duminică, 13 martie 2011

Japonia poate deveni o noua Hiroshima ?

Momentul  exploziei

Momentul exploziei

O explozie s-a produs, ieri, la centrala nucleară Fukushima 1, alimentând temerile privind un dezastru atomic. Premierul japonez a dat asigurări că niciun cetăţean japonez nu a fost afectat de scurgerea de radiaţii, dar, din motive de precauţie, a ordonat evacuarea populaţiei pe o rază de 20 de kilometri.
Televiziunile locale au transmis imagini cu un nor de fum alb deasupra centralei. Patru muncitori au fost răniţi, trei dintre ei fiind iradiaţi, potrivit agenţiei de presă japoneze Kyodo. Explozia ar fi fost cauzată de hidrogenul acumulat, în combinaţie cu oxigenul, în spaţiul dintre reactor şi structura externă.
Tavanul şi pereţii clădirii reactorului s-au prăbuşit, potrivit televiziunii NHK, dar  reactorul ar fi intact. Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei, a comunicat că explozia de la reactorul 1 s-a produs la ora locală 15.36,  după o replică seismică.

Primele nereguli de la acest reactor au fost semnalate imediat după seismul de vineri. Sistemele de răcire au fost avariate, iar forţele aeriene americane au livrat, în cursul nopţii, lichide speciale de răcire pentru reactor. Nu a fost de-ajuns.
Ce a mai rămas din centrală

Echipe specializate de pompieri au fost trimise la faţa locului. Autorităţile au anunţat că intenţionează să umple un reactor al centralei nucleare Fukushima 1 cu apă de mare pentru a-l răci şi pentru a reduce presiunea din unitate. „Reactorul nuclear este înconjurat de un înveliş din oţel, care este împrejmuit de o construcţie de beton", a declarat şeful de cabinet din guvern Yukio Edano.

„Construcţia de beton s-a prăbuşit. Am aflat că învelişul metalic al reactorului nu a explodat", a adăugat el. „Am decis să umplem containerul reactorului cu apă de mare. Ministrul Comerţului, Banri Kaieda, ne-a instruit să procedăm astfel. Făcând acest lucru, vom folosi acid boric pentru a împiedica o situaţie critică", a precizat Edano.

Potrivit oficialului, umplerea reactorului cu apă va dura cinci până la 10 ore, iar procesul şi reacţiile vor fi finalizate în decurs de 10 ore. O a doua centrală nucleară, Fukushima 2, se confrunta, ieri, şi ea cu probleme la sistemul de răcire. Trei reactoare ale acestei instalaţii şi-au pierdut o parte din capacitatea de răcire, a declarat compania Tokyo Electric Power (Tepco).

Autorităţile japoneze au extins zona de evacuare în jurul centralelor nucleare Fukushima 1 şi Fukushima 2 la 20 de kilometri. Anterior, zona de evacuare era de 10 kilometri. 45.000 de locuitori au fost evacuaţi.

Norul radioactiv

Norul radioactiv care s-ar fi putut forma în urma scurgerilor de radiaţii (provenite nu de la explozie, ci de la o eliberare controlată, care ar avea ca scop diminuarea presiunii, spun autorităţile japoneze) ar putea ajunge în peninsula Kamceatka în mai puţin de 24 de ore, potrivit unei reprezentante a serviciului rus pentru supraveghere sanitară, Natalia Jdanova, citată de RIA Novosti.

"Nicio creştere anormală de radioactivitate nu a fost semnalată pentru moment în regiune", a subliniat totuşi Jdanova. Peninsula Kamceatka se află la nord-est de Japonia şi de arhipelagul rus Kurile.

Măsuri în caz de accident nuclear

Tepco a anunţat că o cantitate mică de vapori ­radioactive a fost eliberată în atmosferă.  Postul public de televiziune NHK i-a sfătuit pe localnici să-şi ermetizeze locuinţele, astupând uşile şi ferestrele, într-un perimetru „mai mare decât cei 20 km din zona evacuată".

Experţii şi jurnaliştii postului NHK au sfătuit totodată persoanele din exterior să-şi protejeze căile respiratorii cu un prosop ud şi să-şi acopere cât mai mult corpul pentru a evita contacte directe ale pielii cu aerul. Kyodo relata că autorităţile nipone se pregătesc să colecteze de urgenţă iod, subliniind că radioactivitatea acumulată într-o oră de o persoană care se află în zona centralei nucleare de la Fukushima corespunde limitei de radioactivitate ce nu trebuie depăşită anual.

Specialiştii recomandă ca în caz de accident nuclear, prima măsură baricadarea în interiorul unei locuinţe şi etanşeizarea ei. Apoi trebuie redusă şi dacă se poate chiar întreruptă ventilaţia naturală şi deconectate sistemele de colectare a apei de ploaie. Trebuie evitat consumul de legume, fructe şi produse de la animalele din zonele contaminate, pentru o perioadă de timp indicată de autorităţi.

Persoanelor expuse la radiaţii trebuie să li se administreze iod pentru protejarea tiroidei, în caz contrar fiind expuse la diverse cancere. Autorităţile trebuie să amenajeze locuri controlate de depozitare a lucrurilor contaminate şi să decontamineze locuinţele şi terenurile.

Persoane iradiate

Cel puţin trei japonezi care locuiesc într-un oraş situat în apropierea centralei nucleare afectate de o explozie au fost expuşi radiaţiilor. El făceau parte dintr-un grup de circa 90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futaba-machi şi au fost aleşi la întâmplare de medici pentru a fi supuşi unor teste după incidentul nuclear, a anunţat televiziunea publică NHK.

"Aş vrea ca toată lumea să acorde atenţie informaţiilor oferite de autorităţi şi presă şi să rămână calmă."
Naoto Kan
premierul Japoniei

„Centrala a pierdut sursa de energie pentru avarie"

Teodor Chirică (foto), membru în conducerea Forumului Atomic European, a explicat pentru "Adevărul" ce s-a întâmplat, de fapt, la Fukushima. „Vorbim despre explozie, dar nu ştim precis ce a explodat. Cert este că centrala japoneză a pierdut sursa de energie pentru avarie, care este asigurată de motoare diesel. În total, sunt 11 centrale atomice japoneze care au fost oprite din cauza cutremurului, dar numai cea de la Fukushima a rămas fără sursa de energie", a declarat Chirică.

Potrivit expertului, această sursă este folosită pentru răcire chiar şi după ce reactorul s-a oprit. „Reactorul are o căldură rezidentă. Dacă nu este răcit, există pericolul unei topiri parţiale sau totale a zonei de protecţie. Japonezii, ca să preîntâmpine creşterea temperaturii reactorului şi a topirii straturilor de protecţie, au eliberat, printr-un sistem de supape, în mod controlat, amestecul de vapori radioactiv. Este un compromis, pentru a nu se ajunge la o situaţie mult mai gravă", a precizat Teodor Chirică.

Risc minim la Cernavodă în caz de cutremur

În cazul unui seism, chiar şi foarte puternic, riscurile ca la centrala nucleară de la Cernavodă să se producă un dezastru nuclear sunt minime, susţin experţii.

„Reactorul de tip Candu, de la Cernavodă, ca oricare altă centrală nucleară, este calculat pentru un cutremur, aşa-zis bază de proiect, de mare magnitudine. Un cutremur neuzual pentru România, de peste gradul 8 pe scara Richter", a declarat Teodor Chirică. Potrivit acestuia, centrala de la Cernavodă dispune de sisteme automatizate, care opresc reactorul în momentul în care se depăşeşte un anumit nivel al seismului, exact ca şi la cele din Japonia.

De asemenea, reactorul este prevăzut cu sisteme care menţin siguranţa centralei în momentul în care aceasta este oprită, ca urmare a unei avarii. Sursa de răcire în caz de avarie a centralei de la Cernavodă este alimentată de motoare diesel. "Tot sistemul este calificat din punct de vedere seismic, sunt pompe speciale de răcire, circuite separate, inclusiv o reţea suplimentară de duşuri de răcire cu apă din Dunăre", a mai precizat expertul.

Japonia s-a deplasat cu 2,4 metri

Cutremurul cu magnitudinea 8,9 care s-a produs vineri pare să fi deplasat principala insulă a Japoniei cu 2,4 metri, au declarat experţi citaţi de CNN.  Seismul a deplasat şi axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, a anunţat Institutul de geofizică din Italia. Modificarea axei terestre poate avea repercusiuni asupra duratei zilei solare, dar este vorba despre schimbări minime şi imperceptibile.

Cutremurul a dus şi la ruperea scoarţei terestre pe o lungime de 400 de kilometri şi 160 de km lăţime, iar plăcile tectonice au alunecat una sub cealaltă cu 18 metri, a declarat Shengzao Chen, geofizician la USGS. Catastrofa a declanşat şi un lanţ de erupţii vulcanice  în Japonia, Indonezia şi Kamchatka.
Sursa : Adevarul.ro



Sursa: Teorii sau dezvaluiri cutremuratoare !


Mai cititi si:
Catastrofa din Japonia - reflectii, invataturi, asocieri ...
Seism de 8,9 în Japonia: Un tsunami de zece metri a devastat regiunea de nord-est
Vremuri: cutremure, vulcani, cutremure
FEMA solicita 140 de milioane pachete de mancare, paturi si saci cadavre
New Madrid Fault - "gigantul adormit"
Cutremure, Tsunami si iar cutremure …
Cutremur Chile – Curiozitati si noutati   
Explicatii pentru vremea actuala
Stewart Swerdlow - Evenimente curente geologice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!