luni, 14 martie 2011

Efecte posibile ale cutremurului din Japonia ! (din experienta chileana)

O lectura interesanta din perspectiva cuiva care a trait cutremurul de anul trecut din Chile si urmarile sale. O analiza oportuna si din care putem invata cate ceva, sau dupa caz, sa ne sa ne punem niste intrebari care asteapta raspuns. De data asta am ales ceva care sa vizeze si aspectele economice.

"Traind in Chile, am experimentat cutremurul din 20 februarie 2010. Acela a fost de 8.8 grade in centru, iar in Santiago s-au inregistrat  aproximativ 8.2 grade - eu eram la etajul 15 cand s-a intamplat. Credeti-ma, a fost o experienta pe cinste ! Am scris un articol de prima mana aici.
Fac referire la toate acestea, datorita cutremurului de vineri din Japonia extrem de devastator. In timp ce scriu inca nu exista un bilant clar al vietilor pierdute, desi este foarte posibil sa fie cateva zeci de mii. Cel putin 2 reactoare nucleare au fost afectate, sute de mii de persoane evacuate de pe coaste si alte zeci de mii ramasi fara locuinte, dupa Tsunami. Si milioane de oameni sunt fara curent electric si apa menajera.
Aceasta este o tragedie pentru poporul japonez - cea mai cumplita criza de dupa cel de al 2-lea Razboi Mondial.
Pentru cei neafectati in mod direct de aceasta tragedie, ar trebui sa multumim cu totii stelei noastre norocoase. Insa in loc sa ne uitam doar la imaginile venite dinspre media, ar fi inteligent din partea noastra sa analizam efectele acestui dezastru pentru economia globala.
Citim titluri precum: "Cea mai indatorata tara va trebui sa intre in si mai mari datorii!" - insa asta nu este neaparat adevarat. De altfel ar putea sa nu fie o problema.
In urmatoarele saptamani, companiile japoneze isi vor lichida plasamentele din strainatate, pentru a repatria capitalul necesar reconstructiilor. Altfel spus, vor vinde bunurile straine si vor cumpara yeni. Astfel yenul ar putea sa se aprecieze considerabil in urmatoarea luna sau doua, o crestere ce ar putea sa fie una substantiala si distructiva.
Astfel Banca Centrala Japoneza (BOJ) nu va lasa lucrurile asa: pentru a combate efectele repatrierii de capital in favoarea yenului - si pentru a asigura lichiditate pe termen scurt guvernului japonez - banca deja a anuntat o fereastra de lichiditate pentru bancile japoneze. Nu e nici o indoiala in faptul ca aceasta lichiditate masiva va fi extinsa si catre companiile japoneze ce isi vor arunca activele straine pentru a cheltui yeni in reconstructii. La urma urmei Banca Centrala a Japoniei a inventat Quantitative Easing.
Acestea fiind spuse, aprecierea yenului e ca un facut in acest moment si pentru perioada imediat urmatoare. Iar BOJ se va asigura sa supravegheze moneda sa.

Asigurarile insa vor fi o problema. Experienta chileana a aratat ca, aceste companii mari de asigurari - in mod special cele mari internationale - nu aveau suficient capital conform garantiilor pe care trebuia sa le onoreze, ei nu erau reasigurati in intregime. In Chile, ultimul mare cutremur a fost in 1985: atunci companiile internationale de asigurari au calculat ca si-ar putea maximiza profitul prin diminuarea costurilor de reasigurare, pariind ca in acest an, Cel Mare nu va lovi. Strategia a dat roade - pana in februarie 2010, cand Cel Mare a lovit pana la urma.

Nu cunosc situatia japoneza in detaliu, insa nu as fi surprins daca ceva similar s-ar intampla acolo: firmele mari de asigurare nu-si stabilesc suficiente garantii pentru reasigurari. Asiguratorii locali sunt adesea suficient de destepti pentru a se asigura la astfel de expuneri - insa cei internationali pot fi prinsi cu pantalonii in vine. Astfel ca, desi toti asiguratorii cu expunere japoneza vor incasa o lovitura, totusi cei locali au sanse probabile de a se reface mai rapid.

S-ar putea intampla ca unele din aceste firme internationale sa nu-si poata acoperi daunele produse din asigurare.
 
Energia va fi si ea o problema in perioada urmatoare. Japonia primeste 29 % din electricitate de la centralele sale nucleare, cam un sfert din gazele naturale lichide, o cincime din carbune, o optime din hidroelectrica si ultima optime din petrol si alte surse.
Acolo sunt 18 centrale nucleare ce cuprind 55 de reactoare. Cutremurul va diminua sever cantitatea de electricitate livrata de aceste centrale, deja se inregistreaza pene de curent in arii neafectate de cutremur. Inafara de centralele afectate de la Fukushima si altele afectate, japonezii probabil isi vor verifica toate centralele din tara, pentru a se asigura ca nu au fost afectate. Si astfel cu inchiderea acestor reactoare, rand pe rand, va exista o presiune masiva pe pretul gazelor naturale, al carbunelui, si mai putin pe cel al petrolului. Asta in perioada imediat urmatoare. 
Insa vom avea o continuare pe termen mediu (12-13 luni), ma gandesc ca va lua macar atat pentru ca toate componentele nucleare japoneze sa ajunga in faza de dinainte de cutremur. Si asta presupunand ca energia nucleara se va mai intoarce asa cum a fost.
Pe termen lung, dezastrul de la Fukushima va forta in mod indubitabil o reevaluare al puterii nucleare - nu doar in Japonia, ci si in India, dar si China. Ambele tari enuntate au o nevoie acerba de energie pe termen lung - dar niciuna nu vrea sa aiba de a face cu dezordinea creata in urma unui accident nuclear precum japonezii au fost nevoiti s-o faca.
Tehnologia nucleara era in plina ascensiune, mai ales ca pretul petrolului a crescut cu instabilitatea din Estul Mijlociu si Africa de Nord. Insa acum ? Indiferent ce credem despre energia nucleara - iar eu sunt impartit in legatura cu asta, recunoscand atat nevoia de energie ieftina, cat si nebunia nucleara care poate rezulta - daca insa se produce o topire a uneia din reactoare in Japonia, asta va umbri energia nucleara pentru generatii. Gandirea va fi asa: daca japonezii nu au putut preveni un dezastru, atunci nimeni nu poate.
Chiar daca nu va fi in intregime un dezastru, iar tehnicienii japonezi vor reusi sa isi refaca reactoarele, nici o tara nu va mai fi capabila sa construiasca o noua centrala nucleara fara proteste publice serioase. Deci chiar in cazul celui mai bun scenariu, nuclearul a murit. 
 
In consecinta, furnizorii de tehnologie nucleara - General Electric si altii - vor incasa o lovitura serioasa. Posibil chiar una mortala. 
 
Si ce putem spune despre efectele in ansamblu asupra oamenilor si a economiei ?a
Din nou, conturand din experienta chileana: dupa marele cutremur din februarie 2010, a urmat o crestere mare a activitatii economice. In mod cert constructiile - mai ales cele de drumuri si infrastructura, reparatiile daunelor produse - toate au inregistrat cresteri.
Dar nu era vorba doar de aceste industrii in particular, era vorba si de starea natiunii in ansamblul sau. Asta nu se poate cuantifica dar in nici un caz nega. In timpul saptamanilor si lunilor ce au urmat cutremurului, a existat o stare de euforie la intreaga populatie. Chile a explodat in lunile de dupa. Cat de mult a explodat ? Pai, in termeni nominali in dolari, GDP-ul chilean a crescut de la 166 miliarde cat era in 2009 la 199 miliarde $ in 2010. Pretul cuprului a crescut in mod precipitat, iar apoi a ajuns la putere administratia pro-business a lui Sebastian Pinera si asta a atras mult capital strain.

Totusi starea euforica a tarii a contribuit semnificativ la cresterea cu 20 % al GDP-ului. M-as astepta la ceva similar in Japonia.
Astfel, vor fi multe cheltuieli de facut, reparatii ce vor costa probabil jumatate de trilion de dolari. Intrebarea e: oare aceste cheltuieli necesare vor reusi sa sparga deflatia incapatanata a Japoniei ? Nu stiu, dar s-ar putea. BOJ va face ce va trebui sa faca din punct de vedere al lichiditatii. Iar daca aceste costuri de reparatii se vor ridica realmente la 500 de miliarde - aproape 12.5% din GDP - atunci o astfel de cheltuiala in asa timp scurt ar putea fi ca o bila de cocaina pentru economie.
Insa, chibzuiala innascuta japoneza ar putea deveni si mai chibzuita dupa cutremur. Asta combinat cu o productie industriala intrarupta si consecintele pierderii de capital strain - ar putea apasa si mai tare pe deflatie. 
Deci, va trebui sa tinem un ochi pe economia japoneza in saptamanile si lunile ce urmeaza. Sa vedem daca cutremurul o va impulsiona dand un nou inceput, sau va fi doar inca un cui deflationist dat sicriului economiei japoneze."
Sursa: Gonzalo Lira

Mai cititi si: 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!