joi, 4 martie 2010

Cutremure, Tsunami, si iar cutremure ...

Cutremure, Tsunami, si iar Cutremure ...

Dupa cutremurul din Chile, tara a fost lovita de nenumarate replici, dar si de Tsunami. Dezastrul lasat dupa ultimul Tsunami intr-o localitate cunoscuta pentru agroturism si pescuit il puteti vedea in filmuletul de mai jos.



Cutremure, tsunami, alunecari de teren, inundatii, si intr-un ritm rapid, toate acestea s-au produs doar in ultima luna in diferite puncte pe glob.
Astazi se alatura si Taipei (Taiwan) cu un seism de 6,3 grade, iar Havana (Cuba) a primit niste valuri uriase ce au patruns 300 de metri in interiorul unui cartier.
Astazi pana si Romania are articole cu posibilitatea unui cutremur si de faptul ca Bucurestiul este cel mai expus, avand reputatia celei mai expuse capitale din Europa in cazul unui cutremur de peste 7,7 grade aproximativ.

Indiferent unde te uiti, de data asta lucrurile se intampla, sa bagi capul in pamant ca si strutul si sa te faci ca nu vezi nimic, nu mai e o solutie. Nici sa te panichezi nu e o solutie.
Pamantul nostru ne trimite mesaje, este chinuit, ceva nu e in ordine. Ar fi bine sa-l ascultam.
Indiferent daca aceste evenimente sunt realmente naturale sau nu, ele sunt o lectie dura pentru noi si ar fi bine sa invatam ceva din toate astea.

Ca sa dezvolt putin ideea cu fenomene naturale sau nu, probabil ati auzit deja ipotezele prin care cu ajutorul unor dispozitive create dupa modelul Tesla, dispozitive gigante dispuse in diferite locatii – cel mai cunoscut este proiectul H.A.A.R.P. – se pot induce schimbari de vreme si dupa caz manipulari asupra terrei, in cazul de fata cutremure. Se spune ca multe fenomene crezute naturale din ultimii ani au fost de fapt induse de aceste dispozitive, inclusiv cutremurul din Indonezia din 2004, apoi Japonia, Haiti, si acum Chile. Dar cate alte evenimente mai putin socante, sau mai putin la vedere se puteau face ne intrebam noi nu-i asa ? De exemplu inducerea unor secete majore in zone pe care dorim sa le mentinem sarace (Ex.: Africa) ca sa dau un alt exemplu.
Dar stati putin, daca credeati ca mai mult de atata nu se poate, aflam ca pana si inducerea prin H.A.A.R.P. a cutremurului din Haiti este o varianta depasita, pentru ca altii atesta ca de fapt in cazul Haiti nu a mai fost vorba de HAARP. Parca ipoteza HAARP nu era de ajuns, acum mai avem una, si nici ea nu e una bazata pe fenomene naturale. Anume, s-au identificat urme de explozibil in subteran si cica mai multe explozii din pamant ar fi creat cutremurul. Scopul posibil fiind ba petrolul din Haiti, ba avertizarea unor grupari pentru alte grupari cu mesajul: “Vezi ca daca ne demasti, noi putem face mult rau.” Credeti ca viata bate filmul ? Aveti mare dreptate. Dar de unde se inspira filmul ?

In orice caz, atat in Japonia, cat si in Chile s-au raportat culori pe cer care se schimbau, aurore boreale ... astfel incat merita de aprofundat subiectul despre cauzele aparitiei luminilor pe cer, si alte relatari asociate unui cutremur. In mod deloc surprinzator (din pacate) media a ales sa nu aprofundeze asocierea dintre cer si cutremure, au preferat sa omita a intreba despre ele martorii in cauza.

Si pentru ca lucrurile sa fie si mai simple, care ar fi fost sansa, procentul, posibilitatea sau cum vreti voi s-o numiti, ca tocmai in acea zi armata americana sa faca simulare in zona, exact despre ce credeti ? Despre un potential cutremur in Haiti. Asta este o informatie pentru cine mai exact ? Pentru cei alienati, care nici nu se gandesc ca aici ceva e in neregula ? Cum sa crezi ca asa ceva este coincidenta ? Mai ales ca aceasta coincidenta nu apare prima data in astfel de situatii.
Iar in secunda urmatoare cutremurului o armata de americani ia tara cu asalt si nici n-o mai lasa, iritand pana la urma toate organizatiile menite sa ajute sinistratii. Nu e de mirare pentru ca aceasta armata cotropitoare chiar a blocat intrarea in tara a mai multor ajutoare din alte tari daca nu stiati. Daca urmariti materialele despre Haiti si ce ajutoare au primit si cand, veti vedea ca este o mascarada, aproape nimic nu s-a facut pentru oamenii de acolo. Si stiti, ca au creat o astfel de ordine pe acolo, ordine ce as numi-o tiranie in toata regula, incat nu mai lasau pe nimeni sa intre in tara, si ca americani ce vroiau sa se duca in Haiti si sa ajute sau sa infieze, au fost refuzati si li s-a cerut doar sa doneze. Un numar infim a reusit sa intre in Haiti dupa cutremur, marea majoritate nu a fost lasata.
Ba mai mult decat atat., intr-o conferinta de presa Bush cere americanilor sa vireze bani intr-un cont bancar, si sa nu mai trimita paturi si alte chestii inutile cica, doar bani pentru ca guvernul (acest fals dumnezeu) stie mai bine in ce sa investeasca banii. Si iata cum exista astazi o alianta Bush-Clinton, special pentru ajutorarea sinistratilor din Haiti si reconstructia tarii. Poate ati si vazut deja acele reclame de adsense (sunt peste tot online) cu cei doi impreuna indemnand lumea sa dea bani. Cui anume, lor ? Mie mi se face rau de la stomac, voua nu ?
Faptul ca Hugo Chavez a avertizat si chiar acuzat SUA pentru ca a provocat acel cutremur pentru petrol, poate fi exagerat sau nu. Cu siguranta nu sunt fan Hugo Chavez, dar un astfel de atac din partea lui, parca are sens atunci cand incepi sa citesti si sa detii mai multe informatii. In plus sa nu uitam ca Venezuela este una dintre tarile cu cele mai mari zacaminte de petrol. Si cum relatia dintre Venezuela si SUA nu e tocmai roz, e greu de excluz faptul ca Statele Unite cauta variante de a-si asigura sursa de petrol. Totodata din ce am vazut, armata din Haiti nu a facut decat sa incurce operatiunile pe acolo. Au asediat tara si au fost acuzati de abuz si ca au agresat sau chiar impuscat haitieni care incercau sa-si faca rost de mancare cum puteau.
Putina istorie si mai aflam ca in 2005, Aristeed de Haiti a fost inchis in puscarie de catre Bush din cauza ca oamenii sai de stiinta geologi au identificat resurse naturale care puteau reda putina independenta poporului haitian fata de exterior, in speta de Statele Unite.
Acum aceasta insula, odata infloritoare si frumoasa, este o ruina umana, nimic acolo nu mai functioneaza. Si nu e prima data cand aceasta populatie a fost incatusata. Si am sa amintesc aici manipularea hranei pentru ca seamana cu ce s-a intamplat in Romania, si in multe alte tari care s-au dorit transformate in tari de consum, fara nimic propriu. A fost odata ca niciodata, o tara frumoasa, verde si infloritoare, care avea un teren extrem de propice cultivarii de orez si alte produse agricole, si majoritatea oamenilor de acolo se pricepeau la agricultura si convietuiau pasnic unii cu altii. Dar intre timp s-a transformat intr-o tara care a si uitat cum se cultiva orezul, deoarece a fost silita sa devina doar cumparatoare din Statele Unite, deoarece micii fermieri au fost exterminati prin marfa adusa in tara la un pret mult sub cel la care puteau ei sa produca. Nu suna cunoscut ? Astfel, ce s-a dorit s-a obtinut, Haiti a devenit handicapata, nestiind sa mai faca nimic, doar sa cumpere de unde trebuia s-o faca. Nu suna cunoscut, cum istoria se repeta si tari, natiuni lasa asta.

Ah, apropo de simulari ca sa revin, mai tineti minte cand s-a intamplat sa coincida exercitiile de simulare cu o catastrofa care a schimbat cursul istoriei asa cum o stiam noi ? Ei bine, da este vorba de 9-11 si v-am spus ca traduc un material incendiar de la A la Z despre asta.

Ne jucam noi ne jucam, insa fie ca incercam sa controlam Terra si fenomenele naturale, fie ca nu, reusim sa agravam niste fenomene ce au loc oricum in sistemul nostru solar. Ce aflam acum ? Faptul ca pana si timpul se modifica, faptul ca polii s-au deplasat cu 3 inchi (aproximativ 8 centimetri) si ca pamantul se invarte mai repede. Si asta doar datorita cutremurului din Chile. Iar apoi aflam ca nu e prima data cand s-a constatat acest lucru, si ca dupa cutremurul din Indonesia in 2004 s-a intamplat acelasi lucru. Se spune ca ziua s-a scurtat acum cu 1,26 microsecunde. De unde atata exactitate acum ? Oare de ce ne simtim cu totii mai obositi, mai ametiti ? Si oare de ce de cativa ani incoace avem impresia reala ca ziua e mai scurta ? Doar pentru cateva milisecunde, sau datorita miscarii polilor ? Sau sa fie posibil ca fiecare calamitate sa fi avut acelasi efect, iar in ani de zile toate acestea sa se suprapuna iar timpul pierdut sa fie mai semnificativ ? Hmmm.

Dar as vrea sa ajung putin la urmarile acestor dezastre, pe langa pierderile de vieti umane si distrugeri masive. Este vorba de acea interdependenta care s-a creat atat de malefic intre state si continente. De exemplu, Chile are multe zacaminte naturale, are cea mai mare mina de cupru, este fruntasa in export de celuloza, are petrol, are agricultura si mai exporta in America. Toate astea declanseaza o reactie in lant. Exporturile si importurile sufera, se blocheaza industrii, se golesc rafturi si se scumpesc produse, sau pur si simplu dispar. Intelegeti care este ideea ? Cu cat esti mai dependent de alte tari si handicapat in propria-ti tara, cu atat mai mult te va afecta orice se intampla inafara. Fiecare tara ar trebui sa isi poata asigura in primul rand acel minim necesar de existenta; doar dupa ce aceasta independenta este realizata se poate pune in discutie aspectul comercial de ajutor sau extindere in alte state. Dar nicidecum inainte de asta. In schimb ce s-a facut in Romania si in alte tari ? Dintr-o tar independenta, si chiar indraznesc sa afirm abundenta in produse suficiente si altor tari, am ajuns o tara de desfacere, o tara dependenta. Doar faptul ca pe scara larga se pot produce alimente, bunuri si servicii la alte preturi mai ieftine, indiferent de calitate sau de avantajele nationale, nu se justifica astfel de demersuri. Se pierde mult mai mult decat se castiga. Chiar nu vedem asta, ca traim ceva nefiresc, ca am adoptat un stil de viata nenatural, anormal firii ?
De ce nu avem noi toti o bucata de pamant, pe care sa putem sa ne cultivam tot ce avem nevoie ? De ce statul doar ia si inrobeste, dar nu da nimic in schimb ? Si in primul rand, de ce noi acceptam toate astea ? Unde este simtul realitatii, al bunului simt, al naturalului ?

Revenind putin la aceste cutremure ce se produc acum atat de frecvent. Oamenii de stiinta (geologi si seismologi) devin preocupati de acest lant de cutremure ce afecteaza zona Pacificului si care se pare destabilizeaza zona Nord Vestica, zona care pare cel mai probabil vizata pentru urmatorul cutremur major, de chiar peste 9 grade. Activitatea seismica a cunoscut o descrestere in cutremurele mici si o crestere in cele mari, asta in primele 2 luni ale acestui an. Astfel de cutremure de magnitudine mare, sau relativ mare (incluzand si Taipei-ul de azi noapte) creeaza un efect de domino de-a lungul Bazinului Pacific. Tot in aceasta zona se afla si Vancouver si California de Nord. Vancouver a fost tinta multor speculatii in ceea ce priveste finala jocurilor olimpice. Faptul ca si dezatrele “naturale” bat tot in acea zona mi se pare cel putin curios.
Tot oamenii de stiinta spun ca intr-un astfel de cadru, vulcanii pot incepe sa erupa mai frecvent, si chiar vulcani cunoscuti ca fiind adormiti sau inactivi; iar in ce priveste Tsunami, zonele vizate raman Hawai si Japonia, asta in viitorul apropiat.
In orice caz 2010 pare a debuta ca un an al dezastrelor mai mult sau mai putin naturale....
Si iata ca in timp ce scriu am primit stirea unui nou cutremur tot de 6.4 grade, in zona Vanuatu, in Pacificul de West. Parca se leaga de ce scriam mai sus, nu-i asa ? Locatia exacta este cam asa: 476 km NV de Port Vila (Vanuatu) si 2000 de kilometri NE de Brisbane, Australia.
Simt nevoia de o pauza.
O seara cat se poate de calma la toata lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!