marți, 22 martie 2011

Bogatii vs Saracii Americii: 14 statistici "amuzante" si 14 statistici mai putin amuzante despre asa zisa "revenire economica"

Astazi America este un model de discrepanta tot mai evidenta, model caracteristic tarilor din lumea a 3-a. America a reusit sa se divizeze in doua. Pe de o parte avem lumea corporatista, capitalismul functional pentru unii, bursa in crestere, bonusuri asigurate pentru cei ce pot trai visul american pana la moarte daca-si gestioneaza bine banii. Pe de alta parte in cealalta America, cea a majoritatii, avem somajul rampant si milioanele de familii lasate pe drumuri pentru a plati datoriile altora. Gaura uriasa intre bogati si saraci este mai mare decat a fost vreodata. De altfel articolul e mai degraba despre "bogati si restul". Obama si Bernanke continua sa vorbeasca despre revenire economica, cand de fapt e vorba doar de revenirea celor de la varful coloanei.

In orice caz, cele 28 de statistici de mai jos arata contrastul dintre cele 2 Americi de astazi. Liberalii ar putea folosi asta pentru a justifica taxarea bogatilor. Insa mai multi bani la guvern nu vor creea in mod magic mai multe locuri de munca saracilor. Poporul american are nevoie de locuri de munca "bune", iar liberalii nu inteleg asta. Conservatorii pe de alta parte, pot folosi datele de mai jos in favorea capitalismului, care pare sa functioneze. Insa ce este astazi in Statele Unite nu este capitalism. Este corporatism, deoarece banii si puterea se concentreaza tot mai mult in mainile corporatiilor gigante care nu pot fi competitori corecti pentru omul de rand sau o afacere mica. Adevarul este ca banii concentrati doar la top nu ajung la restul de mai jos. In trecut macar, cei bogati erau fortati sa-i angajeze pe ceilalti in cadrul afacerilor si fabricilor lor. Insa odata cu globalizarea, nici macar asta nu mai este adevarat. Acum ei pot doar sa-si mute fabricile si afacerile oriunde pentru a plati in mod legal salarii de sclavi pentru angajati.

"O concentrare foarte mare de bani si putere este aproape intotdeauna foarte rea pentru cetatenii de rand. Tatii nostrii fondatori nu au intentionat niciodata o asa mare putere guvernului central si niciodata nu au intentionat o asa mare putere pentru corporatii gigante. Insa noi toti am abandonat principiile fondatorilor Americii".

Cand se accepta o concentrare de putere (fie ea guvernamentala sau corporata), devine inevitabila crearea unei gauri mereu in crestere intre bogati si saraci. Asta se intampla astazi peste tot in lume.

Din pacate, nimic nu indica o eventuala schimbare in viitorul apropiat. In Statele Unite, atat guvernul federal cat si multinationalele se intrec in a pune mana pe si mai multa putere. S-a ajuns pana acolo incat un cetatean american nu prea mai are nici o putere lasata.

Amuzant - Cine a spus ca titanii de pe Wall Street nu pot arata bine ? Conform Asociatiei de Chirurgie Plastica, liftingul facial pentru barbati a sarit cu 14 procente anul trecut.

Neamuzant - Conform Departamentului de Munca, somajul actual s-a accentuat in 351 din 372 de orase mari in prima luna a anului.

Amuzant - Media bonificatiilor pentru un lucrator de pe Wall Street a fost de numai 128,530 $ in 2010. Se pare ca va fi nevoie de inca o runda de bailout (plan de salvare).

Neamuzant - In timpul acestor vremuri economice, compensatiile angajatilor din Statele Unite au fost la cel mai jos nivel al ultimilor 50 de ani, raportate la GDP.

Amuzant - Conform Sistemului DataQuick, vanzarea de proprietati de milioane de dolari a crescut in 2010 cu o medie de 18.6 in ariile metropolitane. Dar oare sa cumperi case de milioane are vreun sens ? Pana una alta, in ultimii ani au fost ocazii in care puteai lua o casa in zone rau famate din Detroit pentru doar 1 dolar.

Neamuzant - In 2010, pentru prima data in istorie, peste 1 milion de familii si-au pierdut casele, iar numarul este asteptat sa creasca in 2011.

Amuzant - Conform Moody's Analytics, cele mai bogate 5 % camine raspund de 37 % din cheltuielile de consumator. Majoritatea nu au nici un venit in plus pentru cheltuieli diverse, dar macar il au pe Justin Bieber, American Idol si Dansand cu Starurile - pentru a-i tine amuzati.

Neamuzant - Conform Gallup, rata somajului la mijlocul lui martie era de 10.2 %, aproape neschimbat de la 10.3 % cat era acum 1 an.

Amuzant: Conform Wall Street Journal, vanzarea de avioane private mari (jumbo jets) au inregistrat o crestere remarcabila.
De fapt, aceste vanzari de jumbo jets sunt atat de mari incat acum Airbus si Boeing au o noua linie de vanzari special pentru asta.


Neamuzant - Acum sunt peste 6.4 milioane de americani care au renuntat pur si simplu sa mai caute de lucru. Acest procent a crescut cu 30 % fata de inceputurile crizei.

Amuzant - Vanzarile Porsche au crescut cu 29 % in 2010. Pana si glumele cu Porsche incep sa redevina in actualitate.

Intrebare: De ce o blonda incearca sa fure o masina de politie ?
Raspuns: Ea a vazut "911" pe spatele masinii si a crezut ca e un Porsche.

Neamuzant - Aproximativ jumatate din toti muncitorii americani fac 25.000 $ pe an sau chiar mai putin.

Amuzant - Vanzarile Cadillac au crescut si ele cu 36 % in 2010.

Neamuzant - O familie medie va cheltui cu aproximativ 700 $ mai mult pe gazolina in 2011, fata de anul 2010.

Amuzant - Rolls-Royce si-a crescut vanzarile cu 171 % in 2010.

Neamuzant - Conform unui nou studiu facut de America's Research Group, cam 75 % dintre americani fac mai putine cumparaturi, odata cu cresterea pretului combustibilului.

Amuzant - Conform New York Post, Obama s-a bucurat de 10 vacante separate in anii 2009 si 2010, totalizand 90 de zile. Se pare ca el nu vorbea de sine atunci cand s-a adresat poporului american spunand urmatoarele:

"Daca sunteti o familie care incearca sa reduca din cheltuieli, atunci ati putea sa mai sariti peste cate o cina in oras, sau sa sariti peste un concediu."

Neamuzant - Cand a inceput 2007, erau 26 de milioane de americani ce traiau pe bonuri de masa. Astazi avem un record al tuturor timpurilor de 44 milioane.

Amuzant - Celebrul designer Ralph Lauren si-a crescut incasarile cu 24 % in ultimul trimestru al anului 2010.

Neamuzant - Fabrica de ambalaje din hartie "The Ivex Packaging Paper" din Joliet, Illinois, isi inchide usile dupa 97 de ani de activitate. 79 de locuri de munca vor fi pierdute. Intre timp, China a devenit producatorul numarul 1 din lume de articole pe baza de hartie.

Amuzant - Furnizorul de bijuterii de lux Tiffany & Co. a inregistrat o crestere de 29 % in ultimul trimestru 2010. Toti barbatii care nu au luat partenerelor bijuterii cu ocazia sarbatorilor, incearca sa tina aceasta data ascunsa.

Neamuzant - Datoriile medii pe familie au atins un procent de 136 % din totalul veniturilor.

Amuzant - In 2009 s-au vandut masini de 100.000 $ sau mai mult in numar de 18.288. In 2010, numarul acestora a crescut la 32.144. Se pare ca dorinta de a impresiona femeile din nou a revenit la moda.

Neamuzant - In economia Statelor Unite sunt cu 10 % mai putine locuri de munca pentru clasa de mijloc, decat erau cu 10 ani in urma.

Amuzant - Porsche a anuntat ca in curand vor prelua comenzi pentru modelul lor hibrid sport - Spyder 918. Pretul va fi de doar 845.00 $.

Neamuzant - Un executiv mediua face de 185 de ori mai multi bani decat un angajat de clasa medie.

Amuzant - Obama a jucat recent, doar al 61-lea joc de golf de cand s-a mutat la Casa Alba. Multi sunt acum ingrijorati ca Obama nu are pur si simplu suficient timp liber.

Neamuzant - 21 % dintre toti copii din Statele Unite traiau la limita subzistentei in 2010.
Sursa : Before it's News 

Mai cititi si:
Cel mai politicos jaf din istorie !
China detine drepturile de proprietate privata in America in cazul neplatei datoriilor - Cea mai inalta tradare din istorie !
Criza Economica - Inrobirea unei natiuni prin indatorare - subtitrare romana
"Inside Job" : Daca acest film nu te infurie, inseamna ca esti mort! - subtitrare romana
Porter Stansberry – previziune economica pe 2011 (anul cand lucrurile o iau cu adevarat razna) – Mai aveti economii sau afaceri in dolari ?
Max Igan si Wikileaks - Caderea Americii in 12 luni 
Caderea Americii in cifre incepe sa apara si prin mass-media
Furand lumea cu hartia
Povestea unui bancher care n-a jucat conform regulilor. Ale cui reguli ?
Sicko - povestea horror a asigurarilor de sanatate americane - subtitrare romana
Economia Americana (martie 2010)
Realitatea Americana (martie 2010) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!