joi, 27 ianuarie 2011

New Madrid Fault - "gigantul adormit"

Subiectul asupra zonei seismice The New Madrid Fault aprinde tot mai multe discutii, mai ales de la recentele solicitari FEMA pentru hrana, apa, paturi si combustibil, echivalentul necesar pentru 7 milioane de persoane timp de 10 zile. Se pare ca zona New Madrid are o istorie fascinanta in cutremure de magnitudine mare si propagare uriase datorata intinderii si adancimii faliei. Este un fapt geologic ca aceasta falie (NMF) e cea mai mare din America de Nord si ca se deplaseaza la fiecare 200 de ani aproximativ. Ultimul cutremur major din 1811-1812 a fost cel mai mare cutremur documentat si inregistrat in America de cand oamenii "albi" au acaparat teritoriul Statelor Unite, cu o magnitudine aproximata de peste 8. Atunci a provocat intoarcerea cursului Mississippi cauzand curgerea catre Nord pentru o perioada. Cutremurele se tineau lant una dupa alta distrugand toate structurile existente de la nordul St. Louis pana la sud de Memphis. Intr-un documentar realizat pe acest subiect erau oameni care pur si simplu stateau intinsi pe pamant, deoarece nu se puteau misca cu orele. Structuri de piatra mobilizate si zone intinse unde au cazut copaci seculari mai exista si astazi ca marturie al acestui cutremur.
Atentia s-a acutizat pe aceasta probabilitate, si mai ales din partea agentiilor guvernamentale unde exista tot mai multe rapoarte facute. Unele iau in calcul faptul ca polii se schimba intr-un ritm tot mai mare. Intr-un alt raport, facut de un departament al Marinei Militare s-a facut o simulare actualizata prin care se arata varianta ca Oceanul Pacific va acapara lacurile de pe uscat pana aproape de Colorado si raul Mississippi creand astfel cateva mini oceane, precum unul format de la Columbia Missouri pana si de-a lungul Tennessee-ului. Dar pentru asta ar trebui ca acel cutremur sa fie extrem de mare, chiar aproape de 10. Sunt tot mai multe harti ce apar si le puteti gasi pe google map, cautand New Madrid Fault. Unii fac socierea intre schimbarea polilor si deplasarea polului nord magnetic care cauzeaza o gramada de probleme in lumea animala, pana la moartea pestilor, pasarilor si albinelor.
Este interesant de mentionat ca aceste cutremure NMF par a fi intre cele mai exacte la distanta de aproximativ 200 de ani. Citirile geologice in pietre au aratat ca acest interval s-a pastrat inainte pe mii de ani.
Aveti mai jos un mic documentar (engleza) pe acest subiect.

Partea I:

Partea II:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!