miercuri, 2 iunie 2010

Update Turcia si Izrael

Mai sunteti multi care credeti ca toate sunt in regula si lumea e la fel ca intotdeauna ? Uitati-va doar in jur, inafara, la noi in tara si vedeti ca nu e asa. Tensiunile intre tari care anterior fie s-au abtinut, fie au fost partenere incep sa prinda un contur tot mai agresiv, mama natura e dezlantuita si ne trimite cutremure tot mai dese si mai mari, vulcani activi sau reactivati, ploi torentiale si o vreme mai rece si neprietenoasa.

Dar revin la informatia furnizata zilele trecute despre care m-am documentat intre timp (cititi sau recititi Turcia si Izrael pe picior de razboi ? ). Indiferent daca incidentul nu pare atat de major, el este major prin importanta sa diplomatica si privind in trecut. Astfel de gesturi cand toti ochii lumii sunt atintiti asupra ta nu se fac in mod gratuit. Izrael, statul zionist trimite un mesaj in exterior. Izraelul nu face niciodata nimic fara intentii clare, insa care devin evidente doar dupa o serie de evenimente simultane. Ar putea fi ceva legat de Iran si Siria.
Atacul asupra flotilei a avut loc in ape internationale infara limitelor teritoriale izraelite. Motivatia lor a fost ca nu permit sfidarea nimanui asupra teritoriilor sale si ca flotila exact asta a facut. O motivatie slaba si o reactie exagerata. Relatiile intre Europa si Izrael par a deveni tot mai tensionate, iar faptul ca Statele Unite mereu sprijina din spate Izraelul va face ca si acestea sa se izoleze tot mai mult de restul lumii, cum de altfel deja se intampla. Reactia lui Obama la cele intamplate a fost una slabuta si asta confirma faptul ca nu doreste sa acuze Izraelul, doar putin formal de ochii lumii. Intre timp aceasta tara tinde sa se transforme intr-o noua Korea de Nord, iar acest fapt duce ca unii sa numeasca statul unul lunatic. Acest lucru are efect si asupra granitelor, pe care Izraelul pune presiune aproape zilnic.
Si de remarcat este inversunarea cu care fiecare reprezentant din partea Izraelului apara gestul sfidator facut, toti au un numitor comun, considera ca flotila a pus la incercare forta de aparare a tarii si ca toate problemele create sunt direct legate de Hamas suportat de Iran care asediaza fasia Gaza, si ca Izraelul de fapt sustine palestinienii prin mai multe ajutoare fara de care situatia ar fi mult mai precara. Ei considera ca flotila de fapt sustine un regim totalitar al Iranului, suporta programul nuclear si doreste inflamarea situatiei, ca acel cconvoi nu avea nici o legatura cu actiuni umanitare. In plus sustin faptul ca cei de pe flotila au incercat sa linseze soldatii izraelieni, astfel ca orice soldat de oriunde din lume are dreptul sa se apere sub orice circumstante, desi casetele care au ajuns direct in mana armatei izraelite contine doar secventele in care soldatii sai au fost atacati, restul materialelor lipseste cu desavarsire. Astfel ca Izraelul nici macar nu mai incearca sa afiseze o fata diplomatica, ceea ce spune multe, de exemplu ca asta este doar inceputul in ceea ce urmeaza.
In raspuns Palestina numeste actul ca fiind unul de piraterie nationala si acuza Izrael de crime de razboi. Ei condamna blocajul Izraelului asupra Gazei, fapt care face ca 8.4 milioane de palestinieni sa traiasca in acea zona in conditiile inumane motivate de pretextul HAMAS, un pretext care nu poate fi acceptat. Oameni nevinovati sufera din cauza acestui blocaj fortat care nu se justifica prin nici o logica si nu poate fi sustinut prin motivatia strategica asupra Iranului.
Intre timp, aproximativ 10 vieti au fost pierdute (iarasi problema cu cifrele exacte), iar activistii retinuti in Izrael incep sa fie deportati.
Este una dintre situatiile care trebuiesc urmarite, pentru ca anunta spre mare mare …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!