vineri, 17 decembrie 2010

Porter Stansberry – previziune economica pe 2011 (anul cand lucrurile o iau cu adevarat razna) – Mai aveti economii sau afaceri in dolari ?


Materialul este atat de simplist explicat ca oricine, fara nici o cunoastere economica sau financiara poate invata si intelege ce se intampla si de ce. Si din nefericire veti regasi multe lucruri similare cu ce se intampla la noi. Sper sa nu ratati acest articol integral, lectie gratuita pentru novici, sceptici, profesionisti … pentru toata lumea. Veti avea parte si de istorie palpitanta, multe secvente amintindu-ne de fosta perioada ceausista. Dar n-am sa mai lungesc introducerea, urmeaza traducerea:

 .....................................................
Ma numesc Porter Stansberry si acum zece ani am fondat Stansberry & Associates Research care a devenit una din companiile cele mai mari si recunoscute din lume, servind sute de mii de abonati in peste 120 de tari. Voi s-ar putea sa stiti de firma noastra datorita muncii noastre de peste 7 ani – ajutand investitorii sa evite marile dezastre asociate cu colapsul de pe Wall Street. Am avertizat investitorii sa evite Fannie and Freddie, Bear Stearns, Lehman Brothers, General Motors si alte zeci de companii, care de atunci s-au prabusit. Chiar am ajutat abonatii sa gaseasca oportunitati de profit in aceste miscari prin vanzarea de actiuni si cumpararea de “put” options. Din cate cunosc nici o alta firma de cercetare nu poate egala numarul de previziuni corecte in ceea ce priveste catastrofa din 2008. Dar nu de asta am facut acesta inregistrare. V-am precizat succesul si experienta noastra referitor la ultima criza de pe Wall Street deoarece noi credem ca o alta criza si mai mare pandeste la colt, ceva ce va zgudui insasi fundatia Statelor Unite.
De asta am cheltuit mult timp si bani in ultimele luni pentru a pregati aceasta inregistrare.
Pe scurt, vreau sa vorbesc despre un eveniment specific care va avea loc in viitorul apropiat american. Eveniment care ar putea macina tara noastra si modul nostru de viata.
Aceasta criza de la orizont este conectata de criza financiara din 2008, dar este indefinit mai periculoasa – asa cum voi explica asta in acest material.
Odata ce aceasta problema va ajunge in punctul culminant, ma astept la multe revolte de strada … arestari in numar record … lege martiala executata de armata Statelor Unite.
Credeti-ma, nu fac aceste predictii cu usurinta si nu am nici un interes in a va speria. Doar urmaresc cercetarea mea pana la concluzia logica. Am facut acelasi lucru atunci cand am urmarit contabilitatea celor de la Fannie and Freddie. La fel si cu celelalte companii. Iar cand am inceput sa dau semnale de avertizare in 2006 nimeni nu m-a luat in serios …  nu la inceput. Pe vremuri majoritatea comentatorilor din mainstream  media ma ignorau pur si simplu. Apoi, cand am prezentat cazul meu si am expus faptele la conferinte economice, ei au devenit nervosi. Ei nu puteau sa-mi infirme cercetarile, dar nici nu erau pregatiti sa accepte enormitatea acestor concluzii. De aceea inainte sa continui trebuie sa va avertizez ca ceea ce urmeaza sa spun este controversat, va deranja multa lume … Democrati, Republicani, Tea Parties, deopotriva. De altfel deja am primit zeci de scrisori de ura. Iar ideile si solutiile care le voi prezenta ar putea parea oarecum radicale la o prima privire, poate chiar anti-americane… presupunerea mea este ca dupa ce veti vedea acest video veti exclama: “Nu are cum sa se intample asta … nu aici.” Insa doar amintiti-va: nimeni nu m-a crezut acum 3 ani cand am spus ca cele mai mari banci ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac vor da faliment. Si nimeni nu m-a crezut cand am spus ca in curand GM va fi in faliment deasemenea … sau ca acelasi lucru se va intampla cu General Growth Properties (cea mai mare detinatoare de spatii  de mall-uri din America). Dar exact asta s-a intamplat. Si asta ne aduce in prezent.

Aceleasi probleme financiare, pe care le-am urmarit de la banca la banca, de la companie la companie in ultimii 5 ani se regasesc in Trezoreria Statelor Unite. Am sa va explic cum s-a ajuns la asta si ce inseamna asta pentru voi si fiecare american. Urmatoarea faza a acestei crize ne va afecta modul nostru de viata. Economiile milioanelor de oameni se vor duce pe apa sambetei. Acest dezastru va va schimba afacerea si munca. Va va afecta in mod dramatic toate economiile, investitiile si fondurile de pensionare. Va schimba totul despre modul vostru obisnuit de viata: unde va faceti concediul, unde va trimiteti copii sau nepotii la scoala, unde si cum va faceti cumparaturile, modul in care va protejati familia si casa. Va explic si cum aceste evenimente se vor intampla. Veti putea judeca singuri daca sunt doar un balon cu aer fierbinte sau nu.

Cat despre mine … sunt mai sigur despre aceasta criza ce pandeste decat am fost vreodata sigur de ceva in viata mea.

Eu stiu ca datoriile nu dispar pur si simplu. Stiu ca pachetele de salvare au consecinte majore. Si, spre deosebire de analistii de la televizor, stiu multe despre finante si contabilitate.
Cu siguranta cea mai importanta parte a acestei situatii nu e ceea ce se va intampla ci mai degraba ce poti tu sa faci in acest sens. In alte cuvinte: vei fi tu pregatit cand proverbialul “rahat” va atinge ventilatorul (when shit hits the fan)? Nu te speria, nu organizez nici o demonstratie sau adunare si am refuzat toate ofertele de a intra in politica.
In loc de asta, vreau sa-ti arat exact ce strategii folosesc eu in mod personal ca sa protejez si chiar sa cresc banii proprii si cum poti sa faci si tu la fel. Uite de exemplu, as putea sa-ti spun cu o certitudine de aproape 100 % ca majoritatea americanilor nu vor stii ce sa faca atunci cand preturile produselor – precum lapte, paine si gazolina vor salta. Ei nu vor sti ce sa faca atunci cand bancile vor inchide si nu-si vor putea folosi cartile de credit. Sau cand nu le va fi permis sa-si cumpere aur sau alte valute straine, sau cand bonurile de masa vor esua. Modul nostru de viata in America este pe cale sa se schimbe – va promit asta ! Puteti sa puneti sub testare fiecare data in parte care o prezint si veti afla ca am dreptate in fiecare afirmatie pe care o fac. Apoi puteti decide singuri. Veti actiona acum pentru a va proteja pe voi si familia de la catastrofa ce fierbe acum in Washington ? Sper, de asta am facut aceasta inregistrare.

Vom trece peste toti pasii pe care ii fac in mod personal, iar voi puteti sa faceti la fel. Nu va pot promite ca veti iesi din aceasta criza total nevatamati, dar pot sa va garantez ca veti fi mult mai bine decat oamenii care nu vor urma acesti pasi.
Am sa incep sa va arat in cel mai simplu mod ce se intampla, de ce sunt atat de ingrijorat si ce cred ca se va intampla in urmatoarele 12 luni.

Pe scurt, noi americanii suntem pe cale sa vedem un urias, urias colaps in sistemul nostru monetar si in viata noastra. De multi ani deja guvernul nostru imprumuta atat de multi bani (foarte des imprumuturi pe termen scurt), ca in foarte putin timp noi nu vom mai putea plati nici macar dobanzile aferente acestor imprumuturi. Va repet, spun aceste lucruri ca un expert in contabilitate si cercetare financiara. S-ar putea sa nu credeti ca lucrurile stau atat de rau in economia Statelor Unite, dar considerati urmatoarele fapte simple de la Asociatia Nationala de Inflatie: “Chiar daca toti cetatenii americani ar fi taxati 100 % din venit tot nu ar fi suficient sa balanseze bugetul federal!”. Tot ar trebui sa mai imprumutam, doar pentru a mentine acest status quo. Asta este absolut incredibil, nu-i asa ? Si totusi nu vad nicaieri sa se raporteze aceste lucruri.
In mod normal studiez aceste numere atunci cand caut o afacere in care sa investesc sau sa o recomand cititorilor. Dar de un timp mi-am pierdut majoritatea timpului studiind balantele nationale, deoarece sistemul bancar a intrat in colaps in 2008 si toate acele datorii toxice au fost absorbite de guvernele lumii. De exemplu, atunci cand Fannie Mae si Freddie Mac au intrat in colaps in vara lui 2008, guvernul Statelor Unite a raspuns prin simpla garantare a uriaselor datorii ale acestora. De atunci aceste companii au inregistrat pierderi de sute de miliarde – toate fiind pasate guvernului. Da, voi inca puteti sa va luati ipoteci astazi. Si da, Freddie si Fannie mai sunt pe piata. Insa costurile asociate cu aceste programe jupuiesc trezoreria americana, si … sunt incredibil de scumpe. Toate aceste pierderi cat si trilioanele de alte obligatii private sunt acum responsabilitatea guvernului american. Problema este ca deja inainte de aceasta criza guvernul nostru era adanc indatorat. Cu fiecare datorie aditionala ne scufundam tot mai mult pana intr-un punct cand nu ne vom mai putea permite sa platim nici macar dobanzile pe obligatiile existente.
Conform celor mai conservative calcule (folosind numerele date de Oficiul Bugetului din Congres) o renuntare la datorii devine inevitabila. Asta cu exceptia unei singure anomalii.

Un singur lucru a salvat Statele Unite pana acum, si anume abilitatea unica de a printa mai multi bani. Vedeti voi, guvernul american are o arma importanta care o foloseste in aceasta criza deoarece este singurul debitor din lume care poate printa legal dolari americani. Iar dolarul american este cunoscut ca fiind “the world’s reserve currency” (moneda rezervei mondiale). Dolarul formeaza baza sistemului financiar global. Este ceea ce bancile din lume tin in rezerva lor impotriva imprumuturilor contractate. Asta este un secret pe care multi politicieni nu-l inteleg. Asa cum stau lucrurile acum, guvernul Statelor Unite nu poate da faliment in nici un sens inteles in mod normal al cuvantului, asta pentru ca isi poate printa singur dolarii necesari imprumuturilor toxice. Asta face din martie 2009. Asta poate parea destul de “misto” la prima vedere. Atata vreme cat putem mereu printa mai multi bani, care este problema … ?

Pai, hai sa va arat. Vedeti voi, la cum sta America astazi, ea este singura tara care nu plateste astazi pentru importurile sale in tari straine. Sa zicem ca esti un neamt care vrea sa cumpere petrol din Arabia Saudita. Tu nu poti doar sa platesti acel petrol in marci germane (astazi euro), pentru ca pretul petrolului este stabilit in dolari. Asa ca trebuie sa cumperi mai intai dolari, apoi poti sa cumperi petrolul. De aceea valoarea monedei nemtesti este foarte importanta pentru guvernul german. Pentru a-si putea pastra valoarea monedei sale, nemtii trebuie sa produca cel putin la fel de mult precum consuma de oriunde din lume. Altfel, valoarea monedei sale va scadea, cauzand cresterea preturilor, iar standardul de viata scade.

Dar cum e in America ? Noi putem consuma cat vrem fara sa ne batem capul de achizitionarea banilor cu care sa platim, deoarece dolarii nostrii sunt acceptati peste tot in lume. Pe scurt, de decenii deja noi nu am mai produs sau exportat nimic pentru a creea acei dolari de care aveam nevoie pentru tot petrolul (sau alte bunuri) de care tara avea nevoie. Tot ce a trebuit sa facem a fost sa imprumutam acei bani. Uitati-va la acest grafic (Total U.S. Gov’t Debt – in 1,000s $ - 1970-2010) si veti vedea ca pana si in 1970 America era cel mai mare creditor, insa deja pe la mijlocul anilor 80’ am devenit intre cei mai mari debitori, iar in anii 90’ am devenit cei mai mari debitori. Astazi guvernul nostru datoreaza mai multi bani la mai multi oameni decat oricine altcineva din lume. Si asta se intampla inca inainte de criza financiara. Si cu toate acele datorii toxice ce se acumulau a trebuit sa incepem sa platim inapoi o parte din ele, printand triliarde de noi dolari.

Impactul acestui lucru deabia acum incepe sa se simta. Odata ce creditorii nostrii vor pricepe ce se intampla vor deveni foarte furiosi. Eu consider ca fie vor inceta brusc sa mai accepte dolari ca si plata a datoriilor sau vor devalua foarte mult acei dolari. Sunt convins ca voi credeti ca suna nebunesc. Dar am sa va arat ca deja se intampla. Si asta va face ca modul nostru actual  de viata axat pe consum sa nu mai poata fi sustinut.

Doar ganditi-va la pretul petrolului. Accesul la petrol ieftin a fost cadoul numarul 1 al Americii detinand moneda rezervei mondiale. Asta a facut si gazul sa fie cel mai ieftin decat oriunde altundeva in tarile dezvoltate. Eu stiu ca poate considerati ca pretul gazelor a urcat foarte mult in ultimii ani, dar priviti pe harta cat de putin platim noi fata de alte state dezvoltate. In America platim o medie de 2.72 $ per galon, dar in Finlanda este 7.41 $ (cu 172 % mai mult), cei din Berlin platesc 6.82 $ (cu 151 % mai mult), britanicii 6.66$ (143 %), 6.40 $ in Roma (135 %), 6.04 $ in Paris ( 122 %), in Tokio 5.40 $ (98 %), in Toronto 3.81 $ ( 40 %). Daca petrolul nu va mai fi stabilit in dolari pretul pentru americani va urca imediat si ne va schimba vietile peste noapte. Pretul la zboruri va deveni mult mai mare. Costul de a trimite bunurile cu tiruri la magazine in intreaga tara va fi mult mai mare. Agricultura in sine va deveni mult mai costisitoare, la fel si deplasarea la munca, taxi-ul, cam toate vor fi mult mai scumpe.
Si tineti minte: pentru ca aceste preturi sa inceapa sa urce in aer nu e nevoie de altceva decat ca alte tari sa inceapa sa prefere platile in orice altceva decat dolarul american.

Statutul dolarului de moneda rezerva s-a mentinut deja pentru decenii, asa ca majoritatea americanilor nu au idee despre repercursiunile pierderii acestui statut. Ati putea crede ca asta nu se va intampla, insa asta se intampla mereu atunci cand tarile se intind prea mult in datorii si cand consuma prea mult sau produc prea putin.
De altfel exact asta s-a intamplat in Anglia in anii 70’. Multi oameni nu stiu asta, dar lira sterlina era moneda de rezerva pentru majoritatea lumii pentru aproape 200 de ani. A continuat sa joace acest rol pana putin dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, pana cand America a fost fortata sa ridice economia engleza cu ajutor strain. Va amintiti faimosul plan Marshall ? Cand am dat miliarde pentru a ajuta tarile europene sa se refaca ? Din nefericire insa Anglia a urmat o agenda socialista pe plan national. Guvernul a preluat toate industriile majore. Asemenea lui Barack Obama, liderii britanici au vrut “sa imprastie bunastarea in jur”. In scurt timp tara era in faliment. Ultimele paie pe foc au venit in 1967, cand lucrurile au devenit atat de rele incat Partidul Muncitorilor (socialistii) au deciz sa devalueze moneda cu 14 % peste noapte. Ei au crezut ca asa le va fi mai usor oamenilor sa-si achite datoriile. In realitate insa toti au devenit mai saraci cu 14 % peste noapte si totul in Marea Britanie a devenit mult, mult mai scump in anii ce au urmat. Iar pentru tara ca intreg a inceput una dintre cele mai negre decade ale istoriei britanice moderne.
Multi americani nu stiu nimic despre “iarna nemultumirilor” de la sfarsitul anilor 70’, atunci cand guvernul a inghetat salariile. Au fost greve necontenite in aproape toate sectoarele, sapatori de morminte, strangatori de gunoi, pana si salariati din spitale… Lucrurile au devenit atat de urate ca la un moment dat multe spitale si-au redus personalul sau au fost inchise, acceptand doar cazuri de urgenta. Iar in 1975 inflatia era la 26.9 % intr-un singur an. Guvernul a decretat pana si saptamana lucratoare la 3 zile in 1974. Afacerile aveau o limitare in a folosi electricitate pentru doar 3 zile consecutive si preanuntate pe saptamana cu interzicerea orelor suplimentare in acele zile. Televiziunile aveau program pana la ora 22.30 pentru a economisi electricitate. Problemele extreme din Anglia au facut sa fie denumita ca “bolnavul Europei”.

Cam cat de grav stateau lucrurile ? Ascultati din experienta unora dintre cei ce au trait acele vremuri, povesti colectate recent de un canal al BBC-ului:

“Eram un inginer de control la Statia Electrica Huddersfield pe vremea aceea si parte din sarcina mea era sa intrerup furnizarea la mai multe substatii dea lungul orasului, conform unei rute oficiale. In multele din turele mele de noapte eram nevoit sa intrerup curentul si la casa mea inainte de a ma intoarce la o gustare la lumina lumanarilor !”John Blackburn din Wetherby

“Mama mea trebuia sa treaca printr-o coada pazita inainte sa ajunga in maternitate (i se spunea ca nu poate sa intre). Bunica mea a trebuit sa-i aduca mancare si sa-si schimbe asternuturile si prosoapele.” - Richard Evans din Londra

“Traiam la N-E de Newcastle si imi amintesc foarte exact cum bunica si cu mine ne plimbam de la un magazin la altul in cautare de lumanari. Toate erau vandute. In mod ingenios, macelarii plasau cartoane picurate cu grasimea ramasa de la carne si asta o cumparam. Astea functionau, desi mirosul si riscul de incendiu le facea sa fie mai putin practice fata de lumanari.”David Stoker din Guidford

Imaginati-va … Anglia a fost o superputere globala pentru 150 de ani. Apoi cand au inceput intentionat sa-si devalueze propria moneda, lucrurile au luat-o direct la vale.

Poate nu credeti ca ceva similar se poate intampla aici … dar va spun … deja este in curs de desfasurare. De fapt valoarea la schimb al dolarului a cazut cu 8 % anul asta, iar declinul se accelereaza.
Ce s-a intamplat cu moneda britanica, se intampla astazi dolarului.
Nu doar pretul petrolului, gazului si a altor bunuri va sari in sus in America. Aproape tot ce consumam va deveni imediat mult mai scump. Toate hainele, mobilele si bunurile casnice pe care le importam din China. Toate alimentele ce ne vin din America de Sud si Centrala. Toate electronicele, televizoare, computere si masini ce ne vin din Asia si Europa. De altfel se intampla deja in fata ochilor nostrii. Pretul aurului a crescut cu 85 % de la inceputul crizei financiare. Pretul petrolului s-a dublat. Soia este cu mult mai scumpa. Pretul cuprului este cu peste 170 % mai mare incepand cu 2009. Bumbacul s-a scumpit cu 80 % doar in ultimele luni, incepand din iulie.

Dupa cum Wesley Card a afirmat: “ Cu adevarat nu exista o alta varianta. Preturile trebuie sa urce.”

Urmatorul grafic arata cat de mult au crescut bunurile doar de la inceputul lui 2009. Sigur, cresterea pretului bunurilor este doar inceputul.
Sunt alte consecinte dezastruoase pentru dolar cand acesta isi va pierde statutul de moneda de rezerva mondiala. De exemplu va fi o cerere mult mai mica de dolari peste tot in lume, asa ca dobanzile pe rate vor creste si ele foarte mult. In loc sa primesti o ipoteca la incredibila rata mica de 4.5 % cum este astazi, te va costa 8 %, sau chiar 10-15 %. Imagineaza-ti ce consecinte va avea la pretul caselor. Pretul actiunilor cel mai probabil va plonja cu minim 40 % in doar cateva saptamani, ca rezultat al acestor evenimente de pe piata valutara. Fiecare afacere din America va deveni mult mai costisitoare prin cresterea pretului materialelor si rechizitelor. Nimeni nu va fi in stare sa primeasca un imprumut si nici o banca nu va face imprumuturi. Si cand dolarul american isi va pierde locul de moneda rezerva, va cauza o cadere brutala in economie, ceea ce estimez ca va fi de 10 ori mai grava decat criza ipotecara din 2008.

Vedeti voi, ceea ce se va intampla alaturi de aceasta criza si moartea dolarului este o inflatie masiva, din aceea de care n-am vazut vreodata.
Cand toata lumea va incerca sa se debaraseze de dolar, guvernul va printa mai multi si mai multi pentru a-si plati datoriile, si cand nimeni nu va mai dori sa detina dolar atunci criza va prinde proportii epice.

Doar priviti ce s-a intamplat cu o tara din Europa, care a trecut prin acest tip de criza in anii 90’. Asta se intampla in lumea reala in timpul unei hiperinflatii.
La inceputul anilor 90’ guvernul unei singure tari din Europa si-a cheltuit aproape toate economiile. Ce au facut apoi ? Simplu, au inceput sa fure economiile populatiei prin limitarea accesului acestora la banii lor prin bancile controlate guvernamental. Si pentru a finanta operatiunile zilnice si pentru mentinerea infrastructurii de baza, au inceput sa-si printeze bani … la scara larga. Chiar si asa infrastructura de baza a tarii se clatina de tot. erau gauri pe sosele, conducte sparte de apa, lifturi care nu erau niciodata reparate … si toate proiectele de constructii au fost sistate pur si simplu. In acest moment rata somajului depasea 30 %. Nu e asa de tragic, nu-i asa ? Dar lucrurile au escaladat, au escaladat ca lumea. Vedeti voi, odata ce pornesti pe drumul periculos al printarii banilor, lucrurile pot iesi extrem de rau si foarte repede. Asa cum profesorul de economie din San Jose – dr T. Watkins explica: “Guvernul a incercat sa contracareze inflatia prin controlul preturilor. Dar cand inflatia a continuat, pretul controlat de guvern a facut ca producatorii ce au ajuns platiti atat de putin sa opreasca productia pur si simplu, brutarii s-au oprit sa mai faca paine … macelarii au refuzat sa mai vanda carne la magazine … alte magazine s-au inchis.”
Asa ca ce a facut guvernul pentru a incerca sa curbeze inflatia ? Pai una din ideile geniale a fost sa forteze magazinele sa completeze documente de fiecare data cand cresteau preturile. Au crezut ca asta va incetini cresterea preturilor, deoarece birocratia hartogariei va lua mult timp ! Dar asemenea multor planuri guvernamentale, acesta a dus la consecinte teribile si nedorite. Atata vreme cat magazinele trebuiau sa delege cate un angajat care sa nu faca altceva decat sa intocmeaza hartiile, iar toata treaba asta lua asa de mult timp, magazinele au inceput sa creasca preturile pe produsele de baza la cote si mai ridicate, pentru ca sa nu fie nevoiti sa intocmeasca de fiecare data atatea hartii. Incredibil, nu-i asa ?
Apoi, guvernul a facut asemenea tuturor guvernelor in perioade de hiperinflatie: a creat o noua moneda, care a taiat la propriu 6 zerouri de la fosta moneda. Sigur ca nici asta nu a functionat … ca de altfel niciodata. Asa ca intre octombrie 1993 si ianuarie 1995 preturile au crescut prin, fiti atenti la asta: cu 5,000,000,000,000,000 %. E o cifra ridicola. In alte cuvinte, o bucata de paine ce costa 1 $ in 1993 dintr-o data costa 50,000,000,000,000 $. Stiu ca asta e de ras, dar va pot garanta ca oamenii pana atunci mandrii ai acestei tari nu radeau de loc, mai ales cei ce traiau pe salar fix. Bine-nteles ca in acest moment tara s-a dus cu totul pe aratura. Dupa cum cita si dr. Watkins: “ Structura sociala incepea sa intre in colaps. Hotii jefuiau spitale si clinici de medicamente ramase si apoi le vindeau in fata acelorasi locuri de unde le furau. Muncitorii de la trenuri au intrat in greva si au inchis intregul sistem de transporturi ale cailor ferate.” In acest moment atat persoanele fizice cat si cele juridice refuzau sa mai primeasca moneda locala. In loc de asta toata lumea a inceput sa negocieze in marci germane. Retineti ca rata zilnica de inflatie era in jur de 100 %.
Puteti sa va imaginati panica intr-o societate cand preturile la aproape orice se dubleaza … in fiecare zi ? A fost un adevarat iad, iar tara s-a prajit cu totul.  Era ca si viata pe un camp de razboi. Camionagii nu mai transportau bunuri … magazine, restaurante si benzinariile erau toate inchise. De altfel singurul mod in care puteai ajunge la benzina era sa cumperi de la cineva de pe marginea drumului in damigene de plastic.
Steve Hanke, un profesor de economie de la Johns Hopkins a scris: “ oamenii nu-si puteau permite sa cumpere mancare in piete – ei indurau foamea pana la statul la cozi lungi la magazinele statului pentru ratia neregulata de mancare proasta calitativ, sau se bizuiau pe cate o ruda ce statea la tara…Pentru perioade lungi toate benzinariile erau inchise, cu exceptia unei statii ce era desemnata doar pentru straini si personalul din ambasade…Oamenii pierdeau totodata vreme indelungata in pietele negre de schimb valutar, unde schimbau cantitati enorme de bani ce nu valorau nimic pentru o singura marca germana sau dolar american.” Numarul autobuzelor operationale a scazut cu 60 %, iar acele autobuze erau asa de pline ca soferii nu puteau nici macar colecta banii pe bilete. Guvernul ordona pene de curent, care-i lasa pe oameni fara incalzire si electricitate pentru perioade lungi. Si o alta miscare ridicola a guvernului, ei au declarat ilegal sa nu accepti cecuri personale. Imaginati-va … puteai sa completezi un cec … iar in cele cateva zile cat dura in mod normal sa colectezi acel cec, inflatia stergea toate costurile ce acopereau acel cec.
Si cum era de asteptat guvernul nu si-a insusit nici o culpa. Precum dr. Thayer Watkins atesta, pozitia oficiala a guvernului despre aparitia hiperinflatiei era ca aceasta “se datoreaza unor sanctiunilor injuste impotriva oamenilor si a statului”.

Din nou … stiu ce ganditi … “Doar pentru ca asta s-a intamplat in Europa, nu inseamna ca se poate intampla si aici, nu ? “ Ghiciti ce … acelasi lucru care s-a intamplat in aceasta tara europeana – Iugoslavia – tocmai s-a intamplat si in tari precum Islanda, Grecia, dar pe o scara mai putin dramatica. Singura motivatie pentru care situatia greceasca nu s-a deteriorat este datorita pachetelor straine de capital infuzat. Exact asa … mai multe datorii pentru a solutiona enormele datorii deja existente. Toate vor ajunge intr-un punct final, si asta curand … mult mai curand decat oamenii cred.

Si sa mai tineti minte ca in ultimii 100 de ani aceasta forma urata de criza a datoriilor si-a aratat capul si in Germania, Rusia, Austria, Polonia, Argentina, Brazilia, Chile, Ucraina, Japonia si China. Iar eu cred ca se va intampla foarte curand si in Statele Unite.
Nu ma credeti ? Dar adevarul este ca deja se intampla la nivel local si statal. Priviti aici: conform Centrului de Prioritati al Bugetului si Politicilor din Washington (acest think-tank din D.C.) cel putin 46 de state se confrunta cu uriase deficite bugetare pentru 2011. Asta peste deficitul pe care inca nu l-au elucidat nici pentru 2010. Rapoartele centrale indica un deficit bugetar ce ar putea atinge 160 de miliarde de dolari. Si chiar daca multe state au beneficiat de ajutor de la guvernul federal, acest ajutor astazi s-a terminat.
Deci ce vor aceste guverne disperate sa faca ? Cu siguranta nu vei crede propunerile lor:

Vinde tot - statul Arizona de exemplu a anuntat la inceputul acestui an ca va vinde cladiri guvernamentale in valoare de 735 milioane de dolari, dar ca va continua sa le mai ocupe platind chirie pe urmatorii 20 de ani. Guvernul isi vinde cladirile legislative, Casa si Senatul, Turnul Executiv al Statului, targurile statului si chiar inchisorile.

Elibereaza detinutii – in California, statul a luat masuri radicale si a deschis usile inchisorilor eliberand mii de puscariasi. In jur de 11 procente din bugetul statului (8 miliarde merge in sistemul penal (mai mult decat se cheltuieste cu educatia superioara). Astfel California va scadea numarul detinutilor cu 6500 anul viitor, sau mai exact elibereaza 4% din populatia inchisorilor.
In mod incredibil, alte state, precum New York ar putea face acelasi lucru.

Asigurari de viata – in Georgia guvernul propune scoaterea asigurarilor “dead peasant” din sectorul bugetarilor. Cand aceste persoane mor, banii nu se vor duce la familiile decedatilor ci in cuferele statului, pentru a-l ajuta sa plateasca alte programe, asigurari si pensii. Incredibil, nu-i asa ?

Statele si municipalitatile sunt atat de ruinate si disperate incat intreprind masuri fara precedent in tentativa de a evita temporar falimentul. Aproape fiecare stat din uniune vorbeste despre legalizarea unor forme de jocuri de noroc pentru a creste incasarile din taxe. California inca vrea legalizarea marijuanei, chiar daca a fost infranta la recentele alegeri.

Bine-nteles, niciunul din pasii propusi nu va ajuta pe termen lung. Si ce este si mai uluitor e ca guvernul federal american e intr-o forma mult mai grava decat guvernele locale. Singurul motiv pentru care n-am vazut inca flacara principala a crizei la nivel federal este pentru ca am continuat sa adunam tot mai multe datorie. Statele nu pot printa bani, dar guvernul federal poate (cel putin deocamdata). Si pentru moment asta este singurul motiv care preintampina colapsul monetar la un nivel fara precedent.
Acesta este esentialul: ceea ce majoritatea oamenilor nu inteleg este ca guvernul Statelor Unite mai poate continua printarea dolarilor doar atata vreme cat isi mentine statutul de moneda de rezerva mondiala. Iar asta se va termina mult mai repede decat majoritatea isi inchipuie. De fapt asta deja se intampla, primii pasi sunt in derulare in fata ochilor nostrii.
Nu pot sa semnalez asta suficient de mult: voi trebuie sa actionati acum pentru a va proteja bunurile, creste economiile in anii ce urmeaza.

In urmatoarele minute va voi arata exact cum fac eu pentru a-mi proteja banii si ce recomand sa faceti cu ai vostrii. Dar inainte va arat ce se intampla acum.

Majoritatea americanilor nu cred ca vreodata dolarul ar putea sa-si piarda locul din rezerva mondiala. Dar va afirm ca acest proces deja se intampla.
De exemplu, desi a trecut aproape fara nici un anunt de catre presa un grup format din tarile cele mai puternice precum China, Japonia, Rusia si Franta au avut in secret o intalnire toamna trecuta, fara Statele Unite reprezentate sau fara ca macar sa stie de aceasta intalnire.
Robert Fisk a raportat urmatoarele: “In timpul celei mai profunde schimbari recente din istoria Orientului Mijlociu, Golful Arab pregateste impreuna cu China, Rusia, Japonia si Franta sa puna capat tranzactiilor pentru petrol efectuate in dolari americani si sa se mute in schimb la un cos de valute precum yenul japonez, yuanul chinez, euro, aur si o moneda noua unificata pregatita pentru natiunile din Consiliul reunit al Golfului, incluzand Arabia Saudita, Abu Dhabi, Kuweit si Qatar.”
Fisk a intervievat totodata si un bancher chinez care a spus: “Aceste planuri vor schimba fata actuala a tranzactiilor internationale financiare. America si Marea Britanie ar trebui sa fie tare ingrijorate. Veti stii cat de ingrijorate sunt prin multitudinea de negari la generarea acestei vesti.” Si suficient de clar, dupa publicarea acestor detalii de la intalnirea secreta de catre Fisk, oficialii americani si bancherii centrali de peste tot din lume au negat aceste planuri. Dar precum spune o veche zicala a bancilor centrale: Cum vei stii exact cand o valuta se devalueaza ? Raspuns: Imediat dupa ce capul Bancii Centrale iese la televizor si neaga vehement ca asa ceva se poate intampla.
Si ghiciti cine tocmai a mers public in ultimele saptamani cu declaratia ca “U.S. nu-si va devaloriza moneda ? “. Ati ghicit – Secretarul General al Trezoreriei Statelor Unite – Tim Geithner.
Vedeti voi, ultimul lucru pe care un bancher central vrea sa-l faca in zorii unei devalorizari este sa dea semne de avertizare populatiei inainte de a incepe devalorizarea, astfel ca e nevoit sa nege, sa nege in continuu. Dupa ce anuntul este facut devine mult prea tarziu pentru populatie si investitori sa iasa.
Dar dupa cum spuneam, este incredibil cum o veste despre o astfel de intalnire secreta intre o parte mare a puterilor principale inafara de Statele Unite sa fie atat de nemediatizata in presa americana. Dar stiti ceva … la cum vad eu lucrurile, astfel devine si mai relevant sa urmarim actiunile in locul conferintelor de presa emise de guvern.

De exemplu uitati ce se intampla chiar acum in lumea reala. Si cand cititi aceste fapte sper ca veti fi de acord cu mine ca zilele dolarului sunt numarate, cat priveste mentinerea acestuia ca moneda de rezerva. China renunta la dolar. Cheng Siwei, un fost vicepresedinte al Comitetului de Stabilitate, spune ca tara va inceta sa mai investeasca atat de mult in dolarul american si in schimb se va uita la yenul japonez si euro. China detine mai multi dolari decat oricine altcineva de pe planeta. Insa China scapa de dolari cat de repede poate astfel incat sa nu-si distruga propria economie.
Daca va uitati la urmatorul grafic veti vedea ca China detine cele mai multe note de trezorerie cu termen de maturizare 1 an - in 2009, insa se debaraseaza de ele cat de repede poate. Si acesta este doar un semn al sfarsitului dolarului ca si standard. Dar sunt mult mai multe semne, precum imaginea de la un magazin dintr-o tara latina in care nu se mai accepta dolari, cand asta nu era niciodata o problema. De cate ori am calatorit nu am avut niciodata probleme cu schimburile valutare din dolar in moneda locala deoarece stiam ca toata lumea imi va lua dolarii. Dar asta nu se mai intampla astazi.

HSBC, una din cele mai mari banci din Mexic nu mai permite depozite in dolari in bancile sale. Ei au facut asta motivand spalarea de bani, insa noi suspectam ca au facut asta din simplul motiv de a nu fi blocati cu tone de dolari cand moneda va continua sa se deprecieze. Aceasta miscare ar fi parut de neconceput acum 10 ani, ca o mare banca mexicana sa nu mai accepte dolari ca depozit. Dar astazi este crunta realitate. Si Mexico nu e singura tara in care se intampla asta.

Reuters a raportat ca acelasi lucru s-a intamplat in 2008 intr-una din cele mai populare locatii turistice din Europa. Casele de schimb valutar in Amsterdam au refuzat in mod constant clienti care vroiau sa schimbe dolari in euro. O turista americana, Mary Kelly din Indianapolis Indiana a povestit Reuters in timp ce statea in fata casei lui Anne Frank: “ dolarii nostrii valoreaza probabil zero aici, e foarte greu de gasit o casa de schimb unde sa-i schimbi. Trebuie sa mergem pana in centru sau la statii centrale, poste pentru asta.”

In India, ministrul turismului a afirmat in 2008 ca dolarii americani nu vor mai fi acceptati in locatiile turistice traditionale, precum Taj Mahal. Si dolarul american nu mai este bine primit nicaieri in Cuba.

New York Times spune ca astazi multe magazine din China nu mai accepta carti de credit in dolari emise de banci straine, iar strainii nu-si mai pot schimba dolarii in renminbi peste un anumit plafon.

Iran desigur, si-a schimbat deja intreaga rezerva de dolari americani, iar Kuwait si-a deconectat valuta de la dolar acum cativa ani.

Bloomberg a relatat recent ca Rusia si China planifica sa tranzactioneze intre ei in monedele lor autohtone pentru a scadea rolul dolarului in relatiile comerciale globale.
Bhanu Baweja de la UBS a spus ca: “avand in vedere riscul legat de dolar si achizitii americane din punctul lor de vedere fiscal, face necesara reducerea dependintei lor la aceasta valuta ca fiind moneda de facturare.”

Si se intampla chiar si aici in America. Multi americani nici macar nu stiu ca unele state din centrul vestului deja folosesc “valute alternative”. Iar un post de stiri afiliat NBC din Michigan dadea acest raport ca: “noi forme de bani rasar de-a lungul centrului Michiganului, iar suporterii sustin ca nu este contrafacut, ci mai degraba o valuta competitiva. Chiar acum de exemplu poti cumpara o masa sau sa vizitezi un chiropractician fara sa folosesti actuala moneda oficiala.”

Dar ce nu realizeaza americanii este ca toate acestea sunt total legale. Site-ul web al Trezoreriei U.S. spune ca in acord cu Actul Monetar din 1965: “nu exista nici un statut federal care sa oblige o afacere privata, o persoana sau o organizatie sa accepte o anumita moneda sau bunuri in schimbul de bunuri sau servicii.” Am vazut ca acum exista rapoarte despre 150 de alternative locale acceptate de-a lungul Statelor Unite.
USA Today raporteaza ca cea mai vast utilizata valuta este una numita “Berkshares”, care este folosita in regiunea Berkshires in vestul Massachusetts-ului. Conform ziarului: “de cand acest sistem a inceput in 2006, cea mai mare din intreaga tara, s-au pus in circulatie Berkshares in valoare de 2.3 milioane $”. Si chiar in locatii in care nu exista inca valuta locala, proprietarii de magazine chiar prefera valute straine in locul dolarilor.
In Washington la doar 25 de mile fata de biroul meu, unele magazine au inceput sa accepte euro. Desigur, euro acum e mai stabil decat dolarul, dar ce vreau sa subliniez oamenilor este ca nu exista nici o cerinta federala in State pentru ca un magazin privat sa accepte dolari pentru tranzactiile sale. Vedeti, indiferent de ce hotaraste guvernul, magazinele si afacerile pot accepta orice considera ei ca este o valuta puternica.
Precum a scris recent reprezentantul Texas-ului – Ron Paul: “daca intri intr-un 7-11 sa-ti cumperi un suc, vanzatorul nu trebuie sa-ti accepte dolarii, el poate sa-ti ceara euro, argint sau cupru. Dar pentru ca sistemul legal sprijinit de dolar a cauzat iesirea din circulatie a altor valute, momentan face aceste magazine sa accepte dolarul deoarece e mai simplu.” Dar toate acestea sunt pe punctul de a se schimba. Sunt multe locuri in Texas in care se accepta pesos mexicani ca si plata. Semne precum “acceptam euro” incep sa apara la usi in tot mai multe locuri din Manhattan. Si nu numai acolo, ci si intr-unul din locurile cele mai populare vara din New York – the Hamptons. Sunt galerii de arta citate de The Real Deal: “ N-as vrea sa descurajez nici o vanzare datorita unor probleme valutare.” Si nu sunt doar magazinele mici care accepta alte metode de plata inafara dolarului. Piata schimburilor comerciale din Chicago, cea mai mare piata de schimburi de bunuri si futures din lume, acum accepta aur pentru contractele futures. Pana nu demult aceasta piata de schimb accepta doar bond-uri si emisii de trezorerie ale Statelor Unite. Acesti baieti cu siguranta vad scrisul de pe perete. Asta era de neconceput acum 10 ani., insa acum prezinta realitatea. Iar aceasta tendinta va continua intr-un ritm extrem de rapid.

De aceea cei mai destepti investitori actioneaza. Bill Gross, care stie probabil mai multe despre valute si datorii decat oricine din lume, conduce astazi cel mai mare fond de obligatii din lume. El a fost citat de Bloomberg: “noi am spus clientilor nostrii ca daca tu ar fi sa ai o singura idee, o singura investitie atunci aceea ar trebui sa fie investitia intr-o orice alta valuta decat dolarul. Asta ar trebui sa fie in fruntea listei.”

Jim Rogers, unul dintre cei mai succes investitori multimilionari spune ca: “dolarul nu este doar intr-un declin, e o epava. Daca ceva nu se face in curand, cred ca dolarul isi va pierde statutul de rezerva a lumii, ceva ce va duce la un declin colosal in standardul de viata american, precum n-am vazut intr-un secol intreg.”
Stiu, probabil inca nu poti sa crezi ca asta se poate intampla aici in America. Dar gandeste-te … suntem noi americanii cu adevarat imuni la toate legile economice si financiare ? Nu cred. Si in toate circumstantele de care eu stiu, in care un guvern incearca sa-si devalorizeze datoria, s-a sfarsit intr-un dezastru. Se va intampla si aici. Si dupa cum spunea Jim Rogers: “istoria ne invata ca un astfel de comportament imprudent monetar si fiscal a condus de fiecare data la un dezastru economic.”
De aceea presedintele Bancii MondialeRobert B. Zoellick intr-un discurs la o universitate de specific a afirmat ca: “Statele Unite ar fi intr-o eroare sa ia de buna locul dolarului ca rezerva dominanta mondiala. Uitandu-ne inainte sunt tot mai multe optiuni ce apar in locul dolarului.” De aceea FMI-ul a publicat recent un document invocand o noua valuta mondiala. Noul document intitulat: “Reserve Accumulation and International Monetary Stability,” scris de Departamentul de Strategie, Politici si Recenzii ale FMI-ului – recomanda ca lumea sa adopte o valuta globala numita “Bancor” avand o Banca Centrala Globala care sa o administreze. Raportul este datat pe 13 aprilie 2010. Si din pacate asta nu este doar un zvon. Aceasta este o propunere cat se poate de serioasa intr-un document oficial de la una dintre cele mai puternice institutii din lume.

Vezi incotro se indreapta totul ? Precum analistul si economistul brazilian Ricardo C. Amaral a spus recent: “ Dolarul american si-a indeplinit scopul de la sfarsitul celui de al 2-lea Razboi Mondial si a devenit valuta mondiala de rezerva… insa zilele in care dolarul mai joaca acest rol special au atins un final de linie, deoarece astazi acest sistem este foarte bolnav si moare o moarte lenta…”. Amaral a mai adaugat ca in curand vom vedea: “ marele colaps al dolarului american va crea cea mai mare criza international-monetara pe care a vazut-o vreodata lumea …”.
De aceea pretul aurului si argintului a tot crescut in ultimii 10 ani. Nu se mai pune problema daca dolarul isi va pierde locul de moneda rezerva, este o simpla chestiune de “cand”.

Investitorii stiu ca sunt probleme serioase cu dolarul american si de aceea zboara catre metalele pretioase, cele care din istorie au conferit stabilitate si incredere atunci cand o tara s-a confruntat cu probleme valutare majore. De aceea nu e greu de vazut de ce altii nu mai vor sa accepte dolarii si de ce alte tari imping catre o noua valuta de rezerva mondiala.

Vestea buna este ca indiferent ce se intampla, am gasit cateva cai prin care poti sa-ti salvezi economiile si chiar ai putea face de 3-5 ori mai multi bani din ei in urmatorii ani. Dar sa va arat inainte de ce colapsul dolarului s-ar putea intampla mult mai repede decat majoritatea asteapta. Stiu ca multi dintre prietenii mei, colegi si membrii din familie sunt intr-o negare serioasa. In termeni de psihologie asta se cheama o “inclinatie catre normalitate”. Acest normalcy bias se refera la reactiile noastre naturale atunci cand ne confruntam cu o criza. Acest bias face ca oamenii destepti sa subestimeze posibilitatile unui dezastru si efectele sale. Pe scurt, oamenii cred ca daca ceva nu s-a mai intamplat nici nu se va intampla vreodata. Noi suntem cu totii vinovati in asta, e doar natura umana. Aceasta tendinta de normalitate face oamenii incapabili sa faca fata unui dezastru odata ce aceasta a aparut. Adica … oamenii au o adevarata problema cu prepararea si respectiv gestionarea a ceva ce nu s-a mai intamplat. Acest bias adesea rezulta si in morti care nu erau necesare intr-o situatie de dezastru.

Hai sa ne gandim la populatia evreiasca din al 2-lea Razboi Mondial. Precum Barton Biggs scria in cartea sa - Bunastare, Razboi si Intelepciune: “pana la sfarsitul anului 1935, 100.000 de evrei au parasit Germania, dar 450.000 au ramas. Familiile prospere de evrei continuau sa creada si sa spere ca ce a fost mai rau a trecut.”
“Multi dintre evreii germani, brilianti, cultivati, si cosmopolitani erau doar prea multumiti de sine. Ei au fost in Germania de atata vreme si erau asa de bine stabiliti incat pur si simplu nu puteau concepe ca va fi o criza de asa proportii incat sa-i puna in pericol.”
“Erau mult prea confortabili. Ei au crezut ca nazistii si antisemitismul era doar un eveniment trecator si ca Hitler mai mult latra decat musca. Ei au reactionat anevoios la ridicarea lui Hitler din motive pe cat de inteles pe atat de eronate. Evenimentele s-au miscat apoi mult mai rapid decat si-ar fi putut inchipui.”
Acesta este una dintre cele mai tragice exemple ale efectului devastator al “inclinatiei spre normalitate”. Doar ganditi-va ce se derula pe atunci. Evreii erau arestati, batuti, taxati, jefuiti si inchisi fara alt motiv decat ca practicau o anumita religie. Ca rezultat au fost transportati in lagere de concentrare, iar casele si afacerile lor au fost confiscate. Si cu toate astea majoritatea evreilor tot nu au parasit Germania, pentru ca nu puteau crede ca lucrurile vor ajunge pana acolo unde au ajuns.

Aceleasi lucruri le-am constatat in timpul uraganului Katrina, chiar daca a devenit evident ca sistemul de diguri nu va functiona, zeci de mii de oameni au ramas in casele lor, direct in fata apelor ce aveau sa vina. Oamenii nu au mai vazut asa ceva si deci nu au crezut ca se poate intampla. In Haiti, in Pakistan, in alte tari din lumea a 3-a – sigur … dar ei nu credeau ca ceva de genul asta se poate intampla in tara lor. Si ca rezultat aproape 2000 de rezidenti au murit.

Noi pur si simplu refuzam sa vedem evidentele ce sunt in fata noastra pentru ca nu am mai experimentat asa ceva. The “normalcy bias” loveste si noi ne continuam viata ca si cum nimic neobisnuit nu s-ar fi intamplat.
Vedem acelasi lucru intamplandu-se in America astazi. Am fost cea mai puternica tara pentru aproape 100 de ani. Iar dolarul a tronat ca rezerva lumii pentru mai mult de 50 de ani. Si atunci multi nu pot admite ca lumea se schimba.

Dar va promit ca lucrurile se schimba si asta mult mai repede decat realizeaza lumea.
Doar pentru un moment uitati-va in jur la toate acele semne prezente in jurul nostru.
Stiati ca astazi sunt aproape 42 de milioane de americani ce traiesc cu bonuri de masa ? Asta reprezinta aproape 13 % din intreaga populatie. Si acest numar s-a marit cu 17.5 % fata de anul trecut, iar numarul celor care a trecut pe aceste bonuri s-a marit in fiecare luna pe ultimele 19 luni. Poate fi o tara intr-o forma buna atunci cand 13 % din populatie nu-si permite nici macar sa-si cumpere mancare ?

Si ce ziceti de asta … desi a trecut complet neraportat in mass media, in zeci de orase de-a lungul tarii (precum Fresno, Sacramento, Nashville) sunt sute de persoane care traiesc in asa zise orase cocioaba ale vremurilor moderne din era depresiunii. Orasul cocioaba Fresno a primit cea mai mare reclama dupa o vizita a lui Oprah Winfrey. Acolo peste 2000 de oameni sunt fara case. Au pana si un birou de securitate deoarece adapostul a devenit atat de mare. Oficialii orasului spun ca au alte 3 tabere majore aproape de centrul orasului si mai multe asezari de-a lungul a 2 autostrazi.

Totodata conform unui articol recent al MSM Money, cam 43 % din familiile americane cheltuiesc mai mult decat produc in fiecare an. Iar falimentele personale s-au dublat in ultima decada. Cum am putea sa iesim din aceasta criza ? Cu siguranta nu o putem face cu economiile noastre. Asa ca singurul raspuns este sa printam mai multi bani ceea ce va accelera caderea dolarului american si iesirea de sub statutul actual.

Pur si simplu nu exista nimeni mai bun la statistici indoielnice decat guvernul Statelor Unite. Sa luam ca exemplu rata somajului. Inainte in 1930, oricine fara loc de munca inafara de pensionari era considerat ca somer. Cu toate astea, astazi guvernul calculeaza somajul doar pe seama numarului celor ce primesc asigurari de somaj. Astfel, daca aceste beneficii inceteaza sau expira ei nu mai sunt socotiti, iar rata somajului chiar scade. E ridicol .. stiu. Realitatea este insa ca somajul este mult mai ridicat decat ce raporteaza guvernul. Daca nu ma credeti hai sa vedem la cateva rapoarte.

In Long Island 200 de oameni au stat la coada in fata unui oficiu de recrutare pana la 4 zile pentru a aplica pe 100 de posturi de ucenicie ca mecanic de lifturi.
In Massillon, Ohio, 700 de oameni au aplicat pentru un singur post administrativ (gen portar, femeie de servici) pentru un salara de 16 $/ora + beneficii.

Ideea este ca tara noastra nu creste locuri de munca deoarece guvernul face tot mai dificila existenta unei afaceri. Cu aceste noi reguli de joc, tara noastra nu va experimenta niciodata tipul necesar de crestere pentru a ne scapa de gaura in care s-a bagat guvernul nostru.

Probabil credeti ca exagerez, dar uitati-va la ce a spus presedintele uneia dintre cele mai mari companii acum cateva saptamani – Paul Otellini (CEO Intel): “va pot spune categoric ca astazi in America costurile construirii,echiparii si operarii unei fabrici de productie a semiconductoarelor ma costa astazi cu 1 miliard mai mult”. El spune ca 90 % din costurile aditionale nu sunt de la cresteri de salarii ci din cresterile de taxe si costuri de reglementare, pe care alte natiuni pur si simplu nu le impun.

T.J. Rodgers – CEO Cypress Semiconductor – este de acord ca problemele nu vin de la forta de munca ci de la noile legi anti-business. El a fost citat intr-un interviu la CNET News: “Factorul criminal pentru un producator sa faca sa spunem 1000 de locuri de munca este un guvern ostil care nu te vrea acolo si iti demonstreaza asta prin mii de feluri.”

Putini americani inteleg ca astazi suntem pe locul doi din lume la nivelul taxelor pentru firme. Si cum noul prim ministru japonez a anuntat ca va reduce taxele pentru corporatii cu 15 %, Stele Unite vor deveni in curand detinatoarele celor mai mari taxe pentru firme. De ce ar vrea cineva sa mai inceapa vreo afacere aici cand pot sa o faca oriunde in lume, doar relocandu-se si castigand mai mult ?

E doar inca un motiv in plus pentru a evita dolarul. La fel ca si urmatorul:
Stiati ca in 1979 erau 61 de companii americane ce erau cotate cu rating AAA de la Moody’s ? Astazi sunt doar 4: Automatic Data Processing, Exxon, Johnson&Johnson si Microsoft.

Va pare voua asta o revenire economica ? Cand doar 4 companii sunt stabile suficient cat sa primeasca un triplu A rating pentru creditare ? Pentru mine sigur nu pare asa.
Dar nimic nu se compara cu ce se va intampla in sectorul caselor.

Vreti sa stiti cat de groaznic stau lucrurile in U.S. acum ?

Sa consideram piata imobiliara a statului bizar Las Vegas, unde The New York Times a raportat revenirea constructiilor intr-un oras in care aproape 10.000 de case noi sunt goale, cateva mii sunt in executare, mii de oameni au renuntat pur si simplu sa mai plateasca ratele, iar pretul mediu a scazut cu pana la 60% fata de 2006.
Deci ce ar putea conduce aceasta manie a constructiilor ? Pai, se pare cumparatorii nu vor case construite in timpul boom-ului imobiliar, pentru ca ar sta astfel intr-un cartier ce arata ca un oras fantoma si pentru ca multe din aceste proprietati niciodata ocupate sunt pline de gandaci si alte creaturi. Asa ca acesti constructori locali fac cel mai rau lucru pe care l-ar putea face in Las Vegas momentan … construiesc mai multe case !

Un scenariu similar are loc si in Phoenix si alte orase din State.
Cu siguranta asta ar putea arata bine in cifrele economice, insa nu fac decat sa agraveze si mai mult situatia pe termen lung.

Vreti sa vedeti alte lucruri nebunesti pe care companiile le fac pentru a-si creste artificial suma castigurilor ? Asta este absolut incredibil pentru mine. Daca ati citit munca mea de-a lungul ultimilor ani, stiti cat de negativ am fost referitor la sectorul educatiei axat “pe profit”, asa cum este Universitatea din Phoenix. Ce ar putea fi cu adevarat in neregula cu aceste institutii ce ofera educatie ieftina la zeci de mii de studenti din toata tara ? Pentru mine este doar inca un simptom la cat de distorsionata si nebuneasca a devenit economia tarii noastre.
Uitati-va la ce ma refer.
Una din practicile nebune pe care unele institutii le aplica este sa gaseasca oameni ai strazii pentru a-i recruta in programele lor. Probabil credeti ca inventez. Insa Business Week a condus un raport recent pe aceste practici. De ce ar face asta ? Pentru ca acesti oameni se califica pentru imprumuturi si garantari guvernamentale folosite sa plateasca taxele studentesti. Conform raportului care eu l-am citit, Universitatea din Phoenix depinde peste 85 % din incasari de aceste fonduri federale.

O alta scoala bazata pe profit – Drake College of Business – are aproape 5 % de oameni fara adapost in randurile studentilor sai – Business Week. Bine-nteles ca majoritatea dintre acesti studenti nu vor fi niciodata capabili sa-si plateasca inapoi datoria, insa colegiului nu-i pasa, asta este problema guvernului si nu a lor.
Inca odata, contribuabilii precum eu sau tu suntem cei care ne vom lasa banii acolo.

 Si uitati inca un motiv bun pentru care investitorii sunt speriati sa mai detina dolari. Unul din problemele cele mai ingrijoratoare ale bursei este ca se repeta exact aceleasi greseli care au dus la situatia dintre anii 1937-1942. Multi americani cred ca am avut o revenire spectaculoasa a bursei de la inceputul crizei din 2008. Si avem intr-adevar, pana la un anumit punct, insa suntem inca in padure. De fapt in timpul celui mai real colaps american dintre anii 1930-1940 am vazut o cadere si revenire similara inainte ca pietele sa pice din nou. Situatia este foarte similara. Priviti graficul cu Dow Jones din acei ani. In ambele situatii am avut caderi masive si de aproximativ aceeasi magnitudine si apoi o revenire mare, de asemenea cam la aceleasi dimensiuni. Dar ce se va intampla in continuare ? Pai daca istoria ne este ghid atunci am putea avea o cadere masiva in actiuni, exact ca acum 70 de ani. Si cu toate acele probleme lasate nerezolvate in economia noastra astazi, este foarte posibil sa se intample din nou daca dolarul isi pierde statutul.
Dupa cum a raportat The Wall Street Journal: “De-a lungul ultimului an bursa actiunilor a urmat un drum similar cu cel din anul 1937. Mai intai o revenire rapida la maxime noi, aceeasi viteza, aceeasi magnitudine. Apoi o corectie – la fel de mare. Vom continua pe drumul care a dus la corectia din 1937 si colapsul din 1938 ?”

Ideea e ca toate cartile sunt aranjate impotriva noastra. Aceasta criza monetara in fierbere este inevitabila. Aproape fiecare stat din aceasta tara este pe muchie de falimentare. Am imprumutat o cantitate uriasa de bani, care nu vom fi in stare niciodata sa o platim inapoi. Economia noastra este un dezastru absolut. Taxele sunt deja ridicate pana la cer si sigur vor mai creste in urmatorii ani. Si aproape fiecare din marii jucatori financiari se pregatesc pentru o alternativa la dolar.

Pentru mine este atat de evident ca suntem pe cale sa experimentam o criza serioasa monetara incat nu pot sa cred ca oamenii pot nega aceasta realitate cu o fata impasibila.

Daca tot nu crezi atunci priveste pretul aurului si argintului comparativ cu dolarul in cursul ultimei decade. Este evident ca investitorii vor sa detine aur si argint, nu dolari americani.

Oricine cu putin simt bazic si intelegere economica poate spune ca soarta dolarului este sortita esecului. Si asta va crea repercursiuni majore pe care americanii de rand nu au luat-o in considerare.

Asa ca, ce poti sa faci ? Am facut multe cercetari pe tema asta si am gasit un numar surprinzator de lucruri pe care le poti face nu doar ca sa protejezi  ceea ce ai deja ci si sa potentezi ceea ce ai in circumstantele ce vor veni.
Eu cred ca sunt o serie de miscari financiare pe care le poti intreprinde imediat.
Si uite ceva ce vreau sa tineti minte: am sa vorbesc cu adevarat numai despre finantele voastre aici. Cat priveste insa protectia familiei tale, asta depinde de circumstantele voastre in parte. Daca locuiti in zone urbane, va recomand sa va asigurati ca aveti unde merge in caz de revolte si lipsa de hrana sau apa. Cred ca sunt sanse foarte mari sa vedeti asta in urmatorii 2 ani. Oriunde v-ati decide sa hibernati de-a lungul haosului, sa va asigurati ca aveti rezerve minime de hrana, apa si medicamente pentru o perioada de minim 6 luni. Amintiti-va ca nu veti putea conta pe guvern in timpul acestei crize.
Ganditi-va la asta: daca guvernul nu a putut nici macar salva orasul New Orleans in timpul uraganului Katrina, cum ar putea sa salveze o intreaga tara cand iadul se va dezlantui ?
Dupa cum am mai spus inainte, guvernul nici macar nu va incerca sa salveze cetatenii la modul individual. Asta pentru ca va fi mult prea ocupat in a se salva pe el insusi.
In ceea ce priveste banii tai, pentru a te asigura ca nu vei pierde bani si chiar ca sa folosesti situatia pentru a fi cu un pas in fata, aici pot sa te ajut.
Toate miscarile pe care ti le recomand, sunt simple si usor de implementat – cel putin acum. Insa daca vei astepta prea mult in a face aceste lucruri probabil ele vor ajunge:
mult prea scumpe, dificile si chiar imposibil de facut.
Daca insa faci aceste lucruri acum, nu doar ca vei fi mai bine pregatit la vreme inaintea furtunii, dar cred ca ai putea face si bani in plus din asta in urmatorii ani.
Iar daca gresesc … si asta e partea cea mai buna … cred ca vei putea chiar si asa castiga ceva. Chiar daca vom iesi din criza asta printr-o inflatie usoara, tot vei fi aranjat binisor.

Aici sunt pasii care ar trebui sa-i urmezi:

1)Scoate o parte din banii tai inafara razei mainii guvernului. Si e mai usor decat ati crede. Guvernul Statelor Unite va implementa politici pentru a se salva singur, politici inimaginabile acum.
Dar tine-ti minte ca un guvern disperat va face lucruri disperate. De aceea au schimbat legea privind detinerea de aur acum 80 de ani. De aceea vorbesc deja despre “nationalizarea” 401k si a planurilor de pensionare. Si de aceea in curand va fi ilegal sa va deschideti conturi in strainatate, sau sa va mutati banii inafara fara sa platiti taxe revoltatoare. Vestea buna e ca am cunoscut pe cineva considerat a fiind unul dintre avocatii de top in “protectia bunurilor” din America. Am invatat astfel ca exista 4 tipuri de investitii pe care le poti face acum pentru care nu trebuie sa raportezi guvernului. Sa nu ma intelegeti gresit, atunci si cand veti hotara sa vindeti aceste lucruri in timp veti fi in continuare obligati sa platiti taxe pe castiguri. Dar partea buna e ca atata vreme cat le stapaniti veti juca conform regulilor si nimeni nu va fi obligat sa raporteze. Acest beneficiu ar trebui sa fie unul evident. Cu cat stie guvernul mai putine despre unde iti tii tu banii, cu atat mai bine. Le va fi foarte greu sa ia ceva ce nu stiu ca ai.
Eu personal imi pun o mare parte din portofoliu intr-una din aceste achizitii. N-am sa dezvalui chiar totul despre ce fac eu, dar veti avea parte la detalii in noul raport special – The Four Investment Assets YOU DO NOT Have to Report to the U.S. Government, din care am sa-ti trimit cu placere o copie. In plus am sa-ti arat alte 3 locuri unde poti sa-ti investesti banii, fara a trebui sa raportezi legal asta. In mod normal te-ar costa mii de dolari sa te intalnesti cu acesti avocati specializati pentru a beneficia de avantajul strategiilor cele mai bune. Insa am sa va dezvalui tot ce este necesar sa stiti pentru a incepe. In plus as vrea sa va trimit informatii despre cel de-al 2-lea pas pe care il puteti urma pentru a va proteja.

2)Cum sa achizitionati cele mai sigure bunuri care vor beneficia cel mai probabil cel mai tare in aceste perioade. Aici vorbesc de cumpararea a cat mai mult aur si argint, pe cat va puteti voi permite in mod rezonabil. Stiu, aurul a avut o crestere remarcabila, de 300 % in ultima decada. Dar credeti-ma atunci cand dolarul isi va pierde statutul, aceasta apreciere precoce va insemna nimic dupa aceea. As fi surprins daca in urmatorii ani aurul nu va ajunge la 5000 sau 6000 de dolari. Cei mai destepti manageri de bani precum Soros, David Einhorn si John Paulson au cumparat recent pozitii imense in aur.  Si cred ca ar trebui sa fii nebun sa nu faci la fel. Cum ar trebui s-o faci ? Sunt multe optiuni, iar firma mea de cercetare a publicat recent o carte intitulata “ Biblia investitorului in aur” unde veti citi de cele mai bune cai de a cumpara si detine bulioane de aur. In acest volum veti afla zeci de secrete despre industria aurului, in mod specific cele mai bune cai de a cumpara, vinde si stoca aur. Va explica de ce anumite monede de aur sunt mai bune decat altele, cum sa stochezi usor si sigur o parte din aurul tau peste oceane cu costuri mici, unde sa ascundeti aurul.

Cat despre argint, consider ca va servi un rol unic in criza curenta. Sa va explic, pe cea mai indelungata istorie inregistrata pretul aurului era in jurul valorii de 16 x argint. Acest raport a fluctuat in timp in functie de descoperirile de argint si de reglementarile guvernului in ceea ce priveste raportul argint la aur. Dar intr-o piata libera unde cererea de argint si bani exista, astept ca raportul dintre cerere si oferta sa duca argintul din nou la un pret de 1/16 din aur. Astfel, bazat pe raportul istoric, la pretul de 1400 $ la uncia de aur, argintul ar trebui sa fie de 87 $ si desigur nu e asa. Astazi este in jurul valorii de 27 $, asa ca astazi pretul aurului este de mai mult de 50 de ori mai mare. Ce explica diferenta dintre sute de ani de istorie si azi ? De ce este argintul e atat de ieftin fata de aur ?
Atunci cand argintul este demonetarizat (adica nu e folosit ca ban ci doar pentru utilizare industriala) cum este acum, rezervele cresc pentru ca oamenii vand argint pentru aur si alte valute. Pe de alta parte, in timpul crizelor monetare, cererea de argint creste pretul acestuia pana la un raport in favoarea argintului. De exemplu, raportul a ajuns la 16 in timpul primului Razboi Mondial. La fel si la inceputul anilor 70’, cand Nixon a renuntat la standardul de aur. De asemenea s-a intamplat in modul cel mai notoriu intre anii 1979-1980, cand parea ca America va intra la modul serios intr-o criza monetara.
Multa lume nu stie asa, dar argintul este de altfel cel mai bun performant al secolului, nu aurul. Precum prietenul meu Chris Weber a punctat pe 1 noiembrie, aurul a crescut de la 256$ la 1365 din anul 2000. Asta este o crestere de 433 %. Argintul a crescut de la 4.02 la 24.96 adica cu 521 %. Asa ca argintul este cea mai buna protectie intr-o criza valutara. Iar cand dolarul va pica, argintul va fi din nou socotit ca si ban. Si odata ce aceasta cerere se materializeaza pretul de piata al argintului se va intoarce la procentul de 1/16 din valoarea aurului. Iar cand aurul va fi la 2000 $ per uncie, argintul va fi 125 $ la raportul de 1/16. Prietenul meu multimilionar si expert valutar Chris crede ca argintul va ajunge la 187 $. Daca asta se intampla ai putea sa faci un profit aproximativ de 600 % daca investesti la preturile de acum.
Deci care sunt cele mai bune moduri de a cumpara argint ? Sunt multe cai de tine acest metal personal, de a pune metalul in locatii sigure in State cat si afara … etc. Am pus totul in ghidul numit “Secrets of the Silver Market”. As vrea sa va trimit si aceasta resursa tot gratuit. Imediat va arat cum.
Insa inainte va prezint si al 3-lea pas financiar pe care vi-l recomand astazi.

3)Invatati secretele bursei de actiuni. Daca vreti sa invatati sa faceti bani in timpul crizei ce vine aveti de studiat intricatiile sau strategiile atipice de investitii care pot aduce averi investitorilor. Noi invatam acest metode de ani de zile. Nu ai nevoie sa cumperi nici o actiune pentru a incepe sa aplici strategia si nu are nimic de a face cu vanzarea. Este o aplicatie prin care poti extrage castiguri de exact 100% din piata, in mod repetat… fara a trebui sa detii sau sa atingi vreo actiune. Dar tineti minte, maxim ce puteti face folosind aceasta strategie este 100 % si ca asemenea oricarei investitii exista si riscuri in mod implicit. Si e bine sa stiti ca aceasta strategie probabil nu e una potrivita pentru oricine, insa poate fi atat de sigura si usoara odata ce ai invatat-o incat te-ai putea decide sa nu mai cumperi niciodata actiuni ordinare. De exemplu anul trecut in martie Peter Kos din Boise a renuntat la actiuni si a folosit acest secret in loc. Acum spune ca face o medie de 10.000 $ pe luna. Randy Bowman, medic din Annapolisa renuntat si el la actiuni si a facut pana acum 87.000$.... etc …
tot ce aveti nevoie sa stit se afla in raportul meu nou “The Stock Quitter’s Secret”. Odata ce bursa de actiuni va incepe sa se dezlantuie aceasta strategie va deveni tot mai lucrativa. Iar asta ma duce la pasul 4.

4)Asigura-te ca detii macar un singur bun care te poate salva pe tine si familia ta, indiferent cat de grave vor deveni lucrurile. Nu putem stii exact cat de grava va fi situatia, insa cred in mod ferm ca vor fi revolte, marsuri pe strada, falimente bancare, arestari masive si o perioada de militarie incontrolabila. Cel putin pentru cateva luni pana lucrurile vor incepe sa se aseze. Dar partea buna este ca exista un bun pe care astazi poti sa-l detii, raspandit in America si care te poate proteja si iti poate aduce o avere in anii ce vor veni. Nu ma refer la arme, aur, sau alte metale, nimic din toate acestea. Despre ce vorbesc eu e un bun foarte puternic, pe care familiile bogate l-au folosit ca sa se protejeze de secole. Un studiu a condus la faptul ca acest bun a daramat total bursa de actiuni intre 1970-2009 si a intors cu 10.000% mai mult decat puteau produce actiunile in acest timp. Aceasta achizitie bate si aurul de 9000%. Acest bun iti protejeaza deopotriva atat viata cat si bunastarea. In al 2-lea Razboi Mondial de exemplu cand milioane de familii si-au pierdut economiile de o viata prin inflatie si masuri guvernamentale, acesta a fost bunul care a facut unele familii sa-si protejeze si sa-si mareasca banii. Si multi bogati din America detin astazi drepturi semnificative in acest bun. Veti gasi detaliile in raportul: “The World’s Most Valuable Asset in a Time of Crisis”.

Si acum continua partea de reclama a companiei, sunteti liberi sa o ascultati si cercetati mai departe. Pentru mine informatiile utile s-au terminat aici. Cat despre materialele promovate gratuit le puteti avea pe baza unui abonament pe site de minim 4 luni cu varianta de a primi banii inapoi in cazul in care nu sunteti multumiti. Insa informatiile prezentate gratuit nu putem decat sa le socotim valoroase si sa tinem cont de ele. Intuiesc ca la punctul 4 se refera la apa sau alimente, insa puteti cerceta singuri asta, sau va puteti abona, veti decide daca aceste informatii va sunt de ajuns sau nu. Intentia mea nu a fost de promovare sau reclama, ci de informare asupra ce se intampla si invatarea din istorie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!