vineri, 11 martie 2011

Seism de 8,9 în Japonia: Un tsunami de zece metri a devastat regiunea de nord-est

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 a avut loc vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, informează CNN.  Seismul a generat un tsunami de pânã la zece metri înãlţime, în nordul Japoniei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, in timp ce altele au fost evacuate. Deocamdată, nu se cunoaşte numărul victimelor. 

Cutremurul a fost resimţit şi la Tokyo, timp de cel puţin douã minute. Majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi. Potrivit seismologilor americani, cutremurul s-a produs la 250 de kilometri de capitală, la o adâncime de 20 de mile, informează  BBC News, Seismul a avut loc la ora 14.46  (ora Japoniei).

Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit, Mai multe persoane au fost rănite, potrivit pompierilor şi medicilor citaţi de AFP.

 Tsunami distrugător în Japonia, Rusia şi Filipine

Autorităţile japoneze au emis o alertã de tsunami de nivel maxim. Coasta japoneză ar putea fi lovită de un tsunami de mare amploare, a cãrui înãlţime ar putea ajunge pânã la şase metri.  Alerta de tsunami vizează atât teritoriul Japoniei, dar şi Rusia, Insulele Mariane şi Filipine.


"Un cutremur de o asemenea magnitudine are potenţialul să genereze un tsunami distrugător care poate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastele mai îndepărtate în câteva ore", au precizat experţii.

Seismologii au plasat în alertă şi Insula Guam, Taiwanul, Filipine, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.

Potrivit imaginilor emise de televiziunile locale, coasta Japoniei a fost lovită de un tsunami de zece metri. Imaginile arată cum mai multe maşini şi case plutesc pur şi simplu pe apele care au inundat un oraşel de coastă.

Principalul aeroport din Tokyo a fost închis de către autorităţi, în urma seismului. Cel puţin şase incendii au fost semnalate la Tokyo,  în urma cutremurului puternic, informează agenţia de presă Jiji, citată de AFP.

În urmă cu două zile, Japonia a fost zguduită de un alt seism puternic, de 7,4.


Cel puţin şase incendii au fost semnalate la Tokyo,  în urma cutremurului puternic, informează agenţia de presă Jiji, citată de AFP. Un incendiu de amploare s-a produs într-o rafinărie din oraşul Iichihara, din regiunea Tokyo.
Sursa: Antena 3
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!