marți, 20 aprilie 2010

Vremuri: cutremure, vulcani, cutremure

Eruptia vulcanului din Islanda continua, iar intensitatea eruptiei creste. Si inca un vulcan ar mai putea erupe tot in Islanda, de data asta fiind vorba de Katla, un vulcan mai mare si mai puternic, aflat la 12 kilometri de primul.
Intre timp China isi comemoreaza cele peste 2000 de victime umane ca urmare a cutremurului din provincia Quinghai din 14 aprilie. Toate aceste evenimente se intercoreleaza intre ele ducand la un potential marit in aparitia altor cutremure sau eruptii in locatii diferite. Un nou exemplu este dat de cutremurul din Australia de azi noapte si care continua sa produca seisme de magnitudini diferite in intreaga zona. Miscari de teren s-au inregistrata constant in zona de sud si de vest a Australiei, in fundul Oceanului Indian. Pe uscat s-a resimitit in zona Perth ulterior unor cutremure anterioare din zona Melbourne si Adelaide. Valuri de Tsunami ar putea sa apara oriunde de-a lungul coastelor australiene. Am amintit in cazul Chile de faptul ca Cercul de Foc al Pacificului se zdruncina si declanseaza miscari si chiar repozitionari, fapt constatat ulterior prin miscari de cativa metri atat in Chile cat si de-a lungul coastelor Braziliene. Apoi am aflat chiar de o modificare usoara a polilor. Placile atasate de Pacific Rim sunt in mod logic afectate si ele, iar placa australiana este una dintre ele. Cutremurele se leaga in mod direct si de eruptiile vulcanice. Islanda este strabatuta de riftul medio-atlantic care separa placa Americii de Nord de placa Eurasiatica. Riftul este o despicatura in scoarta terestra subacvatica, iar zonele de rift sunt zone extrem de fierbinti pentru cutremure cat si eruptii vulcanice. Inaintea oricarei eruptii vulcanice de tip islandez au loc nenumarate cutremure ce se succed timp de o saptamana sau mai mult dand ulterior nastere unei falii din care erupe un torent de lava. ( wiki , referate ).

Dupa cum observam, suntem intr-o perioada intens seismica si mai nou vulcanica, iar aceste evenimente pot fi corelate intre ele. Anterior cutremurului din Australia s-a inregistrat o activitate tot mai intensa in zona Yellowstone si Utah, stat ce a cunoscut o intensificare a cutremurelor in acest an. Cat despre Yellowstone cunoastem ca a avut 3 perioade active vulcanice majore, iar faptul ca aceasta rezervatie a jucat un rol central in filmul 2012 ca si punct de plecare al apocalipsei te face sa devii curios la semne premergatoare unor evenimente. Nu sugerez faptul ca ne ducem cu totii in curand si ca in 2012 se va intampla ce unii denumesc apocalipsa, insa in mod ciudat mari evenimente au fost semnalate in filme inainte sa se intample, iar cel mai celebru exemplu este 11 septembrie, data semnalata nu in 1 ci in mai multe filme sau desene animate gen Simpsons.
Si revenind la rifturi se pare ca tuburile de lava din vestul statelor unite se umple cu magma cu punct de devarsare catre Yellowstone. O posibila eruptie in Yellowstone ar putea fi realmente catastrofica, insa geologii neaga o astfel de posibilitate, fie din frica de a nu crea panica, fie din alte motive, insa dovezile aparute par a contrazice prognozele oferite publicului. Cat despre Utah, orasul Oklahoma de langa Salt Lake City a inregistrat deja 50 de mici cutremure in acest an, cand aceasta regiune are in mod normal 4 pe an.
De asemenea am avut o serie intreaga de cutremure la granita dintre Mexic si California, in Baja California. Numarul acestora a fost pentru cateva zile de ordinul sutelor pe zi, iar dupa unele surse a existat si in acest caz o deplasare a Baja cu 3 metri fata de tarm. Alte zvonuri circula in zona, ca bazele subterane din California sunt golite si mutate in alte parti. Acest lucru pare a fi tinut in mare secret si in Mexic si in media, dar pe plan local incep sa existe zvonuri care circula. Nu sunt adept al zvonurilor, insa cand evenimente majore sunt trecute cu vederea de presa, cand subiecte atat de importante nu sunt deloc dezbatute macar si pentru cultura generala, cand evenimente mondene inlocuiesc atatea stiri importante pentru umanitate, iar internetul devine incet incet singura sursa reala de stiri, atunci incepi sa cauti in cat mai multe locuri si incerci sa-ti gasesti singur adevarul.

Mai cititi si :
Cutremure, Tsunami si iar cutremure …
Cutremur Chile – Curiozitati si noutati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!