luni, 28 martie 2011

Wikileaks face dezvăluiri despre scena politică din România

Am ajuns si noi la rand la puricat de catre Wikileaks. Primele informatii ample de pe scena politica incep sa curga. Oare o sa se destepte vreodata careva ca nimic din ceea ce face nu ramane in umbra la o adica ? Aveti mai jos o prima compilatie a documentatiilor traduse, ele continua sa apara.


Wikileaks a făcut publice mai multe cablograme referitoare la România, la scena ei politică şi declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu. Într-una din telegrame, transmise de ambasadorul american la Bucureşti, Nicholas Taubman, în 2007, în timpul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, Taubman transmitea informaţiile adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, care urma să vină într-o vizită oficială în România.

Informaţiile din telegrame priveau evenimentele de pe scena politică şi modul în care acestea ar putea afecta relaţiile dintre România şi Statele Unite. Nicholas Taubman avertiza: "Este îngrijorătoare mărirea influenţei oligarhilor din România şi rolul lor ca unealtă a intereselor ruseşti".
"Când veţi ajunge săptămâna viitoare, România va fi în mijlocul unei suspendări de 30 de zile fără precedent a preşedintelui Băsescu. Un referendum naţional care va decide soarta sa va fi ţinut pe 19 martie şi poate să aducă noi surprize in aceasta telenovela" transmitea ambasadorul.
"Evoluţiile politice din urmatoarele săptămâni şi luni vor avea un impact direct şi vor decide dacă Bucureştiul va rămâne un model de partener a Statelor Unite în Europa - inclusiv în "noul NATO" - sau işi va domoli aspiraţiile geopolitice şi se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru" scria Taubman în telegrama sa.
"Absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de a retrage trupele romaneşti din Irak până la finalul anului"

"Alt semn al ambiţiilor crescânde ale Rusiei include şi vanzarea uzinei Daewoo din Craiova. Două companii americane, Ford şi GM, sunt interesate sa cumpere compania".

O telegramă din 2009, aparţinînd misiunii diplomatice a SUA în România, dezvăluie o replică dată de Traian Băsescu, referitor la plângerile lui Mircea Geoană şi a altor membri PSD, în legătură cu dosarul Năstase. La afirmaţiile acestora că dosarul este politic, Traian Băsescu a declarat: "Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public. Fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu!"

O altă telegramă cu o declaraţie a consilierului prezidenţial al preşedintelui, Sebastian Lăzăroiu, referitoare la suspendarea lui Traian Băsescu, dezvăluie că Lăzăroiu a afirmat că Băsescu poate fi suspendat pe baza Articolului 96 din Constituţie, legat de trădare, dacă oponenţii lui trădeaza o informaţie despre afacerile externe. Când a fost întrebat dacă este vorba de cazul lui Omar Hayssam, acesta a afirmat că da.  

Oficiali americani scriu intr-o telegrama din 2006 ca la intalnirea cu directorul FBI, Basescu ar fi spus ca si-ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA

Intr-o telegrama din 2006 clasificata “Secret”, reprezentantii Ambasadei SUA relateaza vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania. “Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA”, se relateaza in telegrama. In telegrama consultata de HotNews.ro se mentioneaza si intalnirile directorului FBI cu seful SRI George Maior si cu Claudiu Saftoiu care, la acel moment, era directorul SIE. Cei doi directori au vorbit despre influenta si interesele Rusiei in Romania.

In cadrul vizitei din 2006 detaliata in telegrama clasificata “Secret” se mentioneaza ca directorul FBI Robert Muller s-a intalnit cu presedintele Basescu, premierul Tariceanu, procurul general Laura Codruta Kovesi, directorul SRI George Maior si directorul SIE Claudiu Saftoiu. In telegrama se mentioneaza ca intalnirea directorului FBI cu presedintele Basescu a durat 30 de minute. In telegrama se relateaza ca presedintele Basescu i-a spus directorului FBI ca isi doreste o prezenta FBI la fel de robusta ca prezenta CIA. Iata fragmentul relevant din telegrama:

“Intr-o intalnire de 30 de minute cu presedintele Basescu, Muller si-a exprimat recunostinta pentru cooperarea exceptionala in privinta aplicarii legii si faptul ca este pregatit pentru a aprofunda acesta relatie pe mai departe. Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA. Muller a vorbit de importanta cooperarii in plan bilateral care este cea mai buna metoda pentru a dezvolta relatiile in domeniul aplicarii legii. Basescu l-a asigurat pe directorul FBI ca nivelul de coruptie din cadrul politiei romanesti a scazut si ca partea americana poate sa aiba incredere in partea romaneasca. Directorul FBI a comentat ca SUA considera ca Romania a inceput combaterea coruptiei si ca trimiterea dupa gratii a catorva oficiali corupti ar imbunatati imaginea Romaniei.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

In telegrama se mai noteaza ca presedintele Basescu a pledat pentru continuarea trainingurilor in domeniul aplicarii legii. Iata fragmentul relevant din telegrama:

“Presedintele Basescu a facut o pledoarie puternica pentru continuarea trainigurilor din domeniul aplicarii legii si pentru sustinerea imbunatatirii capabilitatilor, mai ales in fata amenintarilor din Est, de exemplu, sprijin pentru procurorii si judecatorii care lupta impotriva spalarii de bani. <>, a spus presedintele.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

In paragraful al treilea al telegramei este relatata intalnirea directorului FBI cu premierul Tariceanu. In telegrama se noteaza ca premierul Tariceanu a fost surprins sa afle de la directorul FBI ca 90% din fraudele informatice care afecteaza site-ul e-Bay isi au originea in Romania. Iata fragmentul relevant din telegrama:

“Surprinderea lui Tariceanu a fost evidenta cand directorul a raportat ca 90% din criminalitatea informatica pe e-bay provine din Romania si ca Pay-Pal nu mai doreste sa faca afaceri cu Romania.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)


In telegrama este relatata si intalnirea dintre directorul FBI si directorul SRI George Maior. In telegrama se mentioneaza ca Maior a atras atentia asupra influentei rusesti din Romania. Iata fragmentul din telegrama:

“Maior a indicat <> drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca <> este foarte prezent in crima organizata din Romania”. (sursa: telegrama ambasadei SUA)

Tot despre influenta Rusiei in Romania a vorbit si directorul SIE Claudiu Saftoiu in cadrul intalnirii sale cu directorul FBI. Iata fragmentul din telegrama relevant:

“Muller i-a multumit lui Saftoiu pentru sustinerea din Irak si Afganistan, dar a avertizat ca sustinerea SUA de catre Romania nu va trece neobservata de grupari precum Al Qaeda. El si-a manifestat ingrijorarea ca teroristii vor cauta sa intre in Europa prin Romania. Saftoiu a promis ca Romania va ramane alaturi de SUA in Irak si Afganistan si a spus ca Romania spera ca, in schimb, SUA va sustine Romania in regiunea Marii Negre pentru a ajuta la stabilizarea regiunii. Saftoiu a mentionat si greutatile pe care le intampina Romania in crearea unei comunitati informationale. Saftoiu a mai spus ca Rusia ramane amenintarea critica, imediata si in crestere, atat in privinta implicarii in economia Romaniei cat si a controlului pietelor de energie. Muller a mentionat achizitionarea RAFO de catre Mikhail Chernoy si a promis sa furnizeze informatii despre Chernoy pentru a ajuta Romania sa <> despre care Saftoiu a mentionat ca sunt luate in considerare. Saftoiu a spus ca o alta companie petroliera, OMV, ar putea sa vanda catre companii din Rusia actiunile pe care le detine la compania din Romania OMV-Petrom. ” (sursa: telegrama ambasadei SUA) 


Teorie ucraineana: Romania+Moldova=Romanova

"Ucrainenii au constatat ca politicienii din Republica Moldova, promovand o politica pro-europeana, sustineau tacit intrarea Moldovei in UE prin Romania, cu posibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului sa se uneasca, eventual, cu Romania, iar stanga Nistrului (Transnistria) sa revina la Ucraina. In loc sa fie absorbita de Romania, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu Romania intr-o structura supra-nationala, "Romanova"", se arata intr-o telegrama a Ambasadei de la Kiev datand din 2007, clasificata confidential. Subiectul telegramei: "Ucraina/Moldova: Transnistria si cauze de iritare bilaterala".

In telegrama se noteaza ca Andrei Veselovsky, adjunct al ministrului de Externe din Ucraina, "si-a exprimat ingrijorarile fata de relatiile Moldovei cu Romania, o preocupare care, a notat el, era impartasita de adjunctul sefului Secretariatului Prezidential, Oleksandr Ceali (pe atunci, un candidate important pentru functia de ministru de Externe), care fusese Ambasadorul Ucrainei in Romania". Telegrama continua cu suspiciunile ucrainene privind formarea structurii "Romanova".

Intr-o alta telegrama a Ambasadei de la Kiev, clasificata confidential si intitulata "Relatiile Romania-Ucraina: summituri anulate si expulzari de atasati", datand din 2009, se arata ca Bogdan Iaremenko, adjunctul sefului sectiei de politica externa a Secretariatului Prezidential, "ne-a spus ca Guvernul ucrainei este preocupat ca actualul guvern din Romania incearca sa promoveze o politica a "Romaniei Mari" care ar include parti din Ucraina, Ungaria si Moldova. El a concluzionat ca relatiile incordate cu Romania reprezentau o problema serioasa si a spus ca Guvernul Ucrainei "analiza optiunile" avute pentru a aborda inrautatirea relatiilor".

O alta telegrama clasificata confidential, datand din 2010 si intitulata "<> amenintare de securitate a Ucrainei - Romania", trece in revista plangerile ucrainene referitoare la Romania. "Cea mai insidioasa problema este suspiciunea Ucrainei in privinta unui sentiment iredentist romanesc, poate chiar o strategie, cu privire la regiunea Cernauti si partea sudica a regiunii Odesa, zone luate de Uniunea Sovietica de la Romania in 1940 si, din nou, in 1944. Unii observatori ucraineni atenti ne-au spus ca, in campania sa electorala din 2009, presedintele Romaniei Basescu a exploatat in mod regretabil nationalismul romanesc, inclusiv in privinta Ucrainei. Unii observatori mai putin atenti de aici sunt inclinati sa ia extrapoleze sloganurile iredentiste ale unor grupari marginale romanesti si sa le transforme in declaratii de intentie ale Romaniei sau chiar in linii politice", se arata in telegrama.

Aceeasi telegrama arata ca o a treia problema este "nevralgia ucraineana fata de intentiile Romaniei in privinta Moldovei. Orice miscare spre absorbtia Moldovei sau reunificarea acesteia cu Romania ar fi primita rau la Kiev, unde ar fi vazuta, intre altele, drept o deschidere a apetitului Romaniei pentru pretentii teritoriale conexe impotriva Ucrainei. Candidatul prezidential ucrainean Tihipko a declarat in timpul campaniei sale ca "mentinerea Moldovei ca stat independent este un interes strategic al Ucrainei. Nimeni nu este interesat mai mult decat noi de acest lucru" (Nota: Nu e intamplator faptul ca Tihipko insusi s-a nascut si a crescut in Moldova.) Nu este, probabil, o exagerare prea mare sugestia ca ucrainenii percep o analogie intre atitudinea Romaniei fata de Moldova si atitudinea Rusiei fata de Ucraina."

Pe de alta parte, in aceeasi telegrama se arata ca "nu trebuie exagerat gradul de preocupare al Ucrainei in privinta Romaniei. Fostul adjunct al ministrului Apararii, Leonid Poliakov, ne-a spus ca ucrainenii nu au incredere in Romania, dar nici nu exista temeri".  


Geoana le-a marturisit americanilor ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea din 2007 si ca partidul "l-ar omori” daca afla. Catre ambasador: ”I am number one in Romania today” 


”Ambasadorul, insotit de Polcouns, s-a intalnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoana. Intalnirea a fost la cererea lui Geoana. El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu”, se arata intr-o telegrama din 2007 clasificata Confidential. Geoana le-a spus americanilor ca s-a intalnit in secret cu Basescu de doua ori, pe propriul risc, si ca oamenii din partid ”m-ar omori” daca ar afla de intalniri”. Subiectul telegramei: ”Liderul PSD Mircea Geoana despre suspendarea presedintelui: Sunt number one astazi in Romania!”.

Potrivit telegramei, Geoana a mentionat ca negocierile s-au concentrat pe trei teme majore, ”inclusiv o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca - fiind bine intentionat - actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea ”sa garanteze” ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv.”

Reprezentantii ambasadei SUA la Bucuresti noteaza: ”Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui ”Mare Proiect National”, care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE. Telegrama il citeaza pe Geoana, care ar fi spus ca ”scopul intelegerii ar fi depolitizarea administratiei publice si transformarea ”energiei negative” a suspendarii in ceva pozitiv.”

Potrivit telegramei, ”ambasadorul i-a multumit lui Geoana pentru informatii, si a precizat, despre vizita la Washington planificata de Geoana, ca perceptia este esentiala: nu doream sa dam impresia ca Washingtonul a avut un rol in ceea ce tocmai s-a petrecut, ca optam intre doua parti si ca intervenim pentru victoria cuiva. Geoana a raspuns ca intelege bine sensibilitatile legate de vizita, ca nu se grabeste sa mearga la Washington si ca a dorit ca prietenii si aliatii sai sa-i asculte mesajul in mod direct.(…) Geoana a incheiat - desi in mod evident dezamagit - ”Renunt la vizita. Pot sa pun mana pe telefon oricand si sa-i sun pe JD si pe Dan Fried”.

Potrivit telegramei, ”Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei. Geoana a spus de-a dreptul: ”daca va simtiti mai confortabili cu alta echipa la guvern, capabila sa demonstreze ca proiectele transatlantice continua” , atunci el e gata sa se implice ”chiar daca nu e in interesul meu”.

Reprezentantii ambasadei mentioneaza ca ”Geoana a precizat ca i-ar fi mult mai usor ”sa se relaxeze avand telecomanda guvernului in mana, asa cum fac astazi”.

In final, se mai arata in telegrama, ”Geoana a remarcat ca n-ar mai trebui tratat ca ”baiatul rau” al Romaniei, adaugand, ”Sunt numarul unu in Romania astazi, si sunt indreptatit sa-mi folosesc puterea”. Intr-o alta telegrama, trimisa in 2009, in urma unei intalniri intre Mircea Geoana si doi reprezentanti ai ambasadei SUA la Bucuresti, Mircea Geoana se lauda astfel: ”Viziunea mea este mai mare decat a lui Basescu”.

Ambasada SUA: Rapoarte informale ale UE prognozeaza ca anumite institutii ale Romaniei ar putea risca sa fie capturate de grupuri de crima organizata

In 2009, "CE era ingrijorata de recenta intensificare a activitatilor infractionale, dar si de numirea in functii la nivel inalt (inclusiv ministri adjuncti si sefi ai unor agentii guvernamentale cheie) a unor persoane cu trecut penal, de asteptarea unor investigatii de coruptie si chiar de presupusele legaturi dintre politicieni si lumea interlopa", se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2009, clasificata "Confidentiala". Subiectul telegramei: "O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania".

"Contactele din Comisia Europeana sunt de asemenea preocupate de problema" infractionalitatii, se arata in telegrama din 2009 in care este abordata problema intensificarii infractionalitatii intr-o tara in care guvernantii au decis importante taieri bugetare. "Dorina Nastase, seful sectiei politice a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, ne-a spus ca CE era ingrijorata de recenta intensificare a activitatilor infractionale, dar si de numirea in functii la nivel inalt (inclusiv ministri adjuncti si sefi ai unor agentii guvernamentale cheie) a unor persoane cu trecut penal, de asteptarea unor investigatii de coruptie si chiar de presupusele legaturi dintre politicieni si lumea interlopa".

"Nastase a facut aluzie la existenta unor rapoarte informale ale UE care, cu mai mult de un an in urma, prognozeaza ca - in conditii de dificultati economice si de crestere a coruptiei - anumite institutii ale statului roman ar putea risca sa fie capturate de grupuri de crima organizata. In acelasi timp, a declarat aceasta, au existat asteptari ca miscarile sociale s-ar putea intensifica in urma reducerilor bugetare".


Ambasada SUA, intre cele doua tururi de la prezidentiale: Campania lui Basescu a atins probabil punctul cel mai de jos. Pasul gresit taxat si de oficialii americani

”Pentru moment, campania lui Basescu a atins, probabil, punctul cel mai de jos. Intr-una dintre putinele mutari gresite, presedintele in functie l-a determinat pe Antonescu sa se rupa definitiv de el, facand o nepotrivita referire in timpul unei dezbateri la suferinta indelungata si la sinuciderea sotiei lui Antonescu”, se arata intr-o telegrama din 2009 clasificata ”Confidential”. Subiectul telegramei: ”PNL il sprijina pe Geoana, izolandu-l si mai mult pe presedintele in exercitiu Basescu.”

In telegrama, oficialii americani precizeaza ca Basescu ”este, totusi, presedintele in exercitiu si ca una din temele sale utilizate pe toata durata campaniei a fost ca ”este singur” impotriva intereselor financiare si impotriva traficantilor de influenta. In acelasi timp, Geoana are vulnerabilitati majore. Desi nu s-a dovedit a fi corupt, asocierea lui Geoana cu oligarhii din umbra si cu sforarii politici legati de regimul comunist de dinainte de dinainte de 89 poate fi usor exploatata.”

”Vicleanul Basescu trece astazi drept unul dintre cei mai abili politicieni de pe scena politica si este cunoscut pentru revenirile sale care ii asigura victorii pe ultima suta. Mai important, dupa retragerea previzibila a PSD din alianta guvernamentala cu PDL, Basescu controleaza intregul aparat guvernamental - inclusiv serviciile secrete - si cu siguranta va profita de orice slabiciune pe care Geoana ar putea sa o aiba. Pentru moment, Geoana nu poate pierde decat daca se petrece ceva neasteptat, dar nimic nu e sigur date fiind neajunsurile lui si abilitatea si tenacitatea lui Basescu”, se mai arata in telegrama.

Alte titluri din Wikileaks: 
Georgian Pop citat de americani despre “persoanele proaste si lacome” din PSD, despre “povara speciala” Nastase si despre Ponta: "numai gura e de el". Plus un fragment despre “paramour Udrea” 

Hrebenciuc le spunea americanilor in 2007 ca are in minte un ”dark horse candidate” impotriva lui Basescu: Titus Corlatean 

Declaratie atribuita lui Basescu despre dosarul Nastase: Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare. Fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru

Ambasada SUA: Presedintele suspendat Basescu - adevarata tinta a presiunilor lui Tariceanu de a retrage trupele din irak  

Telegrama a ambasadei SUA din 2007: Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear 


Fragment din telegrama: Scugerea de informatii din dosarul personal al Noricai Nicolai, justificata de capacitatea ei de a face rau sistemului judiciar


Turcia, "iritata" si "sceptica" privind strategia Romaniei la Marea Neagra  

Basescu: Romania nu a fost deplin satisfacuta de varianta Bush a scutului anti-racheta  

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, l-a implorat pe Basescu sa ia in calcul problema adoptiilor internationale, motiv de "iritare majora"  

Ambasada SUA: Traian Basescu exclude cumpararea de avioane de vanatoare europene - discutie cu fostul ambasador Taubman. Cum relateaza americanii implicarea lui Melescanu in afacerea avioanelor

Ambasada SUA: Guvernul Romaniei, tot mai frustrat din cauza progreselor limitate ale proiectului Nabucco. Bucurestiul cauta o companie occidentala care sa intre in proiectul AGRI 

Cum s-a vazut din ambasada SUA criza jurnalistilor rapiti in Irak  

Apelul facut de Tariceanu in 2006, de retragere a trupelor din Irak: Nici premierul, nici ministrul Apararii nu s-au asteptat la brouhaha care a urmat 

Reactia Rusiei la scutul american antiracheta: Nu suntem ingrijorati, dar tot nu va credem  

Ambasada SUA: Dinu Patriciu despre KazMunaiGaz - O companie de stat dominata de un dictator

Bogdan Chirieac, citat intr-o telegrama ca a discutat despre “problemele cu bautura” ale lui Basescu si implicarea grupului de la Cluj in suspendarea presedintelui  

Geoana se prezenta in 2007 ambasadorului SUA drept ”viitorul prim-ministru” si anunta ca va face o intelegere cu Basescu pe sase ani. O luna mai tarziu: ”I need a silver bullet”

Sursa: HotNews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!