marți, 15 martie 2011

Situatia de la Fukushima - stiri proaspete culese de pe net

Nu ai cum sa scrii despre altceva cand ceea ce se intampla in Japonia nu e nici pe departe clarificat, iar situatia evident nu este inca sub control. Restul subiectelor par insignifiante comparativ cu pericolul care pandeste acum intreaga lume. Sa speram ca temerile cele mai sumbre nu se vor adeveri, dar pana atunci situatia trebuie monitorizata indeaproape. Si dupa experienta trecutului oficialitatile adesea musamalizeaza sau nu spun tot adevarul. Pana cand situatia n-a devenit extrem de evidenta pentru toata lumea oficialii au incercat sa spuna ca totul e sub control, iar acum 3 zile se excludea posibilitatea topirii barelor de uraniu din interiorul reactoarelor. In cazul Cerbobil s-a procedat la fel, multi au aflat prea tarziu de ce se intamplase, iar autoritatile au incercat sa ascunda pana cand nu se mai putea face nimic.  

1 ) Oficialii japonezi au admis luni ca in trei din reactoarele centralei atomice de la Fukushima barele de combustibil nuclear cel mai probabil au inceput sa se topeasca.


"Nu putem verifica acest lucru, dar este foarte probabil sa se intample in aceste momente (topirea - n.r.)", a declarat seful de cabinet al guvernului japonez, Yukio Edano, citat de Bloomberg.
Daca barele de uraniu se topesc, vor penetra in cele din urma cu usurinta invelisul de otel al reactorului, iar nivelurile radiatiilor vor atinge cote uriase. In acest moment se incearca racirea reactoarelor cu apa de mare, dupa ce tancurile de racire au fost fisurate de cutremurul care a lovit Japonia vineri. Fiind sarata, apa de mare grabeste coroziunea invelisului metalic, spun specialistii.

UPDATE: In reactorul 2 nivelul apei a scazut pana la limite critice, iar combustibilul nuclear a luat contact cu aerul, scrie Associated Press. In aceste momente se fac eforturi pentru refacerea nivelului apei.
In cazul in care reactorele nu vor mai putea fi reparate, acestea trebuie inchise intr-un sarcofag gros de beton si nisip, pentru a fi oprite radiatiile. Operatiunea va costa insa sanatatea si vietile multora dintre cei implicati in lucrari. 

Pe 11 martie, cand cutremurul de 8,9 grade pe scara Richter a devastat Japonia, reactoarele s-au oprit automat, asa cum erau proiectate. Din nefericire seismul a intrerupt alimentarea cu electricitate a pompelor care trebuiau sa sigure racirea reactoarelor. S-a trecut pe sistemele de siguranta, diesel, insa atunci s-a constatat ca si pompele functioneaza defectuos. In cele din urma instalatiile diesel au cedat, tot pe fondul replicilor cutremurului si a avariilor provocate de tsunamiul care a urmat.

2) Criza nucleară din Japonia a trezit îngrijorarea liderilor europeni privind siguranţa instalaţiilor nucleare din statele lor. Mai mulţi experţi în domeniu din ţările membre ale UE urmează să se întrunească săptămâna aceasta, la Bruxelles, pentru a discuta despre securitatea nucleară europeană. Exploziile la centrala nucleară Fukushima 1 au generat discuţii la nivelul Uniunii Europene privind securitatea în domeniu. Comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, urmează să se întâlnească, în această săptămână, cu autorităţile naţionale, dar şi cu operatorii centralelor nucleare. Oficialii urmează să discute despre măsurile de siguranţă la centralele nucleare europene, vor evalua împreună consecinţele accidentului din Japonia. Oettinger este un susţinător al energiei nucleare. În noiembrie, anul trecut, Comisia Europeană a anunţat că statele membre UE vor fi obligate să-şi îngroape deşeurile radioactive adânc în subteran.
Peste 60.000 de oameni au protestat, duminică, în Germania, împotriva utilizării energiei nucleare. Statul dispune de 17 reactoare nucleare, iar la finele lui 2009 le-a prelungit termenul de funcţionare. În contextul evenimentelor din Japonia, fostul ministrul german al mediului, susţine că niciun reactor din lume nu poate fi sigur în cazul producerii unei explozii de proporţii. Ministrul austriac al Mediului a pledat pentru efectuarea unor teste de rezistenţă la centralele nucleare din Europa, iar ministrul finlandez de finanţe a declarat că în ţara sa nu ar trebui să se mai construiască niciun reactor nuclear.

3) Alertă radioactivă în Japonia. Oficial spaniol: Situaţia de la Fukushima este "proastă"

Situaţia la centrala nucleară niponă Fukushima 1, unde reactoarele au fost avariate de seismul de vineri, este "pur şi simplu proastă", afirmă directorul Agenţiei OCDE pentru Energie Nucleară (AEN), citat de AFP.

"Trebuie să sperăm că există o evoluţie pozitivă, dar situaţia este pur şi simplu proastă", apreciază Luis Echavarri, directorul AEN.

"Ultimele informaţii de la Recatorul numărul 2 arată că au existat probleme care nu se cunosc foarte bine şi care ar fi putut provoca fisuri. În plus, ar putea fi scurgeri radioactive", a mai spus oficialul spaniol. Reactorul numărul patru al Centralei de la Fukishima a luat foc în această dimineaţă. Oficiali niponi au declarat că, înainte de incendiu, ar fi avut loc o explozie, potrivit NHK.
"Autorităţile nipone au informat astăzi la 04.50 (03.50 GMT) că bazinul cu combustibil uzat al reactorului 4 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost cuprins de flăcări, fiind emise radiaţii direct în atmosferă", informează Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

"Incendiul de la reactorul 4 este aparent stins", au relatat mai multe mass-media nipone.

Autorităţile japoneze au informat de asemenea AIEA că în jurul orei 06.20 (05.20 GMT), la reactorul 2 al aceleiaşi centrale s-a produs o explozie, care ar fi putut fi provocată de hidrogen.
Veştile proaste nu se opresc aici.
Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că a fost măsurată o uşoară creştere a temperaturii în reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare Fukushima I.
Citeşte şi Japonezii riscă să se îmbolnăvească de cancer şi leucemie
Milioane de oameni sunt terorizaţi, după ce noaptea trecută a avut loc o nouă explozie, de data aceasta la reactorul 2 de la centrala nucleară de la Fukushima. 

Radiaţiile la uzina nucleară Fukushima Daiichi, avariată în urma cutremurului din 11 martie, au crescut până la un nivel "ce poate avea impact asupra sănătăţii oamenilor", a anunţat astăzi guvernul japonez, care a cerut populaţiei aflate pe o rază de 30 de km în jurul centralei să rămână în case.

"Vorbim acum de niveluri care pot avea impact asupra sănătăţii umane. Aş vrea ca toată lumea să reacţioneze cu calm la această informaţie. Acestea sunt valori înregistrate în apropierea zonei unde suspectăm să se produce scurgerea de substanţe radioactive", a precizat secretarul cabinetului nipon, Yukio Edano.

Potrivit agenţiei Kyodo, lângă reactorul nr. 3 de la Fukushima I radiaţiile sunt de 400 de ori mai mari decât limita normală anuală.
O uşoară creştere a radioactivităţii a fost depistată şi în capitala Japoniei, Tokyo, după ce s-au produs o serie de avarii la centrala nucleară Fukushima I, în urma cutremurului cu magnitudine 9 care a avut loc la 11 martie, informează agenţia Kyodo.

Guvernul a avertizat că ar putea urma scurgeri radioactive "ce pot avea impact asupra sănătăţii oamenilor", dar autorităţile din Tokyo spun că nivelul radiaţiilor din capitală este încă prea scăzut pentru a pune în pericol populaţia din metropola cu 12 milioane de locuitori.

Sistemele de răcire ale reactoarelor uzinei nucleare au încetat să mai funcţioneze după cutremurul cu magnitudine 9 care s-a produs vinerea trecută.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!