sâmbătă, 12 martie 2011

Catastrofa din Japonia - reflectii, invataturi, asocieri ...

De anul trecut cutremurele si dezastrele naturale s-au intetit, iar pentru anul acesta Japonia a preluat conducerea in cel mai recent dezastru care tocmai a avut loc. Din pacate insa ne asteptam la astfel de evenimente. Indiferent la ce dai crezare: activitatii solare intense, alinierii pamantului in centrul galaxiei, apropierea anului 2012 sau dezastre induse cu dispozitive precum HAARP; cert este ca evenimentele curente reafirma oricare din aceste posibilitati. Dupa cum am spus pamantul nostru sufera si probabil motivatia este una complexa si cumulata. Daca revenim de partea previziunilor, este interesant si faptul ca Edgar Cayce, celebrul prezicator de la inceputul secolului 20, a prezis printre altele faptul ca marea parte a Japoniei va ajunge sub apa. La ce s-a intamplat cu devastatorul Tsunami, ce a urmat cutremurul de 8.9 grade, si imaginile care sunt parca desprinse dintr-un film SF, Japonia intr-adevar a ajuns sub apa, adica o mare parte din zona sa de coasta. Insa urmarile continua. Un astfel de cutremur nu se stinge asa usor, el antreneaza noi valuri de Tsunami, destabilizeaza faliile si da nastere sau inteteste activitatile vulcanice. Iar intre efectele colaterale stau si astfel de explozii, precum cea de la centrala nucleara Fukushima, care nu stim inca exact cat a afectat sau nu reactorul, cert este insa ca exista un mare pericol de iradiere, iar raza de evacuarea din jurul reactorului a fost extinsa de la 10 km la 20.

De anul trecut aflam cum de fiecare data cand se produce un cutremur se pot deplasa teritorii, insule, poli, si doar anul trecut s-a precizat pentru prima data faptul ca polii sunt in deplasare. Dupa eruptia vulcanului din Islanda, sau cutremurul din Chile am avut parte de deplasari in diferite zone, de la insule si coaste Braziliene pana la poli. Informatiile sunt prea putine in acest sens, dar intaresc din nou previziuni precum schimbarea polilor magnetici in anul 2012. Miscarea exista si continua. Iar dupa ultimele stiri se pare ca si insula Honshu din Japonia s-a deplasat cu 2.4 metri. Afectarea polilor magnetici s-a resimtit si la zboruri, nu putine fiind situatiile cand avioane n-au putut ateriza din cauza ca acul indica gresit pozitia. Si aceste incidente se intensifica.

Revenind la Japonia, acest dezastru a fost asteptat si pregatit pe cat posibil. Insa interesant este (asta si in lumina previziunilor lui Cayce), faptul ca guvernul japonez a incurajat de o perioada cetatenii sai sa se relocheze in zone precum America de Sud sau alte zone din Asia. Cultura japoneza este una speciala din multe puncte de vedere, ei vad lucrurile mult mai altfel decat noi restul. Iar in ceea ce priveste dezastrele ei le vad ca parte din viata si le intampina precum pot, prin traditia lunga cultivata in asta. Iar credintele in forte externe, extraterestrii, previziuni, sau diferite mituri sunt vechi in cultura lor. Poate de aceea tot ce tine de lumea virtuala, roboti si alte forme de viata sunt atat de bine primite acolo.

Putem privi Japonia ca un alt taram, insasi prin amplasarea geografica izolata, terenul sau si limba sa. Ei sunt cunoscuti ca traind foarte multi intr-un spatiu cat mai mic, si sunt de altfel fondatorii societatii de tip retea, unde exista o foarte mare interdependenta intre toti membrii grupului, cu o atentie mare acordata varstnicilor si ierarhiei. Cat despre limba, ea are o unicitate aparte, avand o ambiguitate pe masura, totul se refera la context si prin urmare exista introduceri lungi inaintea mesajului principal. Din aceasta cauza japonezilor nu le place sa transmita mesaje, din frica de a nu interpreta si reda gresit mesajul initial. Tot aceasta particularitate lingvistica poate face dificila pentru ei invatarea limbilor straine. Ideea este insa ca Japonia si cultura sa, este realmente diferita de restul si trebuie inteleasa ca atare.

Astfel ei s-au asteptat la acest cutremur, si-au educat cetatenii si chiar i-au pregatit sau impulsionat sa se mute daca doresc, pentru a nu se pierde cultura japoneza. Ei sunt constienti de toate fortele prezente si nu sunt luati astfel prin surprindere precum s-ar intampla in alte locuri de pe glob. Peisajul cataclismic se adanceste insa in aceste perioade grele prin care pamantul trece. Cutremurele, tsunami, eruptiile vulcanice ... ele sunt toate interconectate. Si se stie ca pe masura ce creste numarul si amplitudinea cutremurelor, creste si activitatea vulcanica. Majoritatea vulcanilor activi sau adormiti de pe glob sunt supravegheati atent in ultimii ani. De la Vanuatu de langa Australia si pana la vulcanii islandezi, acestia dau semne de activitate tot mai intensa, si orice cutremur major nu face decat sa-i trezeasca si mai tare. Iar in Japonia avem vulcanul Fiji, chiar in mijlocul insulei, vulcan care se umple de magma deja de o vreme. Astfel un cutremur de o asa magnitudine precum cel de acum, poate ajuta la scoaterea magmei afara. Sunt si alti vulcani in Japonia, cat si in interiorul oceanului de langa Japonia, care dau semne de activitate crescanda.
Si sa nu uitam ca Japonia este extrem de nefericit plasata, asezata la intalnirea a trei placi tectonice uriase, in Cercul de foc al Pacificului, cea mai activa zona seismica a planetei, cea mai activa vulcanic, zona cu cele mai mari adancimi ale Oceanului.
Este un fel de poarta catre iad, in inima celei mai populate zone a Terrei: Asia si Oceania. Locul in care astazi oamenii au infruntat ceea ce pare sa semene cu apocalipsa descrisa in filme.

Singura zona care a trecut pana acum fara incidente majore din Cercul de Foc, este zona de coasta din vestul Americii de Nord, o liniste care teoretic nu prea poate sa mai dureze mult.  Zona situata intre Alaska si Mexico, dar mai ales intre Vancouver si Portland cu precadere Portland, Los Angeles si San Francisco, nu este una deloc una ferita acum. Sa nu uitam nici de pregatirile intense FEMA, care solicita 140 de milioane pachete de mancare, paturi si saci cadavre, avand in vedere tocmai o astfel de posibilitate. Desi pregatirile FEMA vizeaza zona fasiei New Madrid Fault si St. Lawrence Seaway, ce se conecteaza de orase precum : Memphis, St. Louis, Little Rock, Oklahoma, Louisville, Cinacinnati, Indianopolis, rationamentul folosit este cel japonez. In cazul Japoniei se asteptau ca odata la 100 de ani sa aiba parte de un astfel de cutremur, ceea ce s-a si intamplat, desi putin mai repede. In cazul New Madrid Fault prognoza era de odata la 200 de ani adica in aceasta perioada. Acum indiferent daca e vorba de New Madrid fault sau de Cercul de Foc al Pacificului, cert este ca teritorii uriase din America sunt intr-un adevarat pericol.
Si in astfel de momente, chiar nu mai conteaza daca eruptiile si cutremurele sunt induse de om, naturale, sau combinate, conteaza ca ele se intampla pe o scala tot mai mare si ca nu mai pot fi ignorate.

Mai cititi si:
Seism de 8,9 în Japonia: Un tsunami de zece metri a devastat regiunea de nord-est
Vremuri: cutremure, vulcani, cutremure
FEMA solicita 140 de milioane pachete de mancare, paturi si saci cadavre
New Madrid Fault - "gigantul adormit"
Cutremure, Tsunami si iar cutremure …
Cutremur Chile – Curiozitati si noutati   
Explicatii pentru vremea actuala
Stewart Swerdlow - Evenimente curente geologice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!