joi, 11 martie 2010

Cutremur Chile - Curiozitati si noutati

Revin cu noutati despre cutremurele recente pentru ca noi informatii mai mult decat interesante ies la iveala. Stim deja din presa ca orasul Conception din Chile s-a deplasat cu totul 3 metri catre vest in urma cutremurului, pana si Santiago s-a deplasat dar cu foarte putin. Foarte interesante stiri: micsorarea zilei, deplasari de teritorii, cutremure induse ... cat de deplasat ni s-ar fi parut astfel de stiri acum cativa ani.
Cutremurul din Chile a avut o serie intreaga de urmari, repetari, Tsunami si propagari de cutremure in jurul Cercului de Foc, ajungand pana si in Turcia. Cutremurul din Turcia a fost putin mai ciudat, si neasteptat, de fapt au fost 3 la numar, de magnitudini mici: 5.5, 5.3 si 5.2 insa cu pierderi de vieti. Ciudat cum unele cutremure mari produc pierderi mici, iar altele mici produc pierderi mari. In cazul Turciei, se stie ca acele constructii din zona sunt instabile, insa totusi efectul asupra lor a parut cam mult pentru doar 5.5 grade. Important de urmarit este faptul ca exista multe zvonuri, unele confirmate, altele nu despre sute daca nu mii de tuneluri subterane si caverne ce urmeaza a fi explorate.

Toate acestea au fost mici recapitulari, insa acum avem si mai multe noutati legate tot de acest cutremur din Chile, care se pare ca a declansat o reactie in lant. Am amintit deja ca prin analiza celor intamplate se pare ca placa tectonica din zona pare suferinda la modul cel mai serios. Instabilitatea ei devine si mai evidenta cand aflam ca nu doar Conception s-a deplasat in spatiu cu 3 metri, ci si Insulele Falkland impreuna cu o serie de orasele de-a lungul Coastei Braziliene. Pentru mine treaba devine serioasa. Daca si de o parte si de alta a continentului Sud American avem deplasari, asta inseamna ca intreaga placa tectonica s-a inversat, sau si-a schimbat cel putin pozitia. Astfel de modificari de amploare nu pot ramane asa, deoarece exercita o presiune marita pe toate zonele marginase tectonice, cat si pe zonele vulcanice. Un vas in apele Gibraltarului a fost lovit deja de un val urias, ranind cativa pasageri. Acesta ar putea fi un semn de cutremur subacvatic. Sau nu.
In orice caz s-au inregistrat deja mai multe seisme in zona muntilor subacvatici ai Oceanului Atlantic denumiti The Mid-Atlantic Ridge, o zona muntoasa subacvatica socotita a fi cea mai lunga de pe pamant, ce leaga Islanda de Antarctica.

Cutremure mai mici s-au produs si in arii din sudul Californiei, America Centrala si Oklahoma, aratand instabilitate si in platoul nord american, unde de altfel era si asteptat un seism mai mare. Totusi cu noile date, seismul major care se preconizeaza ar putea cadea in alta parte fata de California si Oregon, si anume undeva in nordul Americii de Sud, intr-o zona care ar putea sa surprinda prin locatie.
In orice caz, vesti interesante de urmarit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!