miercuri, 23 martie 2011

Suveranitate sau obligatii de indeplinit ?

Astazi nu am sa-mi etalez parerile personale, nu am sa critic sau acuz, nu am sa dau sfaturi, nu am sa fac decat sa expun niste fapte, sa ridic niste intrebari si sa va indemn sa va ganditi fiecare la ele. Ganditi, evaluati, cautati, completati, ce vreti voi faceti, dar faceti ceva.
Citeam articolul semnat " Seful FMI, catre romani: Veti continua sa va pierdeti locurile de munca in urmatoarele luni! " si mi-au venit in minte o multime de intrebari despre situatia in care ne aflam ca si stat. Definitiile unor cuvinte nu stiu ce valoare mai au, atata vreme cat citind in drepturile omului sau in constitutia statelor, realitatea va anula mare parte a ceea ce e scris acolo.

Si atunci, propun cateva intrebari si va indemn sa raspundeti.

Ce inseamna popor suveran si respectiv cetatean suveran ? De cand a trecut un cetatean suveran la un individ platitor de taxe si care sunt implicatiile reale ? De ce mai exista constitutie, daca ea nu este aplicata sau este interpretabila ? De ce noi care ar fi trebuit sa avem un statut de popor suveran suntem pusi sa platim ca sa traim ? Iar daca tot platim, atunci de ce nu suntem noi cei care detinem controlul ? Si, de ce nu toata lumea isi pune aceste intrebari ?

Iar cu aceste intrebari in minte, am sa dau citate din Constitutia Romaniei. Sa vedem daca lecturarea va aprinde beculete noi. Gasiti inadvertente si contradictii ?

Constitutia Romaniei:

"România este stat de drept, democratic si social, în care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, în spiritul traditiilor democratice ale poporului român si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate."


"Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate."
"Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant."
"În România, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie."


"Suveranitatea nationala apartine poporului român, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum."


"Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea în nume propriu."


"România este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala."


"Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari."


"Daca exista neconcordante între pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului în care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile."


"Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile."


"Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata."


"Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea însasi, daca nu încalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri."


"Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil."


"Libertatea gândirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi îngradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrâns sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale."
"Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste în spirit de toleranta si de respect reciproc."


"Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile."
"Cenzura de orice fel este interzisa. "
"Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine."
"Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, îndemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri."


"Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi îngradit.
Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal."
"Mijloacele de informare în masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice."


"Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai în mod pasnic, fara nici un fel de arme."


"Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent."


"Fidelitatea fata de tara este sacra.
Cetatenii carora le sunt încredintate functii publice, precum si militarii, raspund de îndeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin si, în acest scop, vor depune juramântul cerut de lege."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!