miercuri, 16 martie 2011

Un nou incendiu a izbucnit la reactorul 4 de la Fukushima 1. TEPCO confirma ca din reactor iese fum. Fukushima upgradata la gradul 6 pe scara accidentelor nucleare !

Un nou incendiu a izbucnit in aceasta seara la reactorul 4 de la centrala Fukushima 1. Reactorul 4 a mai fost cuprins in aceasta dimineata de flacari, camera de izolare fiind strapunsa si inregistrandu-se scurgeri radioactive, dar incendiul a fost stins in final. Populatia a fost evacuata pe 30 de km in jurul centralei sau s-a recomandat oamenilor sa raman inchisi in locuinte. Guvernul a admis ca sanatatea populatiei poate fi afectata.

UPDATE: Potrivit AFP si Kyodo News incendiul de la reactorul 4 a fost stins. Informatia este confirmata si autoritatile nipone.
UPDATE: TEPCO, compania energetica care administreaza centrala nucleara Fukushima 1, confirma pentru Kyodo News ca din reactorul 4 iese fum si exista din nou pericolul scurgerii de materiale radioactive.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6, s-a produs marti seara la sud-vest de Tokyo, unde imobilele s-au clatinat. Epicentrul seismului a fost localizat in prefectura Shizuoka, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitala, si in apropierea muntelui Fuji, zona in care cutremurele au fost cel mai puternic resimtite, potrivit Agentiei de meteorologie japoneze.

O explozie a fost semnalata marti dimineata la reactorul 2 de la Fukushima 1. Cladirea care izoleaza reactorul 2 pare sa fi fost deteriorata. Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a vorbit despre o "posibila deteriorare a bazinului de condensare", partea de jos a vasului de izolare pentru racirea reactorului si pentru controlul presiunii din interiorul camerei.

Centralele si reactoarele afectate
 
Cetrala Fukushima 1 sau Daichi, afectata de cutremur si tsunami vineri, are 6 reactoare. Acesta este situata la 250 km nord de Tokyo, metropola populata de 35 de milioane de oameni.
Reactorul 1
  • Sistemul de racire cazut. O explozie a avut loc luni. Situatia s-a remediat, iar nivelul apei in reactor a fost crecuta la normal.
Reactorul 2:
  • Sistemul de racire a cazut luni. Nivelul apei, care are rolul de a raci reactorul, a scazut atat de mult incat barele de uraniu din interiorul acestuia au fost "complet expuse". Autoritatile au inceput apoi injectarea de apa in reactor, iar nivelul apei a fost crescut la 2 m pentru ca ulterior sa scada din nou periculos, iar barele de uraniu ale reactorului sa fie din nou expus. Kyodo News anunta ca nivelul radiatiilor in zona centralei s-a dublat fata de restul zilei de luni.
  • O explozie a fost confirmata marti dimineata la reactorul 2. Cladirea care izoleaza reactorul 2 a fost deteriorata. Presiunea reactorului a fost stabilizata pentru moment
Reactorul 3
  • Doua explozii s-au inregistrat luni, dar reactorul nu a fost afecat ci doar acoperisul carcasei. Acest accident a fost evaluat la nivelul 4 pe o scara de la 0 la 7 in ceea ce priveste accidentele nucleare.
  • UPDATE Nivelul apei din reactor a fost crescut la 30 de cm si presiunea este in curs de stabilizare.
Reactorul 4
  • Reactorul 4 de la Fukushima1 a fost cuprins de flacari marti dimineata. Nivelul de radiatii a crescut semnificativ in reactor, iar autoritatile au facut apel pentru evacuarea populatiei pe o zona de 30 de km in jurul centralei Fukushima1
  • UPDATE Marti seara: Un nou incediu a fost semnalat, oficilaii TEPCO confirmand ca din reactorul 4 iese fum si exista din nou pericolul scurgerii de materiale radioactive.
Centrala nucleara Fukushina 2 sau Daini. Are in componenta 4 reactoare.
  • 3 din cele 4 reactoare au probleme si au pierdut controlul asupra presiunii in cursul zilei de vineri. Presiunea a fost stabilizata in interiorul reactoarelor, dar au fost afectate grav vasele de izolare.
Centrala nucleara de la Tokai
  • Pompa de apa pentru sistemul de racire s-a defectat. A fost activitat sistemul de siguranta, o alta pompa a fost pusa in functiune, iar temperatura reactorului scade in mod regulat. Situatia reactoarelor este stabila.
Centrala nucleara de la Onagawa cu 3 reactoare
  • O crestere peste normal a nivelului radiatiilor. Ulterior s-a constatat ca radiatiile proveneau de la o centrala nucleara vecina, Fukushima.
  • Toate cele trei reactoare de la complexul Onagawa functioneaza normal in prezent
Dintre cele 55 de reactoare nucleare care functioneaza in Japonia, 11 au fost afectate de cutremur, potrivit Autoritatii franceze pentru Securitate Nucleara (ASN).
Sursa: HotNews 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!