marți, 8 martie 2011

11 martie (Ziua Furiei in Arabia Saudita) ar putea arunca pretul petrolului in teritorii necunoscute ?

Pretul petrolului pare a fi subiectul economic numarul 1 al anului 2011, iar in acest moment ochii investitorilor urmaresc indeaproape evolutia situatiei din Arabia Saudita. Toate revolutiile recente din Estul Mijlociu au fost organizate pe internet, iar acum pretutindeni pe Facebook si Twitter se incita la "Ziua Furiei" in Arabia Saudita pe data de 11 martie. Monarhia Saudita insa incearca sa fie inaintea evenimentelor, promitand sa dea 37 de miliarde in beneficiul oamenilor si proclamand public ca orice demonstratie politica este interzisa. In completare, guvernul Saudit amplaseaza mii de forte de securitate in potentialele "zone fierbinti" de-a lungul tarii. Insa pana acum masuri similare cu aceasta nu au avut mare impact pe celelalte natiuni din Est, insa Arabia Saudita va fi un test real al inflacararii revolutionare ce a cuprins regiunea. Sauditii au o istorie lunga in reprimarea brutala a populatiei proprii. Ei pur si simplu nu se joaca. Deci, o revolutie in Arabia Saudita nu va fi la fel de "usoara" precum a fost in Tunisia, Egipt sau Libia. Totusi, daca o revolutie va cuprinde Arabia Saudita, asta va trimite pretul petrolului in teritorii necunoscute. Arabia Saudita este exportatorul numarul 1 al petrolului in lume, iar daca terenurile lor de petrol se vor inchide, chiar si pentru o scurta perioada, impactul va fi unul dramatic pentru economia globala. Cu intreaga lume deja pe muchie in ceea ce priveste criza datoriilor suverane, ultimul lucru de dorit este un pret al petrolului catre stratosfera.

In acest moment, lumea investitorilor nu stie sigur ce sa creada, iar pietelor financiare nu le place insecuritatea. O bucata de veste foarte proasta ar putea trimite pietele de peste tot din lume in colaps. Speculatiile in contracte futures de petrol au intrat in ritm galopant. Un raport recent CNN exprima situatia astfel: "Febra speculativa este atata de remarcabila incat firmele mari de trading au aproape de 2 ori mai multe contracte long (pe cumparare) decat aveau in 2008, cand petrolul a ajuns la 147 $ in vara, o evolutie care fie prefigura, fie a cauzat criza economica globala, depinde cum o privesti."

In mod particular, numarul de investitori care pariaza pe faptul ca o revolutie in Arabia Saudita va trimite pretul petrolului la 200 de dolari barilul a explodat in ultimele zile.

200 $ barilul ?

Oamenii chiar pariaza pe asta ?

Recordul tuturor timpurilor e de 147 $/barilul. Doar cu cateva luni in urma era de neimaginat de majoritatea economistilor ca am putea sa ne apropiem de 200 $ in 2011.
Insa ar fi o greseala sa ne imaginam ca o revolutie in toata regula este garantat sa erupa in Arabia Saudita. Tineti minte, ca aceasta este o natiune cu o foarte, foarte lunga istorie de negare pana si a celor mai bazice libertati umane.

De exemplu, In Arabia Saudita practicarea oricarei alte religii inafara de Islam este strict interzisa. Prin lege, tuturor cetatenilor din Arabia Saudita li se interzice schimbarea religiei. Chiar si vizitatorilor straini li se interzice practicarea in mod deschis a religiilor lor, altele decat islamul. Este o cu totul alta lume acolo. Nu poti sa mergi acolo intr-un magazin si sa cumperi o Biblie. De altfel, daca incerci sa introduci una acolo vei ajunge in inchisoare.
Decapitarile si alte executii publice brutale se mai practica astazi in Arabia Saudita. Astfel, daca planuiesti sa devii un revolutionar acolo trebuie sa-ti pui pantalonii de baiat mare, pentru ca sauditii joaca dupa liga mare.

Mare parte a restului lumii spera inca disperata ca o revolutie sa nu inceapa in aceasta zona, deoarece situatia globala economica e si asa foarte precara.
In Europa, daca pretul petrolului va cauza o incetinire semnificativa economica, in acest moment ar putea avea implicatii economice serioase. Moody's tocmai a mai taiat cu 3 ratingul de tara la B1. Insa Grecia e departe de a fi singura. Mai multe guverne europene gasesc tot mai greu si scump o finantare. Suntem pe muchia unei crize suverane ale datoriilor, iar un haos in Estul Mijlociu ar putea deveni exact scanteia care sa genereze o panica.

Statele Unite ar putea resimti si mai acut o crestere a petrolului, deoarece economia lor este imprastiata si mult mai dependenta de produsele din afara.

Stiati ca in 1960 doar 8 % din produsele cumparate de americani era adusa din afara, insa astazi 60 % sunt facute in strainatate ?
Este adevarat.
Asa ca, ce se va intampla daca costul transportului la toate aceste produse se va dubla peste noapte ? Toate produsele cumparate acum sunt transportate cumva, iar o crestere in pretul transportului se va resimti direct la consumator.
Insa adevarul este ca efectele se afla deja aici. Milioane de americani incep sa simta o durere acuta financiara de la haosul din Estul Mijlociu.
Din 18 februarie si pana in 4 martie, pretul mediu la pompa a crescut cu 33 %. Aceasta a fost cea mai mare crestere inregistrata vreodata in decurs de 2 saptamani.
Ups.

Cresterea petrolului are insa implicatii economice si mai largi. Cu cat creste pretul petrolului cu atat deficitul comercial se adanceste. Cu cat acest deficit creste, cu atat mai multi bani ies din tara si mai putini vor putea sustine afacerile si muncitorii in cauza. Cand muncitorii americani isi pierd locurile de munca, inseamna ca nu mai produc nimic si deci nu vor mai plati taxe. In loc de asta, devin o conducta de scurgere a sistemului, incepand sa primeasca ajutor guvernamental.
Cand milioane de americani vor trece de la productivi si platitori de taxe la someri si cazuri sociale, deficitul bugetului federal va creste.
Multi americani nu inteleg cat de conectate sunt deficitul comercial de deficitul bugetar federal. Ele se hranesc reciproc.
Din pacate, Rezerva Federala pare sa gandeasca ca solutia in aceste timpuri pentru orice problema este sa printeze mai multi bani.
Conform presedintelui FED-ului din Atlanta - Dennis Lockart, daca pretul petrolului merge prea sus, ar putea forta Rezerva Federala sa mai apeleze la inca un val de printat bani.
Serios ?

Unul din motivele pentru care pretul petrolului si al altor bunuri a crescut in ultimele 6 luni este exact aceasta printare fara cap de bani. Iar acum, Lockhart spune ca din cauza pretului petrolului e nevoie de o noua runda ?
Cat de bizar e asta ?

Din pacate, destui alti oficiali ai FED-ului au facut aluzii la un posibil QE3. Pare ca nebunia nu se mai opreste niciodata.
Sa speram ca FED-ul nu va ajunge pana acolo, deoarece dolarul s-a destramat deja destul.

In orice caz, restul anului 2011 va fi unul foarte interesant de urmarit. Chiar daca o revolutie nu se va intampla in Arabia Saudita, pretul petrolului e probabil sa mai creasca in acealasi ritm precum a crescut in ultimele luni.
Dar daca o revolutie in toata regula va incepe in Arabia Saudita, asta ar putea schimba economia globala peste noapte. Intregul sistem global financiar ar intra intr-o stare de haos. Petrolul este sangele economiei mondiale. Fara un aport constant de petrol la un pret rezonabil, viata asa cum o stim noi nu ar mai exista. Multi dintre noi doar presupun ca vom trai mereu intr-o lume unde rezervele de petrol ieftin sunt nelimitate.
Timpurile se schimba.
Si ar fi bine sa va puneti centurile de siguranta, deoarece urmeaza o calatorie zdruncinata.
Sursa: Before it's News

Mai cititi si:
Porter Stansberry – previziune economica pe 2011 (anul cand lucrurile o iau cu adevarat razna) – Mai aveti economii sau afaceri in dolari ?
Razboi civil in Libia !
Lumea araba din ce in ce mai nelinistita !
Max Igan si Wikileaks - Caderea Americii in 12 luni
Furand lumea cu hartia
Un mason Bilderberg, magnat al petrolului, pe patul de moarte vorbeste despre Noua Ordine Mondiala !
Economia Americana (martie 2010)
Realitatea Americana (martie 2010)
Tari handicapate 
Cat de pregatiti sunt romanii ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!