duminică, 27 martie 2011

Iluzia reclamei - de ce Nadia ?

Nadia Comaneci si-a asociat numele tot mai des alaturi de diferite brand-uri comerciale, inclusiv cel al Romaniei. Credibilitatea ei a fost exploatata pana la punctul in care a dat in ridicol. Eu inteleg ca diferite personalitati mai au nevoie de cate un ban in plus si isi pun numele in joc. Insa si aici e vorba de valoare si de produsul cu care te asociezi. Ar trebui totusi sa exista un minm de screening pentru asta. Din pacate, nu stiu din ce criterii, ca nu vreau sa ma gandesc ca e doar banul, Nadia a ales sa pluseze in aparitiile sale mediatice in noua reclama Rama. Asocierea ei cu o margarina chiar ma ofenseaza. Totusi, Nadia inca se afla in top 3 ca nume asociat tarii noastre, alaturi de Dracula, Hagi, indiferent de preferinte asta este situatia. De ce totusi cand ai o astfel de responsabilitate nu te gandesti de 2 ori inainte sa accepti o reclama ? Iar textul din reclama este si mai frapant, prin explicatii care par stiintifice si autentice ea indeamna nonsalant parintii sa includa un consum ZILNIC de margarina copiilor lor. Imi vine greu sa o vad in aceasta ipostaza, deoarece din punctul meu de vedere intreaga ei imagine consacrata si construita in timp s-a dus. Eu insa ma numar doar de partea dezamagitilor, cei ce se informeaza responsabil si care identifica o informatie falsa. Noi, dezamagitii am pierdut respectul pe care il aveam fata de ea si mergem mai departe. Insa cum ramane cu cei care nici nu iau in calcul indoiala a tot ce ar spune sau reprezenta Nadia, toti cei care daca vad ca acele lucruri sunt spuse de un om ca Nadia, sigur sunt asa ? Cum ramane cu ei si cu copii lor ? Vor incepe sa administreze - pe post de binefacere - margarina Rama copiilor lor ? Si asta daca se poate zilnic ? Poate tot ei fac parte si din grupul parintilor care considera ca nu e nici o problema daca-ti cresti copilul cu Coca Cola sau alte bauturi carbogazoase si te miri apoi de ce ai un copil hiperactiv si cu probleme de comportament si/sau sanatate ?

Pe urma, in timp ce scriam acest articol, constat ca anul trecut a mai fost tentativa pentru aceasta reclama, insa a fost interzisa de CNA deoarece nu preciza ca "20 de grame este cantitatea maxim recomandata pentru consum zilnic". Ok, deci stirea nu e noua, insa acum se difuzeaza varianta actualizata a reclamei, astfel ca efectul continua sa persiste pentru consumatorii care inca mai cred ca tot ce zboara se mananca. Si pentru ca s-a mai scris deja de asta, am sa citez de la altii care au scris deja in mare masura ceea ce doream si eu sa scriu.

"Cata margarina Rama mananca baiatul Nadiei Comaneci?


Probabil spoturile vor fi difuzate din nou (dupa interzicerea de anul trecut), insa ma surprinde ca Nadia a acceptat sa apara in reclame, unde afirma ca pentru ei baiatul ei – Dylan, cauta Rama, oriunde s-ar afla. In primul rand stiu ca domiciul Nadiei este in Norman, Oklahoma, S.U.A. Ma indoiesc ca vine Nadia in Romania sau intr-o tara din Europa si se apuca de cautat prin magazine Rama, in mod special.
In al doilea rand se stie ca margarina, indiferent de marca, contine grasimile hidrogenate care afecteaza organismul. Vrei ceva bun – folosesti untul. Sper ca stiati asta. Consumati cat mai putina margarina, organismul va va multumi.
In al treilea rand, cum poate un sportiv de performanta sa recomande folosirea margarinei, care iti afecteaza metabolismul si sanatatea?
Banuiala mea e ca Nadia nu ar baga in alimentatia propriului copil margarina decat sub amenintarea unei arme. Totusi, ce nu facem pentru putina reclama…promovam chiar si produse care nu se potrivesc cu stilul nostru de viata. Cand a aparut in reclamele BRD alaturi de Nastase si Hagi mi s-a parut o asociere buna, insa margarina si sportul nu pot fi asociate.
Update: un articol care spune ca la momentul actual cele mai multe variante de margarina nu contin grasimi hidrogenate. Pe cine credem?
Marius Sescu


Spotul cu margarina Rama si Nadia Comaneci (de anul trecut) mai jos:


De pe un alt blog, cu o exprimare putin mai tendentioasa, insa ideea ramane la fel de valida:

"Să trăim sănătos cu Nadia

De obicei ignor cu desăvârşire aburelile din reclame, dar câteodată ipocrizia şi nesimţirea ma scot din pepeni.  Am văzut zilele trecute noua reclamă la margarina Rama.  Ceva deosebit aş putea spune, au ales-o pe Nadia Comăneci, foarte frumos, exemplu de viaţă sănătoasă, sportiv valoros şi respectat.
Până aici totul bine, numai că mă deranjează foarte tare că Nadia încearcă să mă convingă pe mine, telespectatorul, ca ea îi dă regulat fiului ei, Dylan, margarina Rama, care e sănatoasă şi îl ajută să crească. Ba mai mult, şi ea mănâncă porcaria aia toxică din plastic şi conform Unilever, băieţii care produc Rama, “Nadia e consumatoare cu tradiţie a produsului nostru, încă de pe vremea când acesta nu exista pe piaţa din România şi se procura de pe piaţa din Vest”

De fapt acesta e motivul pentru care a fugit în SUA, pentru margarina Rama! Secretul a fost dezvăluit!
Felicitări Doamna Nadia şi vă mulţumesc că îi ajutaţi pe români să-şi crească copiii sănătos, chiar aveam nevoie de astfel de exemple. Îl aştept şi pe Hagi să-mi spună că Frutti Fresh l-a ajutat să facă performanţă şi i-a fixat calciul în oase.
PS: Apreciez faptul că în reclama de mai jos vă etalaţi operaţiile estetice cu o imobilitate graţioasă, faţa dumneavoastră radiază de sănătate, cred că de la margarină!Ce nu se spune !

2 comentarii:

  1. Nu inteleg de ce aveti pretentii de la Nadia. A fost o mare gimnasta , dar nu si o persoana cultivata prin scoli. Cred ca in afara de scris si citit , habar n-are nimic. Face orice ca sa nu ajunga sa vanda muraturi in piata din Onesti, asa cum face tatal ei.La nivelul ei cultural,orice ban este bine venit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici nu exista rama unde traieste ea, dar lumea e destul de tuta sa creada ca Dylan o mananca zilnic ! :P

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!