miercuri, 24 martie 2010

Realitatea Americana – stiri 23 martie 2010

M-am gandit ca asa as putea cuprinde mai multe titluri intr-un singur articol.
Scandalurile se tin lant in Statele Unite si ies noutati incredibile in toate domeniile. Intregul sistem, asa cum era el cunoscut se pare ca era sustinut de minciuna si coruptie. Mai exista vreo tara pe glob unde nu asa merg lucrurile ?

FED-ul New York-ez, groapa de gunoi pentru Lehman Brothers

Ultima noutate: au fost gasite documente care releva faptul ca in 2008 inainte de marele colaps al fratilor Lehman, FED-ul din New York a cumparat portofoliul Lehman, cel care era ineficient si pe care nu-l vroia nimeni. Astfel FED-ul s-a umplut de achizitii toxice, insa Lehman tot a intrat in colaps. Banii contribuabililor au fost folositi pe ceva fara valoare, si apoi au disparut fara urma. Un astfel de scenariu aprinde ipoteza ca rezerva federala detine mult mai multe “toxine” daca a procedat in asa fel cu bankerii de la Lehman. Pentru ca actiunea in sine arata negru pe alb protejarea bancherilor impotriva restului lumii.
Dar partea si mai frumoasa este de cum sa afli daca mai exista si alt tip de portofolii toxice in mainile FED-ului ? Pai nu ai cum. Poftim ? Adica oamenii de rand si care ar trebui sa se bazeze pe faptul ca FED-ul prin rolul care-l are, mentine stabilitatea sistemului financiar, nu au voie sa stie daca aceasta institutie se scalda intr-o groapa si mai mare de gunoi sau nu ? Din banii lor ? Pai uite ca nu, pentru ca legile au ajuns atat de bine masluite incat FED-ul nu poate fi nici macar audiat. Da ati auzit bine, indiferent de ce face FED-ul, el este mai presus de lege si poate face orice, indiferent de consecinte deoarece nu are de dat raport la nimeni. Ce consecinte ? FED-ul nu poate fi tras la raspundere deoarece nu poate fi verificat si supervizat. Ce minunat, nu-i asa ? Sa nu uitam si de scandalul recent in care tot FED-ul New York-ez a fost acuzat ca le-a spus celor de la AIG sa nu publice informatii despre cum se platesc (in termeni emancipati “salveaza”) aceste banci cand au probleme.
Si pe vremea cand toate acestea au avut loc la New York, cine credeti ca era in fruntea lui ? Acest individ Geithner, care apoi drept rasplata a fost promovat in fruntea FED-ului central.

La revedere ACORN !

Aceasta organizatie non-profit, finantata de guvern, era alcatuita din 400 000 membrii de familii, prezenta in 1200 de cartiere in 110 orase. Ce faceau aceste persoane, inafara de faptul ca pregateau terenul pentru Obama la alegeri. Tocmai asta este. In ultima vreme a fost un adevarat atac mediatic prin care au iesit o gramada de scandaluri despre reprezentantii ACORN cum ca au fraudat alegerile si multiplicat voturi, nici una dintre acuzatii insa nu a fost probata. Au fost inregistrate personaje ca si Mickey Mouse, doar ca sa fie mai multi pe statul de plata si la votare. Au iesit tot felul de scandaluri pe banda, scandaluri create si intretinute de FOX News cum ca mai multe persoane s-au dus sa fie consiliate de ACORN in probleme discutabile precum prostitutie, deturnand astfel activitatile normale ACORN. Aceasta este imaginea noua creata peste noapte cu ajutorul media acestei insitutii cu scopul de a o termina.
In orice caz aceasta organizatie ACORN a fost un simbol American, cu o istorie de peste 40 de ani si care a avut ca si rol primordiar: sprijinirea oamenilor saraci si a celor defavorizati in fata legii si abuzurilor. Daca ai fost nedreptatit in vreun fel dar nu-ti permiteai sa faci demersuri in acest sens, te duceai la ACORN. Daca te inselau companiile de carti de credit, daca aveai nevoie de consultatii pentru taxe te duceai la ACORN. De fapt atributiile de baza cunoscute din vremuri ale ACORN priveau: ajutor privind drepturile proprietarilor, demersuri pentru salarii mai mari si strazi mai sigure, promovau participarea la vot, si asigurau preparea gratuita a taxelor pentru cei cu venitorui modeste. Si iata ca astazi acesta companie dispare.. Deci voi, oameni saraci nu mai aveti la cine sa apelati daca veti avea probleme, daca nu stiti cat aveti de plata, daca vi s-a facut un deserviciu, daca nu stiti nimic despre contractele pe care bancile vi le pun sa le semnati si pentru care va duceati inainte la ACORN pentru consultanta gratuita. Va fi ca si cum nu mai aveti drepturi de nici un fel si daca vi se aplica abuzuri nu veti avea posibilitatea sa ripostati. Si cu putin noroc nici nu veti mai putea vota, deoarece nu veti fi inregistrati, de aceste unitati ACORN care faceau si aceasta munca in cadrul comunitatilor defavorizate. Si dupa ce au fost tarati prin scandaluri fabricate, au venit republicanii si le-au taiat fondurile. ACORN a ripostat, a dat statul in judecata si culmea a si castigat. Insa mult prea tarziu, fondurile s-au terminat, institutia s-a trezit fara nici un ban si in imposibilitatea de a mai functiona. Si gata ACORN.
In urma activitatii ACORN, tot mai multa lume saraca, sau cu venituri mai mici ajungea sa voteze, iar aceste voturi erau clar favorabile democratilor. De ce ar fi lasat democratii asta din mana ? Sunt 2 optiuni: fie au fost lasi si s-au lasat cumparati; fie pur si simplu democratii sunt la randul lor corporatisti. Asta insemnand ca nici lor nu le place ca oamenii sa se lupte pentru un trai mai bun, pentru salarii mai bune, etc. De altfel cum se castiga alegerile ? Prin multimea de pe strada, sau prin sponsorizarile corporatelor ? E simplu de ghicit, nu-i asa ? Am vazut in Romania cum se cumpara voturi pe paine, zahar si faina, un viitor si ani furati vandut pe cateva firimituri de paine.

Cei care castiga in urma acestei decizii sunt republicanii, fara doar si poate. Dar si mai fericiti pentru asta, ghiciti cine vor fi ? Da – bancile. Acestea scapa de o multime de chemari in instanta, de o multime de intrebari adresate pe drept celor pe care-i jecmaneau, de o gramada de zgomot a celor care strigau ajunge. De ce ? pentru ca republicanii impreuna cu media au reusit sa nimiceasca aceasta institutie, fara nici o riposta din partea democratilor. De fapt acestia din urma i-ai si ajutat pe republicani in acest demers, votand o parte din ei pentru luarea fondurilor. Parca ar exista vreo diferenta intre republicani si democrati, odata la putere sunt egali.

Productivitatea Americana. Realitati confirmate pe 2009

Avem aceasta harta minunata, despre care unii au spus ca este cea mai importanta harta (sau grafic) pe care o vor vedea.
Este un grafic simplu, minimalist as putea spune dar care vorbeste mai mult decat un million de cuvinte.
Totalul veniturilor nu mai poate suporta totalul datoriilor. In al 3-lea trimestru al 2009 fiecare dolar in plus la datorie a produs un minus de 15 centi la productivitate, iar la sfarsitul lui 2009, fiecare dolar datorie trage dupa sine 45 de centi din GDP (GDP = Produsul Intern Brut).
Este o dovada matematica, faptul ca saturatia datoriilor s-a produs. Continuand sa se indatoreze intr-un sistem deja saturat, unde toti banii sunt datorii, duce spre un colaps total si crestere necontrolata a somajului.
Iata graficul momentului:

Bancheri care incep sa vorbeasca

Odata cu toate aceste demascari, mai sunt si bancheri care vor sa informeze. Acum avem o noua dezvaluire despre cum trateaza bancile datornicii. Ca niste numere. Un caz incredibil dat in vileag arata cum ajungi sclavul bancilor doar din dobanzi, taxe si penalizari. De exemplu primele 4 banci de top in America fac intr-un an 40 de miliarde doar din taxari. Iar cazul unei persoane depaseste orice imaginatie. De la o datorie de 1.40 dolari persoana a ajuns sa datoreze 1000 de dolari, explicatia fiind metoda numita de banci “snawballs” sau fulgi de zapada. Metoda posibila odata cu cresterea numarului de carti de credit, cu fiecare carte de credit, pe langa faptul ca devii usor de urmarit si monitorizat, te mai si indatorezi platind tot mai multe taxe. Companiile, cu bancile in frunte, stimulau lumea neinformata sa-si deschida cat mai multe linii de credite pentru ceva ce nici nu aveau nevoie. Companiile au folosit chiar informatii personale de a deschide si inchide conturi in numele angajatilor, detinand toate informatiile necesare despre angajati pentru a deschide conturi in numele lor. In orice caz, bancherul in cauza admite ca la nivel de top nu se urmareste ajutarea clasei mijlocii sau sarace, dimpotriva se urmareste impovararea pana la datorii de neplatit. De exemplu o sedinta de top intr-o banca tine intre 8-9 ore de multe ori. Cat se discuta la o astfel de sedinta despre posibilitati de a ajuta clasa mijlocie sa-si refinanteze ipoteca sau sa fie ajutata cumva pentru datoriile care le are ? 5 minute, si dupa unii bancheri 5 minute inseamna chiar un gest de generozitate.

"Obamacare" sau celebra reforma a sanatatii

In acest weekend s-a votat celebrul “Obamacare”, revolutionand intregul sistem american de sanatate. Deocamdata 33 de state au dat in judecata legea si ramane de vazut cat se vor mai taragana lucrurile. Tentative tot au fost in trecut insa pana astazi nu s-a concretizat nimic. Despre asta am sa scriu un articol separat. Esential este ca intr-o societate in care toti vor beneficia de asigurari de sanatate, fara nici o discriminare, dar in care clasa muncitoare este tot mai imputinata si impovarata, statul preia monopolul in a decide ce si cum trebuie sa se faca in sanatate, de la cat ar trebui sa castige medicii pana la ce fel de ingrijiri ai voie sa primesti. Si toate acestea platind la o singura societate de asigurari. Pe langa faptul ca prin monopol toate preturile pot sari in aer, oamenii vor primi tot mai putin pentru ceea ce platesc unii sau nu platesc deloc altii. Nimic nu este gratuit, insa cei care inca mai pot duce vor ajunge in pragul in care nu vor mai putea duce. In plus, statul are acces la toate sursele tale de venit, si in cazul in care nu ti-ai platit cotizatia ti se va lua direct din cont.
Pentru o astfel de schema mai e nevoie de inca 16500 de bugetari, doar pentru a implementa noile norme si de a sta cu ochii pe tine ori de cate ori iti iei salariul. Iar asta se va transpune in buzunar la pana jumate din banutii care-i primeai (conform unor estimari facute), pentru ca daca angajatorul e nevoit sa-ti plateasca partea, el iti va scrie tot acelasi salar pe statul de plata, insa in buzunar se va simti mult mai putin pentru ca restul se duce sa achite si sanatatea celorlalti. Si cum nimic nu reglementeaza pana unde se pot creste tarifele intr-o societate de monopol, nu ar fi exclusa o taxare pana cand nu mai ramane nimic in cont. Pana una alta celebrul Obamacare a fost scris de societatile de asigurari, iar acestea nu au alt interes decat profitul. Iar atata vreme cat asigurarile medicale vor exista in functie de profitul care il fac, acestea nu vor lua niciodata in calcul interesele individului. Si ca sa vezi, majoritatea americanilor au inteles ca de acum sanatatea va fi gratuita pentru oricine. Pe ce lume a informarii traiesc aceia care cred asta ?

Angajatorul te prefera mort ?

Ca sa raman in tematica de mai sus, relatez inca o stire socanta data in vileag zilele acestea despre polite de asigurare incheiate pe furis de catre angajatori si societatile de asigurari pentru cand mori. Aceasta asigurare este neimpozabila si poate fi aplicata chiar si daca ti-ai parasit angajatorul. Astfel daca mori, compania care te-a asigurat cand lucrai la ea, va primi o suma frumusica despagubire, suma care nu se va duce nici macar partial la familia ta.
De altfel compania poate folosi aceasta polita pentru a plati beneficii de pensionare pentru cine crezi ? Pentru executivii din compania care te-a asigurat.
Foarte buna asta, nu-i asa ? Afla atunci ca situatia este cat se poate de implementata deja. Aceste polite fac 20% din asigurarile vandute anual, iar companiile se asteapta sa jefuiasca statul cu inca 9 miliarde doar in urmatorii 5 ani, prin aceste polite libere de orice taxa. Dar aceste asigurari intra in aceeasi categorie cu cele de viata, astfel ca firma se poate si imprumuta pentru acele sume. Sute de companii precum Dow Chemical, Procter&Gamble, Wal-Mart, Walt Disney si Winn-Dixie au cumparat asigurari de acest tip pentru 6 milioane de angajati. Asta pentru ca ele au inceput sa infloreasca inca din 1980. Tu cum te-ai simti, stiind ca s-a pus un pret pe capul tau ? La propriu.

O situatie concreta: “Jane St. John cu 2 copii si insarcinata cu al 3-lea copil ramane vaduva, sotul ei un macelar la Winn-Dixie moare in urma unui accident de masina. Cand ea a sunat compania sa intrebe de asigurare i s-a spus ca are dreptul la o asigurare de viata in valoare de 17500 $. Ea spune ca nu stia nimic despre cei 120,000 $ pe care i-a primit compania dintr-o asigurare detinuta de corporatie pe numele sotului ei. Ea a aflat despre asta la 8 ani dupa ce sotul ei a murit, de la un avocat care a cercetat registrele tribunalului. Ideea ca aceste companii asigura vieti in mod secret, iar apoi nu impart beneficiile cu familia decedatului mi se pare ceva bolnav, spuse ea. E de-a dreptul lugubru. “

Alt caz: Mike Rice avea 48 de ani si era asistent manager cand a murit in magazinul in care lucra la Wall-Mart in urma unui infart in Tilton. Vaduva ramasa, Vicki, a dat in judecata compania dupa ce a descoperit ca Wal-mart a colectat 300,000 $ din polita de asigurare in numele sotului. Ea crede ca stres-ul de la locul de munca a precipitat moartea lui prin infarct si ca e total imoral pentru Wal Mart sa profite in urma mortii lui. 

Si nu ne referim la polite pentru executivi de top sau manageri, care pot crea realmente deficite in cadrul companiei daca mor. Ci vorbim de asa zisele “polite de om de serviciu” denumite de altfel “dead janitors” sau “dead peasants insurance” in traducere “polita de asigurare - om de serviciu mort sau taran mort”.
Va dati seama ? Intr-o astfel de situatie compania ar avea chiar interese financiare sa apeleze la vreun mercenar sa lichideze niste femei de serviciu sau muncitori de rand, care sunt usor de inlocuit dar care morti valoreaza niste sute de mii bune in asigurari. Mai in gluma, mai in serios poti exclude asta, cand vezi ca in numele profitului se vand si mame in ziua de astazi ? What a wonderful world, nu-i asa ?
Se pare ca aceasta controversa a convins companii precum Wall Disney sau Wal-Mart sa renunte la astfel de polite, dar parca mai conteaza, de vreme ce ele au functionat atat de multa vreme incalcand orice urma de moralitate si umanitate. MoneyCentral

Prezint aceasta realitate americana in dorinta de a informa ca aceste mizerii se intampla peste tot pe glob, si ca eradicarea unui sistem corupt, un sistem de frauda nu este ceva strict legat de Romania sau de o tara, ci este un demers ce trebuie facut global.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!