miercuri, 17 martie 2010

Economia Americana

In momentul in care informatiile importante exista, insa ele nu se gasesc in media traditionala (aia cu rating) si nici in articolele “marilor” jurnalisti, devii responsabil sa ajuti la circulatia vestilor reale si cu adevarat importante. In momentul de fata singura platforma care face posibil acest lucru este internetul. Cei care blameaza internetul, sunt cei care doresc sa te tina departe de informatie. Insa doar acolo poti citi, sau vedea in timp real ce se intampla peste tot in lume. Am dreptate ?
Nu sunt fan Serban Huidu, nici de departe, insa acest articol are multe adevaruri in el, cu care sunt de acord. Orientarea noastra spre subiecte si preocupari ridicol de stupide, cat si faptul ca nu ne pasa de noi si tara noastra toate acestea trebuie sa ajunga la un punct final. Ajunge ! Gata !

Si pentru ca media nu relateaza nimic despre situatia reala din America, am s-o fac eu si oameni ca mine, interesati sa ofere informatii reale si care au importanta pentru acest prezent in care traim, si inevitabil pentru viitorul spre care ne vom duce. Ramai indiferent astazi, vei regreta maine, dar poate fi prea tarziu.
Probabil multe articole vor cuprinde de acum incolo, mici imagini din realitattea americana, dar nu numai. Urmaresc de ceva vreme indeaproape ce se intampla pe acolo si e greu de cuprins multitudinea de evenimente, toate importante, insa incep cu latura economica.

Faptul ca America e pe cale sa devina un fel de fost URSS prin politica aplicata si legile scoase, multa lume nu crede. Sincer, din ce constat eu devine ceva mult mai urat. E doar motorul unui plan de a matura tarile printr-o criza majora, menita ulterior sa introduca un singur guvern si o singura moneda globala ( indiferent ce ar insemna asta). Iar acum vom vorbi despre faza in care se afla acest plan din punct de vedere economic american. Toate au o logica diabolica, deoarece prin caderea Americii si a dolarului se va propaga o reactie in lant peste tot in lume. Si suntem destul de aproape. Tocmai de aceea consider ca este important de cunoscut ce se intampla in America, pentru ca valul ce se propaga de acolo va ajunge si la noi mai repede sau mai tarziu.

Hai sa analizam economic. Pentru cei care cred ca ce a fost mai rau a trecut, realitatea nici pe departe nu sta asa.

America prin insasi cultura sa este o tara ce se axeaza pe consum si pe datorii. Astazi America este pe locul intai ca si natiune datoare, iar singura industrie profitabila care o mai are este cea a razboiului.
Noua moda de a pompa bani si a salva insitutii financiare (care sunt de altfel “capi di tuti capi”) prin administratia Obama a aruncat orice grafic de analiza in aer. Si iata cum la o populatie de putin peste 307 de milioane de oameni avem o datorie publica de 12.3 trilioane de dolari. Asta inseamna ca fiecare persoana din aceasta tara, fie barbat, femeie, batran sau copil are o portie de 40.000 de dolari datorie guvernamentala, dar atentie peste tot ce au imprumutat acesti oameni vreodata.

Pentru a vizualiza si mai clar situatia, din calcule reiese ca aceasta datorie creste cu 3.5 bilioane pe zi. Va dati seama ? Si vorbim doar de datoria publica. Daca am adauga si corporatiile si companiile s-ar mai adauga trilioane.
A fost nevoie de 40 de presedinti si 214 de ani pentru ca America sa acumuleze o datorie de 1 triliard de dolari datorii. Acum insa pentru a acumula o datorie de 1 triliard e nevoie de doar 7 luni. Pentru fiecare dolar cheltuit se adauga o datorie de 42 de centi. E o nebunie, nu-i asa ? Si totusi asa sta America in acest moment. Cel mai probabil ca in viitorul foarte apropiat va apare un boom hiperinflational.
Dolarul a devenit moneda national in 1972. De atunci Statele Unite a trecut prin 44 recesiuni, 1 pandemie,  2 depresii majore si 11 razboaie, 4 presedinti in actiune au fost ucisi, mii de firme au falimentat, sute de milioane de americani au ramas fara locuri de munca. In toata aceasta perioada au fost facute si greseli, incercari de redresare mai bune sau mai rele, inclusiv excese monetare si fiscale. Insa niciodata guvernul american nu a facut abuz in a printa bani pe scara rulanta. Pana acum ! Astazi toata acea stradanie a celor dinainte, toata disciplina si organizarea au fost naruite.
Asa a crescut fondul monetar fara urma de discernamant:
Exista vreo solutie pentru a rezolva cumva aceasta situatie ? Pai nu prea, si nici nu se doreste. Cum ar putea sa existe solutii cand toti “mogulii” care au declansat de fapt criza au incasat toti banii meniti sa salveze ceva ? Si nu i-au incasat odata, ci de mai multe ori. Nimic nu a ajuns in economia reala, nimic nu a ajutat masele. Din nou imi seamana cunoscut scenariul, voua nu ? Si care sunt tarile care detin de fapt aceasta datorie colosala a Statelor Unite ? Le luam in ordinea importantei: China, Japonia, Anglia, Brazilia, Rusia, Luxemburg, Hong Kong, Taiwan. Dupa cum se stie deja China este motorul in acest caz. Ce se va intampla cand China se satura sa amane platirea datoriilor ? Fraiele se afla in mainile ei. Dar cum o astfel de masura ar afecta si economia chineza, se inceara alte masuri si compromisuri. Insa intre timp China s-a reorientat si si-a imbunatatit relatiile cu alte state, si-a reorientat exporturile, a inceput sa cumpere aur si a incurajat populatia sa cumpere aur. Intr-un cuvant China a adoptat masuri de a se indeparta incet incet de dependenta sa fata de state ca si piata principala de desfacere a marfurilor, dar si al serviciilor. In momentul in care China va fi satisfacuta cu planul de salvare ce nu include America poate spune stop joc avand capacitatea sa bage intr-o clipa America in colaps.

Intr-o astfel de situatie variantele nu sunt prea bune, fie taxarile vor continua pana epuizeaza toata populatia, iar atunci se va intra in asa zisa recesiune, dar care nu seamana cu cea din trecut. Sau se va distruge valoarea dolarului. Cam astea sunt scenariile posibile. Nici una nu e incantatoare. Toate artificiile de a indeparta pericolul din ograda proprie sunt doar amanari care nu duc nicaieri. Scandalul cu Grecia, iar apoi a celorlalte state europene vizate cum ar fi Spania, Portugalia, etc, au darul sa evite devalorizarea dolarului si totodata acopera problemele statelor americane, cu statul California pe primul plan.

Preturile in momentul de fata sunt tinute in mod artificial jos. Dobanda cheie a fost mentinuta la cel mai mic nivel in mod artificial (0-0,25%), ca un fel de invelis peste un strat murdar. Daca se crestea din timp economistii adevarati mai vedeau sperante de redresare. Insa nu s-a intervenit primavara trecuta, iar acum doar se amana un moment fatidic, pentru ca in momentul in care aceasta dobanda creste, dominoul se porneste. Si din cauza asta nimeni nu mai are curajul sa ia o astfel de decizie, si dupa cum am vazut Bernanke & Company (adica FED-ul) au bagat capul in nisip si s-au facut ca ploua. Cea mai mica crestere ar baga restul americanilor inca platitori in incapacitati de plata. Pana si petrolul a fost mentinut artificial jos, asta datorita problemelor economice sincron ale Statelor Unite si tarilor europene. Cresterea a existat din partea Asiei, dar preturile s-au mentinut jos. Sa vedem ce se va intampla cand depozitele se vor goli incet. In Golful Mexicului se sapa puturi in roca bruta la adancimi ce echivaleaza inaltimile Everestului. O astfel de munca nu e nici usoara si nici nu se face gratis, sau din lipsa de ocupatie. Si pana cand nu se va hotara de catre aceste grupari “mafiote” sa se elibereze patente de tehnologie care sa inlocuiasca petrolul, vom avea parte in viitorul apropiat de o scadere a rezervelor de petrol. Cel putin matematic asa pare. Daca se va intra insa intr-o criza a petrolului, nu va fi deloc ieftina aceasta distractie pentru noi cei de rand.
Ca sa nu mai vorbim de agricultura, aici preturile au fost de asemenea tinute in mod artificial la limita de jos, tinand fermierii la cheremul unor companii gen Monsanto si la limita falimentului. De fapt acesti fermieri sunt mereu in datorii, creditele luate pentru a putea face fata cerintelor obligatorii impuse, fac in asa fel incat taranii sa fie datori vanduti tot restul vietii. Chiar si daca s-ar ajusta doar preturile alimentelor la rata inflatiei din ultimii ani, preturile ar zbura in aer. Atat de multe preturi au fost mentinute in mod artificial jos in ultimii ani, incat nu se stie ce se va intampla cand cei ce aveau puterea de a manipula piata astfel nu o vor mai face.

In orice caz tot mai multi americani se pregatesc pentru ce e mai rau, citind carti despre supravietuire, pentru convietuire cu si in natura, cumparand provizii, cumparand aur si argint, de fapt pregatiri pentru a supravietui in orice conditii, fara nimic furnizat de la stat.
Asa am aflat ca exista cuptor solar, sau grill solar, mai multe metode despre cum se poate face focul fara chibrite, si multe alte delicii care pot ajuta pe oricine in orice conditii.
Pentru un scenariu mai vizual vedeti acest material youtube, ce ilustreaza una din nenumaratele variante de declansare a ceea ce va veni in America. Mai in gluma, mai in serios dar tot mai multi americani incep sa-si puna astfel de probleme.


Cat despre viata americanilor de rand, lucrurile stau tot mai sumbre. In fiecare zi un numar mare de americani, raman pe drumuri, fara case, fara servici si tot mai dependenti de stat. Numarul celor care traiesc exclusiv din ajutoare de stat, adica bonuri de masa, insa fara nici un ban lichid, a crescut alarmant. Cei care isi pierd casele avand ipoteci enorme, sunt executati silit, iar casa pusa pe piata la o valoare de nimic fata de ipoteca fostului proprietar. Insa acest proprietar nu poate sa-si recumpere casa la noua valoare. E ca si cum se doreste aruncarea in strada, pentru ca altfel nu se explica lipsa de logica. Multi nici nu mai asteapta sa fie dati afara, ci isi abandoneaza ei casele si renunta la ea si la creditele aferente, pur si simplu. Cartiere intregi de case noi si suburbii au devenit orasele fantoma cu o rata crescuta de criminalitate sau de dependenta de droguri. Se pare ca nici cei care-si abandoneaza casa nu scapa de datorii si sunt susceptibili sa-si piarda veniturile in anii ce vor urma, din momentul in care vor avea. Statul se cam poate atinge de tot in America, iar noile legi care apar ca si ciupercile dupa ploaie nu fac altceva decat sa duca statul intr-o pozitie totalitara, in care legea martiala pare a deveni o realitate apropiata. Si se pare ca asta se si doreste, populatia sa nu mai poata, iar atunci sa erupa dand statului unealta de a invoca legea martiala, si astfel toate legile pregatite minutios in ultimii ani cat si taberele FEMA isi vor gasi menirea.
Orase precum Los Angeles sau Las Vegas incep sa para tot mai mult ca niste ghetouri, cu oameni ai strazii si familii tot mai numeroase ce incep sa traiasca doar din asa zisele bonuri de masa, fara nimic lichid. Case abandonate, date inapoi bancilor, apoi vandalizate, uneori de catre fostii proprietari (de furie si suparare), falimente in serie si intreg peisajul ce tine de o cadere libera economica in zona.
Acum se pare ca si statul Illinois intra in randul celor cu probleme serioase. Si ziarele locale din Illinois tocmai relateaza cum asa zisele cecuri de ajutor social nu se vor da timp de aproximativ 3 saptamani. Motivul invocat este al unei probleme de calculator, insa mai mult probabil ca nu sunt bani pentru asta. Un alt argument ar fi faptul ca firmele din Illinois, care avea de recuperat bani din taxele platite pentru anul trecut au fost amanate, motivatia fiind ca statul Illinois nu are fonduri de a plati astfel de taxe federale inapoi. Va dati seama, o firma care asteapta de exemplu 50.000 de dolari inapoi, sa nu ii poata primi, si nici sa nu stie cand si daca-i va mai primi. Abuzuri peste abuzuri, ca sa nu mai vorbim ca nimeni nu-i ofera dobanda pentru o astfel de suma retinuta si utilizata de catre altii. Si inca mai frumos, tot in Illinois se discuta cresterea taxelor pe venit cu nici mai mult nici mai putin de 50 %. Dar asta evident dupa alegeri, adica dupa noiembrie. Si Illinois este un stat de urmarit ca initiative, deoarece modelul de lucru este cel din Chicaco, iar din Chicaco ajungem la Casa Alba. Ele sunt legate.

Lista falimentelor bancare e imensa, zilnic banci dau faliment, intr-un ritm mai mult decat macabru. Iar bancile care mai rezista conform economistilor, sunt mai mult niste banci zombi, care mai trec cate o seara, insa nu se stie pentru cat timp. Astfel, intregul sistem bancar este in pragul unui colaps.. Dar este un colaps stiut si chiar voit. De ce spun asta ? Pentru ca multi fosti angajati de banci care si-au dat demisia, sau nu au mai suportat ceea ce faceau au dezvaluit cum au acordat bancile credite in acesti ani si cum primeau prime doar in functie de creditele acordate. Nu conta daca persoana era solventa sau nu, daca creditul era riscant pentru banca sau nu, un singur lucru conta, sa indatoreze cat mai mult populatia. Asta era punctul cheie in fisa postului, sa indatoreze populatia, tineri sau batrani, bogati sau saraci, la cat mai multe credite. Astfel se explica si explozia ipotecilor americane, in multe cazuri ipoteci duble pe aceeasi casa si fara un potential real de a plati vreodata ipoteca. Si asta a mers asa ani de zile si nimeni nu s-a intrebat pana cand ? De fapt s-au intrebat insa au fost ridicularizati sau marginalizati.

Sistemul de pensii este pe moarte, conturile s-au golit, sau nu au mai putut fi alimentate. Astfel dupa ultimele sondaje facute, 43 % dintre americanii activi au mai putin de 10000$ in conturile de pensie. O astfel de suma in sistemul american nu ajunge pentru un pensionar de clasa mijlocie nici macar un an. Mai departe, 27 % dintre angajati nu au nici macar 1000 $ in economiile pentru pensie. Adica mai mult de un sfert din americani nu mai au bani de pensie decat sa-si achite cateva facturi de utilitati. Doar 16 % se considera optimisti in ceea ce priveste un trai lipsit de griji la pensie, 24 % au spus ca vor trebui sa lucreze mai mult decat au prevazut. 54 % dintre cei chestionati nu si-au pus vreodata problema despre cum vor trai comfortabil dupa ce ies la pensie. Si pentru ca legile americane sunt tot mai inspaimantatoare, dand voie statului dupa cum am mai spus sa faca ce vrea si sa se atinga de tot ce ai, inclusiv carti de credit/debit si orice bun avut vreodata, nimeni nu pare sa scape. De exemplu dupa noua lege agrara din 2008 statul poate sa retina fondurile din asigurarile sociale de la oricine care are datorii, chiar si daca acele datorii au o vechime de peste 10 ani. Si asta se va aplica atat fermierilor cat si imprumuturilor facute de firmele mici. Ce spuneam si de case, unii isi abandoneaza casele insa pentru dobanzile neachitate la banci si restul de plata ei vor putea fi persecutati financiar si dupa 10 ani, in functie de cand vor avea si ei bani sau salar. O nebunie. Adica 2 variante ai: ori elita, ori sclav, fara clasa de mijloc. In orice caz in acest moment tot clasa de mijloc sufera la maxim pana in momentul in care ea va dispare cu totul, pentru ca momentan ea intretine tot mai multi pensionari, tot mai multi someri si tot mai multe datorii, bani care s-au dus in niste buzunare, si nimeni nu-i va mai vedea vreodata. Atata vreme cat exista masini de tiparit bani, vor exista datorii peste datorii, iar singurul motor care a mai impins lucrurile inainte in America a fost exact acea masina de tiparit bani pe banda rulanta fara nici o responsabilitate.
Va urma ...

Articole de citit pe acelasi subiect:

““Declinul Imperiului American, un rezultat inevitabil al modului in care si-a exercitat timp de jumatate de secol hegemonia politica si militara, nu este un eveniment izolat. Pierderea de viteza a SUA vine conjugat cu conturarea a ceea ce se cheama “Noua Ordine Mondiala”. America a fost utilizata de puternicele banci occidentale si interese corporatiste ca un mechanism pentru raspandirea si exercitarea influentei in intreaga lume. Bancile nu au armate, asa ca trebuie sa controleze natiuni, bancile nu produc bunuri, asa ca trebuie sa controleze industrii, bancile au doar bani si dobanzi de incasat in contul lor. Asa ca bancherii trebuie sa se asigure ca industriile si guvernele respective se vor imprumuta masiv pana in punctul in care nu-si vor mai plati niciodata integral datoriile, urmand doar sa le rostogoleasca. In consecinta, guvernele si industriile diferite devin maleabile in fata intereselor bancare.” ....... citeste mai departe “Declinul Imperiului American si aparitia noii ordini mondiale”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!