luni, 24 ianuarie 2011

Caderea Americii in cifre incepe sa apara si prin mass-media

Viitorul sumbru al bugetului SUA: doar opt cenți cheltuiți la fiecare dolar strâns

Cheltuielile pe asistenţă socială, asistenţă şi asigurări medicale, precum şi cele cu dobânzile vor reprezenta 92% din veniturile guvernamentale în 2020. Noţiunea de guvern minimal ar putea căpăta un nou înţeles, din moment ce 8 cenţi din fiecare dolar vor trebui să acopere cheltuielile imense ale armatei, aviaţiei, FBI şi a altor zeci de agenţii şi organisme federale, se arată într-un raport a Biroului Guvernamental de Contabilitate, citat de CNNMoney.

În prezent, Statele Unite cheltuiesc 78% din veniturile federale pe doar patru lucruri:

  • Medicare - program guvernamental ce constă în plata asigurărilor medicale persoanelor de peste 65 de ani, celor cu handicap, precum şi celor cu boli renale în stadiu terminal
  • Medicaid – program guvernamental pentru oferirea de asistenţă medicală celor cu venituri reduse, indiferent de vârstă. Programul este finanţat paţial şi din fonduri locale.
  • Social SecurityAsistenţă socială. Pensie, indemnizaţie de şomaj, asistenţă financiară temporară, asistenţă medicală pentru copii etc.
  • Dobânzi la datoria de 14 trilioane dolari

Cele 22 de procente rămase trebuie să acopre cheltuielile Armatei, Aviaţiei, Marinei, Casei Albe, Pazei de Coastă, Fiscului, tribunalelor federale, închisorilor federale, Biroului Federal de Investigaţii şi a serviciilor secrete, companiei de autostrăzi şi a celei de trenuri, precum şi a agenţiilor ce se ocupă cu problemele şi administrarea mediului, alimentaţie şi lista continuă.

Biroului Guvernamental de Contabilitate (Government Accountability Office) avertizează însă că, în 2020, dintr-un dolar încasat, vor mai fi disponibili 8 cenţi pentru cheltuielile organizaţiilor şi organismelor federale. Asta arată o simulare bazată pe starea de lucruri actuală a SUA.

Cheltuielile cu dobânzile vor atinge 28% din veniturile federale, la egalitate cu cele pentru asistenţă socială, programul Medicare va lua 21%, iar Medicaid 15%.

În 2010, la bugetul federal au intrat 2,162 trilioane dolari, iar 8% din această sumă înseamnă 173 miliarde. Pentru a încadra cheltuielile în această sumă, guvernul trebuie să facă economii serioase. Cei de la CNNMoney dau şi câteva exemple legate de ce înseamnă această sumă în prezent:

  • Departamentul de muncă are un buget de 173 miliarde
  • Pentru apărare se cheltuiesc 667 miliarde dolari – cam de patru ori mai mult decât cele 173 mld. disponibile
  • Războiale din Irak şi Afganistan costă în jur de 170 miliarde
  • Cu dobânzile se cheltuiesc acum în jur de 228 miliarde
  • Departamentul de agricultură are un buget de 129 miliarde, cel de educaţie 93 miliarde

Pe măsură ce ne depărtăm de 2020, procentul de 8% din venituri se micşorează şi mai mult până când ajunge insignifiant.

Până în 2040, cheltuielile cu dobânzile şi asigurările sociale vor depăşi veniturile federale.


Sursa: Money.ro


Mai cititi si:
Porter Stansberry – previziune economica pe 2011 (anul cand lucrurile o iau cu adevarat razna) – Mai aveti economii sau afaceri in dolari ?
Max Igan si Wikileaks - Caderea Americii in 12 luni  
Economia Americana (martie 2010)
Realitatea Americana (martie 2010)
Invataturi pentru noi toti - putina istorie palpitanta - povestiri din Weimer  

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!