Este poate unul dintre subiectele cele mai omise din Romania, chiar si de blogeri, pentru ca de presa nici nu mai are rost sa amintesc.
Voi pe plan personal, familial cum sunteti pregatiti pentru criza ? Toti vorbim de ce se intampla, masuri luate de guvern, etc…, dar pe plan personal ? Nimeni nu educa populatia cum sa faca fata crizei, iar populatia asteapta mura in gura. Este un joc riscant, un joc care poate fi distructiv, este o loterie cu viata noastra. Am scris despre faptul ca noi platim ca sa traim, si pentru ca realitatea este asta, si pentru ca daca ajungi in cumpana, sau pe culmile disperarii nu te ajuta nimeni decat familia, daca ea exista si e unita. Astfel ca e necesar sa devenim responsabili pentru viata noastra si pentru momentele dificile care ne asteapta.
1. Unul din solutiile de a preveni devalorizarea banilor si a pastra nivelul de cumparare este sa detii metale pretioase, mai ales aur dar si argint. Investitorii inteligenti au priceput asta si sunt multi cumparatori de aur pe piata inca de cand aurul era cotat la cateva sute de dolari pe uncie. Astazi acestia se pot bucura cel putin de linistea sufleteasca in cazul unui colaps econonomic. Astazi uncia de aur se joaca din nou in jurul valorii critice de 1200 dolari, rupand astfel corelarea directa cu dolarul, deoarece saptamana trecuta in plin haos aurul s-a apreciat constant in timp ce dolarul a facut acelasi lucru, desi corelatia lor e inversa, adica un dolar slab va creste valoarea aurului si invers. Ei bine, in contextul actual nu mai e asa. Aurul mereu simte primejdia din piete si prima masura de a investi bani cand iti modifici portofoliul este catre aur. Aurul inseamna conservare si protectie in primul rand. Si ma refer la bulioane de aur, lingouri sau monezi de peste 22 de karate, nu la bijuterii.
Si acum revin in Romania ? Ce a facut banca nationala sau tara asta pentru a constientiza varianta asta ? Nu numai ca nimic, dar nici nu ai unde sa cumperi astfel de aur, ca sa nu mai vorbesc de argint. Am mai amintit odata, singura banca din Romania care vinde lingouri si monezi (doar suverane britanice) de aur este Pirraeus, insa cu un cont detinut in prealabil. Ironia soartei face ca aceasta banca sa fie greceasca. In rest, mai este BNR-ul care insa emite doar aur cu valoare numismatica, adica nu aur de investitii, deoarece aceste monezi sunt mult mai scumpe si deci nerentabile pentru investitii, insa decat nimic … Au mai existat niste firme care au inceput sa vanda aur, dar pe baza unor certificate detinute cica in Elvetia, si ca sa ai aurul acasa ai de investit si asteptat. Este o schema prea riscanta si in care eu nu as investi, mai ales ca una dintre ele are un actionariat strain cu nume ce se lupta cu legea in tara lor. Astfel ca posibilitatea ca romanul de rand sa se duca la un magazin de aur si sa-si ia moneda sau bulionul cu bani cash si la pretul pietei este ca si inexistent. De ce ? - ma intreb eu. E o masura antipopulatie sa nu informezi si sa nu stimulezi asa ceva. Nu-ti ramane decat sa cumperi din strainatate. Si repet, aur brut NU certificate.
Si as mai aminti ceva, exista o idee aberanta in randul celor care sa-u gandit sa achizitioneze aur, adica despre ce vor face cu el daca trebuie sa-l vanda. Pana si Pirraeus inoculeaza acest gand stupid, daca iei aur de la ei ai optiunea de a alege intre conturi, iar daca vrei sa te asiguri ca il poti revinde la ei platesti mai mult, pentru ca ei se ofera sa-l si tina pentru tine (adica tot nu ai aurul fizic in mana). Trebuie sa va ganditi ca investitia in aur este pentru linistea si siguranta voastra in vremuri urate, astfel ca iti mai faci probleme ca nu ti l-ar lua nimeni in caz de boom economic ? Voi stiti ca in America in zone moarte economic, exista strazi intregi transformate in magazine ce cumpara aur ? Sunt una langa alta, si cate 20 pe strada, toate facand acelasi lucru. Dar e doar un exemplu, China si India isi stimuleaza populatia sa cumpere aur inca de anul trecut, acei oameni au deja profit nu numai siguranta crescuta. De fapt tot mai multe tari dau bani seriosi pe publicitate ca sa cumpere aur de la populatie, pe ideea vehiculata ca in seifuri nu se afla nici pe departe cantitatea de aur cumparata si ca daca o entitate mare si-ar cere aurul sa-l ia “acasa” s-ar descoperi lipsa acestuia. La noi sufla vantul, pe toate fronturile.
2. Pe urma avem mancarea noastra cea de toate zilele. Voi detineti rezerve de hrana pentru un necesar de 1-3 luni ? Sper ca sunteti informati ca din iunie pretul alimentelor va incepe sa o ia razna, nimeni nu stie exact cat si in ce masura va afecta asta populatia, dar daca ai o astfel de perspectiva mai stai sa te gandesti ? Daca cineva a facut treaba asta din luna ianuarie sau mai demult ar fi constatat pe bonuri cum a putut economisi sume consistente doar si pe produsele de baza. Dar noi suntem in inflatie constanta daca ne uitam in magazine, insa cum am mai spus-o daca dai cu picatura populatia inghite tot, si mai grav - poate nici nu observa. Fie ca vorbim de inflatie, fie de economii, fie preventiv, aceasta masura chiar se simte. Dar daca toate se scumpesc brusc, sau se inchid magazinele sau bancile din cine stie ce motive; fie ca e vorba de dezastre (vezi Chile), fie ca e vorba de revolte de strada (vezi Grecia), fie ca e vorba de manipulari bursiere si zile negre (vezi America). Macar v-ati pus problema ? In zilele in care traim, sa nu ai o rezerva de macar minim o saptamana eu o numesc iresponsabilitate si joc de noroc dus la extrem. O situatie care creaza lipsa pe piata sau imposibilitate de aprovizionare poate duce in maxim 3 zile la haos pe strazi. Si sa nu uitam, noi nici macar nu mai suntem o tara producatoare, depindem aproape integral de exterior. In conditiile in care alimentele au fost mentinute decenii intregi la sume infime in detrimentul producatorilor si in favoarea lanturilor de supermarket, doar o reactualizare a preturilor cu inflatia ultimelor decenii ar face populatia de rand incapabila sa-si cumpere hrana. Subventiile si presiunea pe productia agrara a facut sa avem astfel de preturi accesibile astazi, nu omiteti acest fapt !
3. Nu in ultimul rand, bani lichizi la indemana. Nu ma refer la averi la purtator, insa tot un necesar pentru aprovizionare macar pentru o saptamana. Sa te bizui pe o cartela electronica cu cip nu este o solutie atunci cand computerele o iau razna, sau cand banca ta nu mai emite, sau bancomatele se blocheaza, ori nu mai au lichiditati. Nu e nici macar scenar apocaliptic, se intampla periodic peste tot pe glob situatii similare, neluand in calcul un deznodamant serios de criza. Astfel ca daca tot nu sunteti pregatiti pentru mai nimic, macar bani sa aveti sa va luati necesarul atunci cand inca puteti sa faceti asta.
Am enumerat doar 3 solutii de preventie, insa ele sunt mult mai numeroase. Ordinea lor e aleatoare, dar constientizeaza asupra realitatilor pe care trebuie sa le luam in calcul. Am sa scriu periodic despre solutii si metode de pregatire si preventie, pentru ca daca asteptam sa faca altii pentru noi atunci ne meritam soarta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!