marți, 22 februarie 2011

Razboi civil in Libia !

Dictatura lui Qaddafi de 42 de ani pare a se fi terminat luni 21 februarie, odata cu inceputul unui posibil razboi civil. Qaddafi asemenea lui Mubarak nu a dat semne ca vrea sa plece, dar mai rau, a ordonat armata sa isi dubleze asaltul brutal asupra opozitiei. Fortele Militare au inceput sa arunce la nimereala cu bombe in multime, in timp ce tancurile si masinile blindate au intrat in forta in multime - cu munitie la discretie - nu doar in insurgentii din provincia de est ci si in capitala Tripoli si imprejurimi. Acolo, elicoptere de razboi au impuscat direct in piata principala, Souk al Jumma, in timp ce militia tribala fidela lui Qaddafi se alatura armatei imediat ce a ajuns in capitala venind din Sahara. Astfel victimele au ajuns la aproximativ 600, doar in Tripoli 250.

Oficiali de rang inalt, cat si oameni de afaceri au inceput sa-si ia zborul la propriu din Tripoli la bordul jeturilor libiene Air Force, cat si la bordul elicopterelor ajunse luni pe aeroportul international MIA din Malta. Oficiali din Valetta au spus ca pilotii nu au bombardat demonstranti si ca toti cei veniti din Libia au cerut azil politic si mai multe zboruri.

Statele Unite si Uniunea Europeana si-au concentrat un numar mare de avioane si feriboturi pe insula asteptand in orice clipa sa inceapa evacuarile miilor de cetateni proprii din Libia, majoritatea de pe terenurile cu gaz si petrol, asta incepand cu noaptea de luni, in timp ce pretul petrolului a sarit cu peste 5 procente.
In cele 48 de ore de cand Qaddafi a disparut din ochii lumii, triburi loiale impreuna cu armata fierbeau in pregatiri pentru reinstalarea lui, anunta surse debka.
Nu exista semne ca el are avea vreo intentie sa plece, asemeni primelor miscari din partea presedintilor tunisian si egiptean.

Cum a inceput totul ?

In jur de 2 milioane de protestatari Cyrenaicani, adica jumatate din populatia libiana ce controleaza jtot atata din tara si din rezervele sale de petrol, au pornit duminica pe 20 februarie o revolta in plina forta impotriva lui Muammar Qaddafi si a regimului sau tripolitan. Insa, spre deosebire de celelalte revolte din Lumea Araba si nordul Africii unde era vorba de drepturi, aici avem parte de ridicarea jumatatii impotriva celeilalte jumatati, cat si pentru a rasturna o dictatura de 42 de ani.

Inca de saptamana trecuta au avut loc batalii dure in Benghazi, Al Bayda, Al Marj, Tobruk si minim inca alte 2 orase. In unele locuri surse militare au raportat protestatari care au devastat baze militare si au plasat un numar mare de misile, mortare, arme de foc si masini blindate pentru folosinta. Baza Militara importanta din Benghazi - Fadil Ben Omar Brigade - a fost arsa din temelii. Surse au identificat intre insurgenti oameni de triburi berbere, care nu da bine pentru Algeria si Maroc cu o populatie mare de berberi in zona.

Rapoarte despre masacre si mercenari de import, mai ales in Benghazi, vin mai ales de la surse din opozitie locate in vestul Europei si nu pot fi confirmate deocamdata. La fel si cu rapoartele de duminica seara cand aceleasi surse spuneau ca regimul Qaddafi a luat sfarsit si ca revoltele s-au raspandit.
In acelasi timp, nu exista nici un dubiu ca Qaddafi va folosi masuri brutale in disperarea de a-si salva regimul, daca nu cumva a folosit deja. Spitalele descriu sute de morti si raniti. Intre timp la carma este seful securitatii si totodata varul lui Qaddafi - Ahmed Gaddaf Al-Dam. Mare parte a orasului Benghazi pare a fi picat cu totul pe mana protestatarilor, cu exceptia aeroportului, desi s-au trimis intariri serioase acolo, gata sa intre direct la bataie.

Deocamdata Fortele Aeriene si Navale nu au fost desfasurate. Elicopterele confirmate ca fiind in actiune si impuscand civili s-au inregistrat doar intr-un singur loc - Al Bayda.

De sambata dupa-masa, Qaddafi nu a mai fost vazut sau auzit in public. Dupa zvonuri el ar fi parasit Tripoli si s-ar fi dus in Sebha - un oras din oaza Saharei, locul sau tribal de nastere. Deocamdata a mentinut trupele militare inafara a 6 orase rebele, deoarece aceste orase Tripolitane s-au mentinut destul de linistite. Insa daca Tripoli si imprejurimile se ridica, el va avea o problema cu lipsa puterii militare suficiente pentru a putea lupta in ambele parti ale tarii.
S-au facut propuneri de incetare a focului intre fortele lui Qaddafi si protestatari daca guvernul e demis si fostul prim ministru Abdul Salam Jaloud e numit din nou pana cand criza se rezolva. Insa Jaloud a refuza oferta.

Este prea devreme pentru a spune cum se va sfarsi batalia dintre armata lui Qaddafi si insurgentii din Cyrenaica. Pana sa se incheie totul, provinciile din est ale Libiei ar putea fi chemate sa sacrifice alte mii de vieti. Daca Cyrenaicanii vor reusi sa reziste, ei ar putea detine pozitia necesara pentru a desparti Libia in 2 si sa se rupa de Tripolitania si regimul Qaddafi.
Sursa: Debka



Mai cititi si:
Lumea araba din ce in ce mai nelinistita !
Mubarak a demisionat ! Oare ce urmeaza ?
Obama catre armata egipteana: indepartati-l pe Mubarak acum si incepeti tranzitia !
Situatia din Egipt se escaladeaza
Egiptul nu mai doreste interventii americane !
Proteste de solidaritate pentru Egipt (ei sunt fratii nostrii, ai tuturor !)
Egiptul - prima tara care interzice internetul !
Cairo intra pe lista oraselor protestatare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!