marți, 18 mai 2010

Tari handicapate !

In acest articol intentionez sa exprim unele intrebari fundamentale, la care multi nu se mai gandesc si care ar fi de bun simt sa fie discutate.

Suntem niste tari handicapate ! Incepem sa vedem cum aceasta indusa globalizare afecteaza tari, traditii, natiuni, tot. Incepem sa credem in existenta unui plan al elitelor care au pus totul la cale cu intentia sa controleze mai usor atat resursele terrei cat si populatia. Pentru ca vei controla mult mai usor lumea cand ea e bagata in aceeasi oala, gen Uniunea Europeana. Toata lumea a felicitat ideea de a se uni, de a fi parte dintr-o organizatie “mareata”. Oare realmente asta ne-am dorit sau ni s-a inoculat ideea ca noi asta vrem ? Pentru ca daca te uiti la castiguri, ele cam lipsesc cu desavarsire. Inafara de bancheri, organizatii gen Ponzi de imprumutat bani in schimbul controlului tarii gen FMI sau Banca Mondiala, noi ceilalti nu prea am avut de castigat decat dureri de cap si o viata incatusata.
Si am devenit handicapati. 

De ce Grecia trebuie sa fie ajutata, de ce noi trebuie sa fim ajutati, de ce orice tara trebuie sa fie ajutata prin sudoarea altor popoare pentru a se descurca singura ? De ce o natiune a ajuns atat de dependenta de altele incat nu mai stie sa faca nimic pe cont propriu ? Prin aceasta interdependenta s-au distrus culturi, s-a distrus unicitatea unei tari, al unui popor, s-a distrus agricultura, industria prin repartizarea sectoarelor pe tari si in functie de profit. Cum e posibil ca o tara cu potential de a se intretine singura din toate punctele de vedere sa ajunga handicapata ? Cum e posibil ca oamenii sa nu mai stie sa-si asigure nici traiul minim necesar fara ajutor exterior ?

Tin minte cand am vazut un reportaj la stiri unde dupa o inundatie intr-un sat, satenii faceau kilometrii pe jos pana in satul vecin ca sa-si ia paine. Si erau sateni. Iar stirea era evident prezentata ca fiind ceva de genul: “vai saracii de ei”. Evident ca ii compatimesc pentru calamitatile naturale produse in satul lor, insa cum e posibil ca ei sa nu-si mai poata face o paine acasa daca magazinul din sat a fost inchis sau inundat ? Chiar asta este optiunea ? Unde este spiritul de supravietuire, unde este romanul acela care se descurca in orice situatie ? Asta nu e descurcat sa faci kilometri ca sa iei paine din alt sat. Asta e handicap major. E incredibil.

Iar acum euro, o moneda artificiala, e tarata in mocirla datorita Greciei ? E doar un tap ispasitor, pentru ca urmeaza alte state la puricat din Uniune. Nu conteaza ca America e si ea pe duca, prin nebunia creata cu Grecia dolarul continua sa se aprecieze, fara a avea nici un fundament solid pentru asta. Probabil se urmareste egalizarea dolarului cu euro pentru a justifica inventia unei alte monede de schimb, indiferent sub ce forma. Si la cum pica Euro de o vreme, nu mai are mult. Acum doar Europa si problemele ei sunt peste tot in stiri, iar dezastrul din Statele Unite e lasat in tacere. Astfel euro are unda verde la cadere libera. Daca miscarea a fost dirijta, si mare mirare sa nu fi fost, atunci inseamna ca Soros sta acuma pe pozitii de short euro (vanzare euro) si face milarde prin aceasta devalorizare. La fel cum a facut si in miercurea neagra cand lira sterlina a picat in gol, iar el a facut peste un miliard din asta, probabil pentru ca a avut noroc.

Si toate discutiile astea, sa salvam Grecia, sa n-o salvam, iar in cele din urma se alege un pachet colosal de indatorare, prin care tari deja indatorate se inhameaza la si mai mult, in care FMI mai scoate pe banda rulanta dolari ca sa-i dea si Europei cand Statele Unite sunt la un pas de colaps. Si toate astea pentru ca tu ca tara nu poti sa-ti speli rufele la tine acasa, astazi le speli in public si nu le poti spala cum vrei tu ci cu detergentul care ti se da si la pretul care il are. Asta inseamna minunata globalizare.

Si se mai mira unii ca Germania e refractara in orice ajutor pentru greci. Sa fim seriosi. Sistemul de taxare german e unul foarte strict si greu de dus. In aceste conditii de la caderea zidului Berlinului, vesticii au purtat pe umeri est-ul ca sa-l aduca la standard vestic, fiecare vestic platind dublu pentru asta. In plus Germania a cotizat in UE mai mult ca oricare tara. In plus cu introducerea Euro toti au avut de suferit pentru ca desi valoare Euro era cam la jumate fata de marca germana, imediat dupa introducere puterea de cumparare s-a echivalat. Toti au resimtit asta. Iar acum sa mai plateasca si pentru Grecia, deschizand cutia pandorei catre Portugalia, Spania, Italia, Irlanda etc. Pai nu ajunge ? De ce nu stimulam noi independenta natiunilor dar intr-un cadru prietenos cu tratate care sa ajute fiecare economie in  toate domeniile, nu doar unde e rentabil financiar ? In schimb se alimenteaza un pachet dezastruos de imprumut. Dar hai sa va spun ce fac nemtii, care nu uita istoria. Incepand cu 26 aprilie si pana astazi au cumparat mai mult aur decat in intregul trimestru I al anului. Ei incep sa realizeze ca dezastrul incepe, ei nu mai au incredere in stat si acum iau masuri de protectie. Mai mult decat atat, sunt zvonuri ca Germania vrea afara din uniune. Nici nu ar fi de mirare, insa asta necesita o strategie bine pusa la punct si nu se face de azi pe maine. In contextul actual de altfel ar fi de mirare tocmai sa subapreciem nemtii si sa credem ca nu isi pregatesc un plan B. Iar Sarkozy pare sa faca la fel, insa el a anuntat public chestia asta. Mai trebuie sa va spun cum ar Uniunea fara Germania si Franta ? Insa in cazul in care se doreste parasirea uniunii, cel care face primul pas are avantajul, cel de pe locul doi din start pierde.
Cat despre noi, avem liste de cerinte de indeplinit ca sa aderam la Euro ? Pentru ce naiba am vrea asta ? Care tara care are euro este mai fericita din cauza asta ? Orice neamt daca ar fi intrebat pe strada daca ar renunta la euro in favoarea marcii germane ar spune da fara ezitare, si nu este exclus ca acest lucru sa se intample. Iar noi astialalti ne mai supunem si la restrictii si norme pentru a ajunge acolo de unde altii vor sa iasa ?

Si sa revin la handicapuri. Globalizand totul nu faci altceva decat sa supui natii si sa scazi puterea de decizie si independenta atat nationala, cat si cea individuala.
De ce eu nu mai am putere de alegere ?
De ce devine tot mai greu in fiecare zi sa-mi asigur hrana care sa o stiu ca e sanatoasa, nemodificata genetic si nestropita sau ingrasata cu toxine ? De ce mi se restrange zi de zi posibilitatea de a alege ce vreau sa cumpar ? Traim intr-o asa anomalie incat parca e prea mult sa realizezi in ce mocirla ne-am scufundat. Si mai adoptam si Codex Alimentarius, care in momentul in care va intra in actiune va face ca tot ce este natural sa devina ilegal.

In ritmul asta identitatea de tara dispare, vom fi noi toti ca niste miei in turma, asa cum  se vrea. Iar istoria se va rescrie din nou cum s-a inceput deja in cateva tari, facand in asa fel incat copii de astazi sa nici nu aiba habar despre cum era inainte.
Iar acum vedem cat de fragila este aceasta Uniune, se clatina iar solutiile nu sunt bune pentru nimeni. De fapt ce uniune, cand fiecare are opinii diferite si se creeaza doar conflicte ? Tocmai de asta trebuiesc pastrate identitatile, deoarece cu cat sunt mai multi cu atat impunerea unei singure norme universal valabile devine o utopie nefireasca.

Nu poti crea o economie functionala si buna pentru toata lumea. E cat se poate de logic. Identitatea individuala si nationala este un lucru cat se poate de firesc si de preferat. Ca si in natura, daca ne uitam cum cresc plantele si florile lasate libere, vom vedea ca acestea creeaza un spatiu variat prin multitudine si culoare, daca te uiti insa la standarde industrializate, acolo toate sunt aliniate in siruri, specii, etc. In natura vedem munti, rauri si campii convietuind in aceleasi spatii dar avand fiecare ceva unic, special, iar impreuna creand ceva armonios in care fiecare isi are rolul sau. Muntele nu se va transforma in desert, apa nu se va transforma in lava doar ca sa se alinieze unor standarde. Cum ar fi sa existe standarde pentru inaltimea unui munte sau deal ? E prea inalt, trebuie taiat. Toate astea nu sunt naturale. In natura nu vei gasi linii drepte insirate si nici nu vei gasi doar o singura specie. O sera de rosii de exemplu arata exact cum se doreste alinierea societatii, adica in linii drepte si egale. Lucrurile insa nu functioneaza asa. E nefiresc. 

Pana una alta nimic nu e intamplator. Si ce se intampla cu Grecia poate fi un moment de trezire, cand toate aceste coalitii artificiale se vor darama si lumea se va elibera. Si nu va mai fi cazul sa aderam la nici un euro. 

Mai cititi si:  
Sa va fie rusine - taxa pe apa de fantana ! Noi platim ca sa traim !
Cersetorul de solidaritate
Cat de pregatiti sunt romanii - cititi va rog !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!