miercuri, 31 martie 2010

Scandal pe piata metalelor pretioase

Adevarul despre manipularea pietelor, de data asta a metalelor pretioase, incepe sa iasa la iveala. Prima persoana care a fost dispusa sa iasa la rampa este Andrew Maguire, un trader londonez, care a sesizat CFTC ( Commodity Futures Trading Commision ) in nenumarate scrisori despre cum se manipuleaza piata. El s-a axat in mod special pe piata argintului, o piata relativ mica, mult mai usor de manevrat, dara acelasi model se poate extrapola si la aur, dar nu numai. El a descris exact inainte ca manipularea sa aiba loc ce se va intampla. Maguire sustine ca la Londra, grupul traderilor este relativ inchis si toti se cunosc intre ei, iar aceste manevre sunt cunoscute de mult timp in grupul lor, si toti fac bani seriosi din asta. Pentru a-si demonstra acuzatiile, el a detaliat exact cum si cand se va produce manipularea inainte de 2 evenimente majore pe bursa. In preajma acestor evenimente apar semne detectabile pentru traderii informati despre cum se va manipula piata, iar cand acele evenimente miscatoare de piata se intampla, totul se produce conform scenariului.
Povestea a ajuns in prim plan, in momentul in care CFTC a refuzat sa-l invite la sedinta lor, ca sa-si sustina spusele si nici o comisie nu s-a intrunit ca sa analizeze astfel de acuzatii cu implicatii majore. In acest moment el a informat si GATA ( Gold Anti-Trust Action Committee ) si respectiv a luat legatura cu Adrian Douglas, membru al acestei comisiei.
Iar ieri, pentru prima data Andrew a sustinut un interview exclusiv la King World News impreuna cu Adrian Douglas, demascand toata povestea.

Ramane sa vedem urmarile. Toata lumea informata de pe bursa, fie ca are informatii din interior sau nu, este constienta de posibilitatea unor manevre, deoarece nu ai nevoie decat de capital serios pentru asta. Iar daca mai multi traderi ce lucreaza la marile banci, sau corporatii se inteleg sa miste piata atunci pot sa reuseasca. Mai ales pe o piata micuta cum este argintul. Dar piata poate fi miscata in orice metal pretios, iar prin extrapolare poate influenta orice valoare de schimb valutar. Despre asta am mai exemplificat odata cand am scris despre Soros facand peste un miliard de dolari in miercurea neagra pentru britanici, cand lira a atins pamantul in cadere.
Toata lumea banuieste, sau chiar stie, insa toata lumea inghite si accepta. Pana astazi. Ramane de vazut imboldul care o sa-l aiba aceasta prima initiativa deschisa.
De fapt o declaratie bine plasata si poate misca bursa in directia dorita. Soros declara la presa ca e cumparator de aur, lumea cumpara si invers. Bine, acum sunt si unii care astazi daca el spune sa vinde cumpara si invers, pentru ca s-au prins. Sau cand Gordon Brown a lichidat rezerve serioase de aur la un pret foarte prost pentru Anglia, deoarece a anuntat ce vrea sa faca inainte. Ca sa anunti asa ceva trebuie sa fii ori prost ori sa o faci voit.
Si exemplele continua, ele sunt aproape zilnice acum in lumea tumultuoasa cu probleme in UE, America si pretutindeni.
Intrebarea ramane, ce se va intampla daca toata mascarada iese la iveala si manipularile nu se vor mai face ? Scenarii exista, insa putem presupune o explozie la pretul argintului si aurului. Mai ales la argint, deoarece valoarea lui a fost vizibil mentinuta sub control. Argintul este devalorizat dupa oricare statistica te-ai uita, iar daca s-ar actualiza cu toti anii in care a fost mentinut sub control ar putea ajunge la 200 de dolari uncia. Cat despre aur acesta ar putea ajunge dupa unii de la 2000 - 5000 de dolari si in sus in cativa ani, daca piata ar fi lasata libera si problemele continua.
Astfel, implicatii sunt destule.

Apropo, vom avea un astfel de eveniment miscator si in aceasta vineri, odata cu NFP-ul american. Sa vedem daca se vor face manevre si de data asta. Daca metalele (argint si aur) vor pica serios vineri pana la inchidere, putem sa presupunem raspunsul.

Iar eu revin cu o intrebare. De ce la noi in Romania, piata metalelor este ca si inexistenta ? Inafara de numismatice de la BNR si ceva aur, dar numai cu cont deschis la Pirraeus nu ai posibilitatea sa te duci sa-ti iei o moneda sau un bulion de argint sau aur pentru investitii ? De ce guvernul nu da aceasta sansa populatiei de a se proteja putin in eventualitatea unor evenimente mai putin placute ?
Va trimit sa audiati interviul exclusiv aici .

Mai cititi si 1-0 pentru Reuters

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!