joi, 11 martie 2010

Bravo Islanda – Un pas de urmat


Stirea are cateva zile, insa pasul facut de islandezi este unul care ar fi cat mai bine de urmat deoarece multe tari sunt in situatii similare acum. Si deoarece nu prea avem sansa sa ne informam cu adevarat din presa traditionala despre lucruri cu adevarat importante, iata si acest articol dedicat exclusiv Islandei si pasului facut.
93 % din populatia islandeza a spus NU – nationalizarii bancilor private ingropate in datorii, adica mult aplicatei metode americane de a salva orice banca de la datoriile create. Intr-un cuvant islandezii nu sunt de acord sa mai ingrase buzunarele bancherilor ce falimenteaza banci in beneficiu propriu, dar care in continuare sunt in posesia tuturor bunurilor obtinute ilicit sau nu, singurii pedepsiti fiind tot cetatenii de rand sa plateasca pana nu mai pot. 
Tara a ajuns in faliment cu un record de datorii de zece ori GDP-ul tarii, in numai 6 ani dupa privatizarea bancilor de organizatii si personaje dubioase, banci care au fost aclamate si incurajate de catre Londra inca de pe atunci. Londra si Gordon Brown omagia acesti bancheri, ca niste vichingi ce revolutioneaza institutiile bancare. Acum Londra este suparata si da vina populatiei si presedintelui islandez pentru tragedia cu care se confrunta tara si cere populatiei sa plateasca si sa devina o sclava a datoriilor exorbitante facute de acesti bancheri, ce probabil traiesc acum la Londra in momentul de fata. De cata manipulare n-a avut Islanda parte din cauza asta, manipulare intretinuta si de toate canalele de stiri, pesemne finantate tot de stim noi cine. Media a huiduit Islanda din inertie, insa daca aflam mai multe vom vedea din nou parghiile unor manipulari grosolane care duc la falimente de tari, noua moda a vremurilor noastre.
Am impresia ca a fost un experiment cu Islanda, fiind o tara mica s-au gandit ca este ideala sa o falimenteze fara sa iasa mare scandal. Si daca toate merg bine, urmeaza alte state pe acelasi model (sa vedem si cu Grecia cum va fi). Insa aceasta tara mica, dar unita s-a revoltat vazand ca in 6 ani dupa ce bancile au trecut in maini private tara lor a ajuns in prapastie. Daca luam modele gen Goldman Sachs care dau bonusuri mai mari decat insasi profitul bancii, ne dam seama cat de naivi suntem daca avem incredere in astfel de institutii.
Birgitta Jónsdóttir, presedinta Miscarii Civile din parlamentul islandez, a povestit cum aceasta initiativa parlamentara se doreste a fi un semn de alarma si totodata un exemplu pentru alte tari. Ea este o mai veche activista impotriva  FMI. Intr-un interviu ea a explicat pozitia sa, spunand ca FMI-ul afirma ca nu intervine in afacerile interne ale unei tari, insa este un non-sens atata vreme cat FMI-ul creeaza un cadru pe care autoritatile il urmeaza. Astfel in acordul cu FMI, acord care nu a fost mai deloc negociat pentru cel mai bun interes al islandezilor, se prevedea sa se mentina ratele dobanzilor ridicate, masura care cu siguranta nu a ajutat populatia, dimpotriva a devaluat krona si a scazut credibilitatea tarii. Ea s-a aratat extrem de ingrijorata pentru datoriile uriase pe care le lua tara. Mai interesant este ca Uniunea Europeana nu a sustinut acest imprumut de la FMI, punand conditia ca pentru a lua imprumutul Islanda preia toate datoriile bancilor Icesave si Kaupthing Edge, datorii pe care nu locuitorii islandezi le-au creat. Astfel suntem martorii, pentru prima data inaintea Greciei la cum se pot falimenta tari, prin niste jocuri murdare de culise. Considerati ca fie bancile, fie statul in aceste cazuri au in vedere binele cetatenilor ? Si atunci ma intreb, care mai e rolul statului, pentru ce sustinem guvernele care apoi au puterea sa ne termine cum vor ei.
Astfel Islanda este intre ciocan si nicovala. Pentru a-si plati datoriile, datorii create tot de banci, ar trebui sa recupereze banii mai intai din paradisurile fiscale unde acei bani au ajuns. Limpede pana aici ?
Birgitta spune lucrurilor pe nume si asociaza aceste actiuni la nivel inalt cu actiuni mafiote, iar bancile niste mari smecheri. Ce bine spus !
Explica totodata cum in anii 2001-2003 cand s-au privatizat aceste banci, ele au fost vandute unor indivizi cu agende personale. Citez: “nu-mi spuneti ca nu exista activitati frauduloase in situatii cand cineva cu cazier si faliment in spate pleaca din Islanda in Rusia si se intoarce bilionar.” Cazul se refera la bilionarul Björgólfur Guðmundsson care in anul 2008 a ajuns de pe pozitia 1014 din Forbes direct in faliment si cu o datorie de 500.000 de lire sterline. Insa el a venit cu acei bani se pare din Rusia si a cumparat banca Landsbanki, devenita a 2-a banca in Islanda, dar cea mai renumita banca pe plan international. Dar asa merg lucrurile peste tot in lume, nu-i asa ? Intrebarea este de ce marea masa a populatiei la nivel global, se complace sa finanteze tocmai oamenii responsabili de aceste infractiuni.
Birgitte vede o similitudine evidenta cu situatia Argentinei. Astfel ar fi de dorit ca toate tarile care au fost lovite in urma imprumuturilor incheiate cu FMI-ul sa formeze o alianta. Si fie ca vrem fie ca nu ajungem tot la acel grup mic de oameni, amintit in toate conspiratiile, faptul ca atat FMI-ul cat si Banca Mondiala sunt controlate tot de ei, si ca agenda lor nu include sub nici o forma binele nostru. Si ce se va intampla in momentul in care FMI-ul isi va dori banii inapoi impreuna cu dobanzile acumulate uriase, iar tarile imprumutate nu vor putea plati ? De fapt nu vor putea plati datoriile uriase ale acelor dictatori corupti ce duc tarile de rapa si care nu au de gand vreodata sa-si achite datoriile. NU intelegem ca noi suntem mereu cei ce platim datoriile altora ? Si ca acei bani pe care noi ii platim, merg in conturi private de unde sunt transformate fie in tehnologie la care noi nu avem acces, fie in proiecte subterane, fie in aur si alte minereuri, fara ca noi sa avem partea noastra ? De fapt noi finantam ceea ce ni se intampla si apoi ne plangem ca avem parte de ceea ce am semanat in buzunarele acestor oameni.
Deci ce se intampla cand nu platesti datoria inapoi ? Pai, cedezi drepturi cum ar fi energia acelei tari, cai ferate si rutiere, alte resurse, pana nu mai ai nimic. Schema e logica si bine gandita. E doar un Caritas sau FNI la scara larga.  In cazul Islandei se mai poate prelua controlul asupra rutei nordice de navigatie odata cu topirea ghetarilor de la polul nord. Asta este o arie extrem de importanta pentru Islanda si se numeste Zona Dragonului, o zona presupusa plina de petrol. Si uite ca indiferent cum o dam, tot la resurse ajungem, ca si in cazul Irak, Tahiti si alte tari lovite.

Prabusirile acestea nu au loc peste noapte, au fost avertizari cu luni chiar ani inainte ca ele sa se intample. Dar toti cei care avertizau, erau ridicularizati si discreditati cu ajutorul mediei desigur. La fel se face si astazi, cand incercam sa atentionam vizavi de pericolele FMI, spune Birgitta.

Anul trecut cand scandalul a inceput a fost si un moment in care conturile bancare au fost pur si simplu blocate, pe motivul ca banii apartin bancilor creditoare din Anglia, Olanda si Statele Unite.
Alte probleme cu care s-au confruntat islandezii erau legate de masurile de implementare in caz de criza, guvernul a luat ceva masuri insa insuficiente si greoaie. Astfel ca oamenii au ajuns sa-si consume toate resursele financiare, sa declare insolventa sau faliment, inainte sa fi putut face ceva pentru asta. Ajutorul a venit mult prea tarziu, cu multa birocratie in institutiile abilitate sa ajute, iar masurile anticriza nu au fost integrate in sistem in timp util.
Intrebata daca nu ii este frica sa-si creeze dusmani in parlament pentru viziunea ei si ceea ce spune, Birgitte a raspuns: “ Eu nu sunt acolo pentru a-mi face prieteni sau dusmani, Sunt acolo pentru popolatia acestei tari. Nu mi-e frica sa spun lucrurilor pe nume, exact asa cum sunt. “

Pentru mine este o poveste de inspiratie, este prima initiativa a unei tari (fie ea cat de mica) impotriva bancherilor si elitei. Partidul Birgittei cu 8 saptamani inainte de alegerile parlamentare nu avea nici bani si nici nu era cunoscut. In timp record acest partid a intrat in Parlament cu 4 locuri si a reusit sa provoace un referendum pe o tema atat de firbinte, iar populatia a raspuns pe masura. Dar care populatie ar spune da in cazul unui astfel de referendum ? Tocmai aici este magia, daca tot mai multe tari ar iesi de sub aceasta tiranie bancara, in care banci si intitutii gen FMI ajuns sa guverneze tari si sa puna conditii.


Tot de actualitate, noua initiativa legislativa IMMI in Islanda ce are in vedere protectia surselor, libertatea de exprimare, protectia fata de acuzatii nefondate, etc. Aceasta initiativa se doreste a fi din nou un deschizator de drum impotriva celor care vor sa cenzureze totul si sa ne ia dreptul de a afla adevarul, indiferent unde ne-am afla. Desi IMMI nu poate proteja inca internauti inafara Islandei; exemplul dat fiind al egipteanului inchis pentru continutul blogului sau; insa este un prim pas de parteneriat intre mai multe tari europene. Inca un BRAVO Islanda !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!