luni, 15 martie 2010

Experiment media ?

Ieri presa a dat in direct la stiri un anunt extrem de grav despre cum invadeaza Rusia Georgia si ca se afla in drum spre capitala Tbilisi, aratand in fundal imagini AlQuaida pentru mai mult impact. Si parca nu era suficient anuntau ca presedintele a fost ucis. Intr-o tara in care populatia inca mai crede in presa (si cat de multi nu o fac pretutindeni) intr-o jumatate de ora s-a instaurat panica, oamenii au iesit in strada, s-au dus sa ia benzina, mancare, au devenit dezorientati in asteptarea a noi vesti. Un buluc dezorganizat si tragic. A fost nevoie de multe ore pentru a restaura linistea si a transmite vestea farsei.

Evident Rusia s-a aratat indignata de scenariu si a acuzat presedintia pentru instigare, ei vad presedintele vinovat pentru dezinformare, deoarece de mult timp incearca sa inoculeze aceasta idee despre Rusia care invadeaza Georgia. "Singurul care are de castigat din asta este insusi presedintele Mikheil Saakashvili" - declara rusii. Asta doar in cazul in care iese planul, asa adauga eu.
Pe de alta parte presedintele se arata indignat de ce s-a intamplat si acuza televiziunea ca a mers prea departe si ca nu trebuia sa faca un astfel de scenariu. Ah, deci a fost un experiment pana la urma. Iar cobaii - pai poporul.
Nu inteleg de ce nu am primit o astfel de stire in email din media romaneasca. Pe noi nu ne intereseaza ce se intampla in Georgia si Rusia din cauza grevelor ? Sau se incearca din nou orientarea atentiei catre alte lucruri, lasand la o parte stiri care nu dau bine sau care pot avea efecte nefaste pentru planurile unora. Cand o astfel de stire nu o gasesc pe lista interminabila de titluri care-mi intra in fiecare zi, chiar imi pun intrebari.

Este un bun exemplu despre cat de usor se poate manipula prin presa. De fapt este mult mai mult decat atat. Este un exemplu despre cum se pot porni fortat razboaie, cand populatia nu-si doreste asta. Pentru ca razboiul este o afacere extrem de profitabila. Iar daca tu esti presedintele unei tari, care si-a vandut sufletul noii ordini mondiale, atunci vei face orice pentru a declansa un razboi, necontand faptul ca este propria ta tara. Totusi acest gest si ce a urmat pare a fi acum o sinucidere politica. Ori a fost un plan care a esuat, ori este ceva mai mult de atat. De urmarit ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!