vineri, 30 aprilie 2010

Euro sub presiune. Paritate EUR/USD ?


Nu am cum sa nu observ ce se intampla cu Euro incepand de vineri, este zdrobit de-a dreptul pe toate planurile dar mai ales in raport cu dolarul. In articolul Euro si Grecia de acum 2 luni, aminteam ca nu m-as mira sa se urmareasca prin povestea Grecia echivalarea euro cu dolar, iar daca ma uit la cat a pierdut euro teren saptamana aceasta, cand miercuri a testat pragul de 1.3100 lucrurile nu sunt asa departe sa devina o realitate. De altfel nu este exclus sa vedem paritatate in cateva saptamani, sau pana in vara. Datoriile Greciei ca preambul, traficul aerian care a zdruncinat economia europeana si continua sa o faca, ajuta enorm o astfel de afirmatie. 
Din punctul meu de vedere e pura manipulare. Si asta nu pentru ca euro e asa puternic, dimpotriva euro se clatina si pericliteaza insasi viitorul sau, mai ales daca unele state vor decide sa se retraga din zona euro (desi sunt slabe sanse). Ci pentru ca dolarul nu are nici un fundament pentru apreciere. Zilele acestea au iesit foarte multe date importante, culminand cu retrogradarea bond-urilor grecesti de catre agentia S&P pana la nivelul de “junk” (gunoi, toxic sau de doi bani in traducere libera). Iar cand incepea sa se opreasca trendul descrescator a mai primit o lovitura de gratie prin coborarea cu doua trepte ale rating-ului Portugaliei cu perspectiva negativa pe termen mediu si lung, de parca asta ar mai fi avut vreo influenta reala, cand toata lumea se astepta la asta. Insa a ajutat perechile valutare sa testeze niste limite prin deprecierea si mai tare a euro. Momentul anunturilor venite saptamana asta, daca urmaresti pietele financiare pare a fi foarte bine ales. Ele nu au venit toate odata, in nici un caz, au venit in momente cand deprecierera euro parea ca stagneaza. Dar probabil a fost o pura coincidenta, ca toate celelalte. 
Doar astazi euro castiga teren aparent datorita unor date mai pozitive iesite dinspre Franta si Italia, insa realul motiv este faptul ca e inchidere de luna care implica o vanzare mai masiva de dolari pentru nevoile de moment. Caderea euro va continua saptamanile viitoare, nu vad nimic care ar putea opri acest lucru.
Si asta in ciuda faptului ca pe langa datele financiare proaste din Europa au fost si date proaste din America, date care nu au mai impiedicat acest inceput brutal de devalorizare al euro, date care nu s-au regasit in piete. De exemplu ieri au iesit date referitoare la somaj, mai proaste ca si asteptarile, si doar o idee mai bune fata de luna anterioara, dar intr-un context in care somajul in statele unite este urias.

Totul pare a fi un scenariu bine gandit pentru dolar, ca o ultima suflare inainte de marele declin, un declin care nu se stie cand va incepe dar perioada vara-toamna ar putea indica o probabilitate mare dupa multi. Insa inainte de asta se doreste paritatea euro-dolar, fapt care ar justifica anuntul mult planuit despre introducerea unei monede unice. Ramane sa vedem cat de bine le iese planul.

Cititi si:
Paritate Eur/Usd plan esuat ? Razboi cu Iranul ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!