luni, 1 martie 2010

1 Bilion de dolari pentru o noua imagine ?

Am impresia ca nici daca as sta toata ziua ca sa scriu la blog, nu as face fata nici macar sa citesc stirile care desi par aberante, ele devin o realitate a zilelor noastre. Bine, recunosc ... acest blog e nou si nu contine nici 0.0001 % din datele care doresc sa le ofer macar pentru o prima lectura, si da recunosc ca nu stau toata ziua sa scriu la blog. Nici formatul final al paginii nu este gata dupa cum probabil se vede, insa ma straduiesc sa recuperez.
Asa deci, America, minunata America, tara tuturor pozibilitatilor, tara care detine pe primele 2 pozitii la exporturi datoriile sale colosale si industria de armament (sau mai bine zis razboiul) pana cand toate se vor sparge in capul tuturor, aceasta tara isi construieste o ambasada de nici mai mult nici mai putin 1 bilion de dolari. Woau. Seamana cu stilul romanesc, nu vi se pare.
Acuma ma gandesc asa, tu la tine acasa, chiar in ograda din spatele Casei Albe ai munti de homelesi, ai datorii ce vor da nastere la un efect domino mai devreme sau mai tarziu peste tot in lume, singura industrie pentru care mai excelezi de bazeaza si fiti atenti aici - DEPINDE - de razboi, insa uite cum sub acoperisul unor explicatii ridicole arunci pe fereastra 1 biliard din banii celor pe care i-ai jefuit deja de nu stiu cate ori pe o amabasada care probabil va fi din aur. Ah, de altfel nu suntem departe, deoarece proiectul dezvaluie o cladire de cristal, foarte futuristica si care te pune sa-ti pui multe intrebari.
Motivatiile invocate ? Oh, pai e necesara o amabasada noua ca cea veche nu mai corespunde ? La ce ma intreb eu ? Relatiile dintre britanici si americani sunt atat de jerpelite incat ai nevoie de o mita asa mare ca sa le refaci ? Sa mai treaca mearga alte planuri de amabasada pentru Bagdad si Pakistan, care arata doar infloritoarea industrie a razboiului ..., dar Anglia ? Ce s-a intamplat acolo de se iau astfel de masuri ? Pentru ca o cladire de cristal, cu cine stie ce dotari subterane, saloane si multe semne de intrebare nu explica nicidecum suma colosala si nici motivatia reala. Iar cand aud din nou si din nou invocandu-se terorismul pentru a justifica absolut orice, deja vad rosu in fata ochilor. Voi inca nu ?

Dar stiti, astfel de vesti trec asa neobservate de obicei. Si stiti, astfel de vesti sunt asa bine amestecate cu altele, care devin tot mai multe ca numar (de revazut si referirile de la cutremurul din Chile) incat americanul de rand ori habar nu are unde se mai fac investitii din banii lui, ori refuza sa creada ca e posibil asa ceva. Vrand nevrand, ei nu mai decid pentru ce se face din banii lor, si tot mai putin decid pentru viata lor, dar asta e o alta poveste.

Deci avem asa, o amabasada de cristal de 1 biliard de dolari ? O ambasada a cui ? Ah a Statelor Unite. Unde ? Ah, in Anglia. Chiar nu ridica semne de intrebare asta ?
Eu ma mai intreb ce se va face din acel bilion ? Poate un mini oras subteran, vezi secretele subterane ale aeroportului din Denver. Incet incet invatam cum se pot ascunde mari lucrari subterane de ochii lumii, si anume sa le faci impreuna cu alte lucrari la vedere. Asta ma duce vrand, nevrand cu gandul la banii cursi pe celebrele autostrazi romanesti, ca tot auzim de bani aruncati pe fereastra, amanari de termene, nimic finalizat, dar banii dusi. Hmm, poate tot au ajuns banii aia si in alta parte inafara de buzunarele mult cunoscute. Este oricum un subiect de meditatie, sau macar un semn de intrebare in plus.

Va las sa urmariti un material netradus pe tema aceasta mai jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!