joi, 11 martie 2010

Raspuns unui prieten

Un prieten mi-a spus referitor la articolul despre monitorizare ca nu are nimic impotriva monitorizarii si a simplificat totul intr-o fraza cat se poate de elocventa: “te forteaza sa fi civilizat”. Ce interesanta formulare pentru cineva care este de acord cu un astfel de sistem de control. Eu nu sunt de acord cu nici un fel de control asupra vietii mele, desi suntem supusi cu totii la asta, insa unii accepta administrarea unor doze diferite de control. Evident ca nu am de gand sa omor pe cineva sau sa indemn pe cineva sa faca activitati antisociale. Asta cred ca tine de bunul simt, si de ceva mai mult, ceva ce se afla in fiecare persoana. O persoana care doreste sa faca rau cuiva, sau este malefica din cine stie ce fel de cauze nu va renunta la planurile sale doar pentru ca sunt camere, ci isi va revizui strategiile. Insa noi restul avem de suferit. Libertatea noastra se duce de rapa. Unde este castigul ? Eu nu vad un castig in a plati cu libertatea mea pentru a vedea pe camera cine mi-a zgariat masina de exemplu. Pur si simplu nu este echitabil. Voi vedeti altcumva ?
Nu exista nimic mai periculos decat sa lasi prea multa putere autoritatilor. Istoria ne-a demonstrat asta. Puterea are “darul” sa imbete, iar cei ce o detin sa abuzeze de ea si sa inceapa sa se creada dumnezei.
Traim intr-o societate in care la scara larga se doreste ingradirea libertatilor personale, prin taxe, acte tot mai multe, numere in locul numelui, prin cenzura internetului si a libertatii de exprimare, prin monitorizare la fiecare pas. Traim intr-o luma in care statul si functionarii publici uita ca sunt platiti de populatie si ne trateaza de parca am fi angajatii lor si ne-ar face un serviciu.
Traim intr-o lume in care politia nu mai deserveste populatia civila. Si nu politistul de rand este de vina, ci sistemul creat de sus, pentru ca daca norma ta de politist este sa dai un numar de amenzi pe saptamana, si sa faci un numar de arestari pe luna, atunci te complaci ca sa ramai cu slujba. Dar pentru asta inevitabil vei aresta si amenda persoane nevinovate.
In America a inceput recent un scandal pe tema asta, despre ce se cere politistilor sa faca, iar ceea ce li se cere nu are nimic de a face cu protejarea cetatenilor. Sunt politisti care au cedat psihic deoarece nu mai suportau sa faca arestari peste tot, sa aresteze copii si mame, doar ca sa-si faca norma. Casete audio ascunse la sedinte de politie au surprins ordine date catre politisti care erau clar avertizati ca daca nu se supun noilor reguli nu vor rezista in sectii.
O alta stire vine din Virginia unde doar intr-un weekend au fost date 6996 de amenzi cu un singur aparat, iar acest numar imens coincide cu demararea operatiunilor oficiale de a strange fonduri pentru acoperierea deficitului de 2.2 bilioane de dolari. Asta da deficit. In plus supervizorii au ordonat politistilor de la rutiera sa satureze toata zona interstatala 81 si 95 si sa dea cate amenzi este uman posibil in decursul celor 2 zile din acel weekend. Astfel acestia au mai adaugat inca 3536 de amenzi pentru viteza, 717 pentru depasirea vitezei cu mai mult de 10-15 km/h fata de cea permisa, si 310 pentru nepurtarea centurii de siguranta. Bine, dar asta este doar un exemplu care mi-a venit pe moment, din cat se pot intinde autoritatile atunci cand au un scop de atins. Si la noi exista norma la rutiera, ca sa treci de satisfacator pe raportul de activitate. Dar cred ca peste tot exista asta. Tocmai aici e problema, sa fii incurajat sa dai amenzi pentru propriul tau bine.

Ideea este ca ajungem sa fim atat de controlati de sistem incat in permanenta trebuie sa ne punem intrebarea despre ce putem sa facem si ce nu, pana intr-o zi cand nici asta nu o vom mai face. Imi vin in minte filmele acelea cu siruri de robotei care se deplasau in rand cu aceeasi viteza si faceau ce erau programati sa faca. Noi chiar ne apropiem spre asa ceva, si multi dintre noi prefera asta. Pentru mine ramane un mister, si chiar prefer sa cred in existenta controlul mental la noi toti, decat sa cred ca persoane inteligente din proprie initiativa decid sa isi puna soarta in mainile unor entitati corupte care nu au ca si scop binele nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!