marți, 2 martie 2010

Euro si Grecia

Intalniri secrete – cum se zdrobeste Euro si se falimenteaza o tara ?



Mda, cand teoriile conspiratiei incep sa devina o realitate, cand tot mai multe voci sustin ca sunt reale, atunci apar si o multime de informatii cu scop de diversiune (am vorbit noi despre magicieni). Cum sa diferentiezi realitatea de fictiune, ce este real si ce este voit indus ? Asta este intrebarea esentiala. Nici eu si nici altii nu cred ca au raspunsul exact. Insa cu siguranta stiu un lucru, cand ajungi intr-un astfel de stadiu cand fortele intre ele tind sa se egalizeze (desi mai avem pana acolo) atunci arma ta cea mai de seama este informatia. De altfel informatia este buna in orice circumstanta.

Atata vreme cat traim o perioada in care totul ni se spune ce si cum sa facem , pana si simpla trezire la viata deja e un prim pas. Insa acum nu mai e de ajuns, deoarece s-a apasat pe acceleratie. Acum arma cea mai de seama este informatia constanta. Cu cat devii mai informat si ajungi sa-ti formezi o imagine de ansamblu, cu atat vei putea sedimenta informatia reala de buruiaje. Insa cel mai important este ca nu te mai lasi asa repede prostit, sa nu te mai arunci la primul fluier. Sa nu crezi nici ce iti spun eu, nici altii, in schimb culege informatia de peste tot si pune-o cap la coada tu pentru tine.

Ce avem astazi aici ?
Se incearca devalorizarea Euro in favoarea dolarului ? Si wooooo putem auzi la stirile Bloomberg despre intalniri secrete pe aceasta tema ? Din cate tin eu minte marile Boom-uri date chiar daca au fost pregatite tot asa in secret, nu s-a aflat despre ele decat cu intarziere, adica atunci cand oamenii de rand, ca mine sau ca tine nu mai aveau cum sa profite sau sa se fereasca. Iar acum o stire despre Grecia si euro nu mai e asa de noua parca. Din clipa in care Grecia a prins vizorul presei deja era oarecum de asteptat ca Euro si zona Euro va avea de suferit, iar stirile ulterioare aparent contradictorii au dus la oscilatii pe bursa valutara. Si as consemna, ca aceste oscilatii nu au fost atat de spectaculoase precum ar fi putut sa fie atunci cand iei in calcul falimentului unei tari cum se incearca de data asta. Da, s-a trecut la liga mare, falimente de banci sau companii mari deja sunt la ordinea zilei, incep sa ni se para normale (oare de ce ?); insa falimente de tari ? Asta deja e o noutate, desi reactia tot anemica ramane. Si atunci ma intreb, faptul ca reactia pe bursa nu a fost cea scontata pentru “capi di tuti capi” ce ne conduc oriunde ne-am afla pe glob, au inceput sa foloseasca arma pe care ei insisi au creat-o si anume – teoria conspiratiei – asta in paralel cu cei care realmente au raspandit si informatia corecta. Sa nu ma intelegeti gresit, eu cred in conspiratie, dar nu ca si teorie, ea nu e demult o teorie, este o realitate. Insa nu pot sa nu vad ca exista o mare diversiune in acest concept creat pe de o parte de oameni de buna credinta, si pe de alta de lupii care au vazut o sansa de care pot sa profite.
Si cum planurile nu mergeau prea bine, si-au spus ca o veste de genul acesta ar ajuta sa stimuleze lumea sa vanda euro si sa cumpere dolar. La fel aflam din reportaj ca pe lista de la acea intalnire SECRETA exista si short-uri (short = sa vinzi) pentru Banca Nationala a Greciei, Bank of America, Wells Fargo & Co. Este oare o indicatie catre lume in sensul ca vor sa determine masele sa faca ceea ce li se sugereaza in speranta ca vor face averi daca au astfel de informatii de la cei mari ? Iar apoi cand nivelele dorite au fost atinse, acestia vor plasa contrapozitii si, de exemplu vor cumpara Banca Greciei pe nimic ? Sau ei deja au pozitii de short de o vreme si doresc sa atinga un profit maxim pe acestea, inainte sa cumpere din nou ? Exista ambele variante, care sunt la fel de plauzibile.
Multe companii au fost astfel preluate in lume, adica prin zvonuri. NU uitati nici o clipa ca o mana de oameni ce dispun de un capital enorm, pot misca bursa in ce directie doresc, astfel ca intalniri la o cina, la o partida de golf sau da-ti voi alte exemple, pot provoca deznodaminte catastrofale pentru unii, de miliarde pentru altii.
Iar acum miza a crescut la o tara. Oare de ce intalnirea anuala a Grupului Bildenberg din 2009 s-a tinut tocmai in Grecia ? Oare de ce nu se discuta mai mult despre manipularea Greciei din 2002 de catre nimeni altii doamnelor si domnilor, decat Goldman Sachs care a jucat pe maini Grecia despre cum pot face rost de bani si sa ascunda deficitul imens care deja il aveau, deficit care ar fi pus sub semnul intrebarii locul Greciei in cadrul Uniunii Europene. Grecii au luat de buna, mana intinsa de Goldman Sachs si au semnat si clauze prin care intelegerea facuta intre ei sa nu se faca niciodata publica. Acum gasiti informatia pe net, o mica investitie de timp si veti afla despre ce vorbesc. Mie imi pare rau de Grecia sincer, e doar o marioneta care s-a nimerit (din anumite motive) sa fie luata la inaintare.

Goldman, AIG ... firme care incep sa cunoasca publicitatea despre rolul care l-au jucat in istoria natiunilor, Goldman incepand sa devina cea mai urata firma din lume. Dupa materialul care-l traduc momentan despe 9-11 veti afla ce malefica forta se afla in spatele AIG, dar nu numai.

Iar acum vor sa resusciteze dolarul prin zvonuri ? Pana cand si in ce scopuri ? Pentru ca daca privesti realitatea americana, si asta de la ea de acasa nu de la stiri, vei vedea ca nu exista alta varianta acolo decat o prabusire colosala si respectiv decesul dolarului. Nu stiu prin ce minune dolarul ar mai putea rezista binisor pana la sfarsitul acestui an, darmite dupa. Insa acum exista astfel de tentative. Este evidenta o tentativa pe zona Euro dar inca nu sunt in clar cu motivatia imediata.
Ca sa intaresc cele spuse, s-a inoculat posibilitatea unei reactii in lant, daca pica Grecia si va fi salvata dupa modelul american; adica pompeaza bani exact acolo unde nu trebuie, fara sa cladesti nimic din banii aceea doar sa umfli in continuare buzunarele celor ce stau la baza crizelor; atunci urmeaza restul statelor vizate sub denumirea de PIIGS. Chiar nu supara pe nimeni denumirea data tot dinspre America acestor state ? PIIGS = Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania, pentru cine nu stie pigs pe engleza inseamna porci. Mie personal ca si cetatean european nu imi suna bine aceasta denumire cu dublu sens, dar vad ca toate aceste state tolereaza sa fie puse asa frumos in aceasta oala sub un termen prescurtat cica, dar care e atat de usor de asociat cu sus numitul animal. Eu m-am obisnuit din pacate ca tara mea sa nu ia niciodata vreo masura daca cineva o batjocoreste si o face cu ou si cu otet (ma gandesc acum la imaginea superba a Romaniei in Italia), dar aceste 6 state sa nu spuna nimic ? Astazi cand media nu este independenta si face ce i se dicteaza, 6 state atat de importante nu reusesc sa opreasca raspandirea acestei asocieri ? Helooooooo ?

Aminteste cineva ca falimentul Greciei comparativ cu al Californiei este joaca de copil mic ? Si ca acest stat California se afla intr-o situatie cu nimic mai roz, ci dimpotriva ? Ah, dar se merge pe varianta “Too big to fall = prea mare sa pice”. Extrapoland expresia, Grecia a ajuns deja sa nu mai fie asa mare ca sa pice, insa California mai este. Se pare ca din nu stiu ce considerente, falimentarea unor tari din Europa este mai acceptabila decat a statelor americane. Este oarecum de inteles, pentru ca este pentru prima data in istorie cand cel mai influent stat este totodata si cel mai indatorat stat. Astfel daca pica America nimeni nu stie ce urmeaza. Astfel ca se incepe cu tari, relativ micute si nesemnificative din Europa.

Asa deci, euro scade si dolarul creste pentru ca cei mari au hotarat asta. Ma duc repede si vand euro daca am si cumpar dolari sau lei, nu-i asa ? Tentatia exista, si poate ca in viitorul apropiat tocmai asta se va intampla, pentru ca vor fi suficient de multi care vor lua de buna stirea. Dar eu personal, ma abtin sa iau decizii bazate pe astfel de stiri. Cel mai bine este sa fii cat se poate de diversificat. Dar pentru ca nu este un blog despre cum si in ce sa investesti, nu am sa dezvolt ideea.
Ne-am informat ? Hai sa continuam s-o facem si sa ne punem intrebari pertinente sistematic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!