vineri, 19 martie 2010

Se scumpesc carburantii, dar sa nu stim si noi !

Pe ce considerente se fac aceste scumpiri la carburanti ? Pe ochi frumosi ? Si asta de cateva ori pe luna, dar asta fara sa ne anunte din timp, parca ar fi masuri de urgenta. De unde atata secretism ? Serios va intreb, de cate ori nu vi s-a intamplat sa auziti la radio, tv sau cititi in ziare ca s-a scumpit benzina doar dupa ce s-a scumpit ? In cel mai bun caz, daca ai noroc auzi cu o seara inainte undeva printre stiri, o informate minora care nu are ce cauta intre titluri gen "Top 10 primari penali".

In schimb am putut gasi stiri de ieri gen "Compania OMV Petrom a anuntat ca incepand de joi pretul de referinta al carburantilor comercializati in statiile proprii se va majora cu sase bani pe litru, ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la produsele petroliere." adica in ziua in care citesti de stire deja e prea tarziu. Nici macar bunul simt de a ajuta putin oamenii sa-si faca plinul inainte ? Ca si asa benzina odata scumpita, ea mereu in sus merge, de ieftinit de unde ? Si asta indiferent de cotatii. In termeni practici inseamna mai mult profit dupa fiecare scumpire.
Adica, un grafic ce prezinta pretul la produse petroliere reprezinta o linie curba, ondulanta, care se duce ba in sus ba in jos, insa in cazul preturilor la comercianti acest pret e mereu in sus.

Si apropo de stirea citata, ce cotatii internationale ? E ceva de genul, hai sa aruncam o scuza pentru ca lumea oricum nu urmareste aceste cotatii pe bursa. Pai uite ca nu e asa. In ultimele 2 luni cotatiile au fluctuat intre aceleasi valori, facand o medie nu avem deloc valori mai mari fata de ultimele luni ale lui 2009. Repet - PETROLUL NU S-A SCUMPIT.
In plus leul nostru s-a intarit neasteptat de mult anul acesta, in timp ce dolarul si barilul au scazut. Cum e posibil sa fim in halul asta mintiti si furati ? Daca am actualiza putin valorile am vedea ca platim aproape dublu pe benzina fata de cat a fost ea cand petrolul a avut cotatii istorice. Dimpotriva, la inceput de an am avut chiar o scadere majora in cadrul acestor cotatii citate. Si atunci ce justificare de 2 lei e asta ? O scumpire pe 9 martie, alta pe 18 martie, tot cu cate 6 bani la litru. Si cele mai mari sanse sa afli de ele e tot la pompa, pentru ca toate stirile astea apar datate exact cu ziua scumpirii. Media stie dar nu anunta din timp ? Probabil ... Sa nu-mi spuna nimeni ca astfel de stiri nu ar trebui puse pe prima pagina cu o saptamana inainte. Macar ca sa dea frumos la populatie din cand in cand - "uite am si eu o saptamana sa-mi fac plinul macar inainte de scumpiri, ce frumos din partea lor ca m-au anuntat si pe mine". Dar nu ... avarul tot avar ramane pana la ultima picatura de sange. Nici macar un plin de benzina nu vor sa ne ajute sa economisim.
O masura care nu se anunta din timp, e tinuta asa pe ascuns ar fi justificata doar in caz de fluctuatii majore pe burse, evenimente neprevazute, etc ... intelegeti. Pentru mine aceste scumpiri sunt nici mai mult nici mai putin decat masuri frauduloase intr-o societate de frauda.
Si sa ne intelegem, nu exclud varianta ca petrolul se va imputina si preturile vor creste, insa deocamdata ele nu au crescut, au fost asteptate si preturi de 95-100 $ barilul pentru inceputul anului. Nu s-a intamplat, ba mai mult pretul a scazut si apoi a oscilat intre parametri constanti. Poate ca pretul petrolului este tinut in mod artificial jos alaturi de alte bunuri si produse, insa deocamdata acesta este pretul, un pret care nu justifica nici un fel de scumpiri in Romania, ba mai mult ar justifica scaderi. De ce atunci noi platim produse finite la tarife potential viitoare ?
Asa se intampla cand tu nu mai controlezi nimic in tara ta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!