sâmbătă, 27 martie 2010

Minus Romania – Zero diplomatie – Fiare vechi “strategice” F-16 pentru a multumi americanii

Deja ma simt in siguranta.
Am sa in incep de la capat. Intr-un cuvant articolul se refera la: hai sa sprijinim industria razboiului si sa lingem in “dos” americanii prin cumpararea aparatelor F-16 de la acestia, aparate second-hand, la fel ca si guvernul nostru, fara sa urmeze procedura standard a tarilor din UE, ca doar noi tinem cont doar de NATO, nu si de UE care e in curtea noastra vecina.

Consortiumul The Eurofighter se alatura criticilor la adresa Romaniei, pentru decizia ei de a achizitiona avioane F-16 de mana a doua, criticand faptul ca autoritatile ar fi trebuit sa organizeze o licitatie internationale, asa cum prevede procedura standard in tarile Uniunii Europene ".
Consortiumul european mai include EADS (Franta-Germania), BAE Systems (Marea Britanie) si Alenia/Finmeccanica (Italia).
"Acest demers priveaza tara sa-si consolideze legaturile cu industria aeronautica europeana." - prezinta comunicatul.

O reactie similara a avut si grupul suedez Saab.

Pe de altă parte, directorul de marketing al firmei Gripen, Richard Smith, ne-a comunicat cea mai nouă variantă a ofertei suedeze: „Avioane multirol noi, împreună cu întreg suportul şi antrenamentul necesar, la un preţ de achiziţie comparabil chiar cu cel al avioanelor F-16 second-hand.

"În plus, vom veni cu programe semnificative de offset pentru sectoarele aerospaţial şi non-aerospaţial în valoare de cel puţin 100 la sută din valoarea totală a contractului”. Potrivit unor surse neoficiale, firma Gripen ar accepta să vândă României 48 de avioane noi, la un preţ mai mic de 2,5 miliarde de euro.

România rămâne totodata si singurul stat membru al Uniunii Europene care întârzie fără nici un motiv legitim semnarea unui document oficial al UE: Codul de Conduită privind Achiziţiile pentru Apărare. Pe de altă parte, pentru completarea Codului privind Achiziţiile pentru Apărare, la 1 iulie 2009, a intrat în vigoare şi un alt document al EDA: Codul de Conduită privind Offsetul. Cele două documente oficiale ale UE prevăd o serie de măsuri privind transparenţa programelor de compensare economică în cazul achiziţiilor militare. Acest lucru are ca scop principal limitarea actelor de corupţie în tranzacţiile cu tehnică militară.

Si pentru ca nu ajunge, Bucurestiul a anuntat ca mai vrea sa cumpere in viitor inca 24 de aparate noi F-26, iar apoi 24 si F-35 jetc, in cadrul “parteneriatului strategic” cu Stalele Unite.

Ba suntem condusi de NATO in ministerul apararii si de interne, ba de FMI si Banci Mondiale in restul. Ma intreb ce castigam noi din acest parteneriat strategic cu SUA. Pana una alta, tot noi cotizam si trimitem oameni la genocid, cat despre Statele Unite se stie deja ca pana acum si-au incalcat promisiunile din toate tratatele pe care le-au semnat. Deci ce avem de castigat concret ?

Surse: ASDNEWS
Bad Politics

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!