joi, 25 martie 2010

Primul scandal consecinta a noilor scannere de pe aeroporturi

Era de asteptat ca un astfel de aparat sa fie folosit in scopuri murdare prin violarea intimitatii personale. Asta pe langa faptul ca un astfel de aparat este faptic o forma de radiografiere, adica esti obligat sa fii iradiat daca vrei sa calatoresti, fie ca esti femeie insarcinata, fie ca esti copil.
Aparatele asteptau sa fie puse in circulatie, gata fabricate, doar le trebuia ocazia. Iar incidentul de la aeroportul din Detroit de Craciun cu atentatorul din chiloti a fost momeala perfecta, pentru ca in seara de dupa incident autoritatile sa jubileze la televizor: “vedeti ? aveti nevoie de ceva nou pt ca asa ceva sa nu se mai repete, aveti nevoie de un scanner – iata-l”. Il si aveau, iar lumea aclama. Nu conta ca atentatorul era trecut pe lista teroristilor, nu conta ca a fost urcat in avion cu ajutor federal, nu conta ca el insusi a fost surprins cand i-au luat foc chilotii. Toate astea s-au invaluit intr-un singur scop, introducerea de scanere in aeroporturi.
Un scaner care vede prin haine, o poza care te arata dezbracat, un scaner care iti umileste demnitatea umana si te inrobeste si mai mult. Un scaner pentru care mi s-a luat dreptul liber de a circula in lume, deoarece nu am de gand sa ma supun unor astfel de experimente naziste.
Si am incercat si eu cu invert, iar la unele imagini mai slabe calitativ cu mici variatii in photoshop si este adevarat.
Aceasta nu e o masura de protectie pentru nimeni, doar pentru masa neinformata de tip turma care urmeaza ce i se spune fara macar sa se intrebe o clipa daca e in regula sau nu. Marile atentate au fost dovedite, sau sunt in curs sa fie dovedite ca ele au fost create de persoane infiltrate special sa cauzeze frica si scandal pentru a implementa noi masuri de siguranta. Masuri de siguranta = masuri de inrobire si indobitocire in care tu ca individ nu mai contezi. In care tu ca individ nu mai poti face nimic, pentru ca nu esti liber nici macar sa iti traiesti viata asa cum ai vrea, chiar daca asta nu pericliteaza existenta nimanui decat a ta. Sa ne intrebam de fiecare data ce avem de castigat si ce avem de pierdut cu fiecare regula, restrictie introdusa in societatea noastra. Daca vom face un tabel cu pro si contra vom vedea cum viata noastra este dominata doar de lucruri in urma carora nu avem de castigat nimic, ci dimpotriva.
Si pentru ca era doar o chestiune de timp pana sa se dovedeasca nocivitatea acestor scanere, apare acest prim scandal, si chiar intre lucratorii de pe aeroporturi. Criticii au avertizat de la bun inceput ca pana la urma siguranta se va reduce la gradul de perversitate pe care-l au aceia cu autoritate sa stea in spatele monitoarelor si sa-ti vada trupul gol cu genitalele expuse. Faptul ca acele poze nu se vor salva si ca nu vor fi puse nicaieri cine ti-o garanteaza ? De unde sa fi tu sigur ca asa ceva nu va fi folosit impotriva ta ca mijloc de santaj, umilire sau mai stiu eu ce. Cand insasi firea umana este de asa natura incat sa profite in urma oricarei tehnologii ? Chiar ne incredem ca cei ce administreaza aceste poze sunt niste sfinti si se vor uita la atatea nuduri fara sa scrasneasca, sau fara sa salveze din ele daca au posibilitatea. Pentru ca orice fotografie poate fi salvata si/sau recuperata, suntem prea avansati tehnologic ca sa mai credem altfel. Chiar si daca am admite prin absurd ca nu se pot salva, orice functionar corupt poate sa-si scoata rapid mobil-ul si sa faca o poza pe nerasuflate.
O astfel de masinarie de uz comun nu ar trebui sa fie lasata niciodata sa fie folosita de oameni prin insasi natura noastra.
Mi se face greata cand vad acele inregistrari cu pasageri care spun ca ei n-au nici o problema sa fie scanati daca asa se vor simti mai siguri.
Priviti acest filmulet si vedeti daca asa ceva va poate produce siguranta:


Traim intr-o societate in care SEXUL vinde, iar de aici si pana la abuz cu astfel de masinarii e doar un pas.

Si dupa aceasta introducere (sorry, dar nu m-am putut abtine) iara cazul:
“Un angajat din cadrul securitatii de la aeroportul din Heathrow (Londra) a fost atentionat de catre politie, deoarece a tachinat o colega careia i-a facut o poza cu body scaner-ul. Jo Margetson, 29, l-a raportat pe John Laker, 25, dupa ce acesta i-a facut o poza, iar apoi a facut comentarii obscene. Gardianul pervers i-a spus: “ador sanii aia gigantici”. Ea intrase in scaner fara intentia de a fi pozata si s-a ingrozit cand Laker a apasat pe buton si i-a facut poza revelatoare.
Laker este primul lucrator de la aeroport care este prins abuzand de controversatul aparat.” The Sun
No comment.

Mi-a placut protestul din Berlin filmat in ianuarie:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!