duminică, 14 martie 2010

Bravo Romania – Ouale 3 nu mai prind la romani

Iata ca romanii nu sunt asa de prosti precum vor unii sa-i faca si pot gandi uneori si singuri. Pentru astfel de momente simt ca nu scriem degeaba, noi cei care raspandim si informatiile ce nu se doresc a fi stiute.
Ma mir sa gasesc la Evenimentul Zilei un astfel de articol realist si facut dupa o munca de teren, dar cu siguranta felicit initiativa.

Iata o recapitulare pentru cei care nu cunosc:
ŞTAMPILA
Ce înseamnă cifra de pe ou:

3 – oul provine de la găini crescute în baterii
2 – de la găini crescute în hale, la sol
1 – de la găini crescute în regim extensiv, hală şi ieşire în aer liber
0 – de la găini din ferme ecologice, a căror hrană constă în furaje netratate chimic
Apropo, imi place ca doar la 0 se mentioneaza tratamentul chimic, ce sa inteleg din asta ? Ca restul de 3,2 si 1 sunt tratate chimic adica pompate cu mancare artificiala si cu antibiotice ? Inseamna ca daca eu sunt impotriva antibioticelor sau a hranei modificate genetic voi avea parte de ea daca mananc un ou ? Si asta fara ca eu sa stiu sau sa-mi dau acordul. Woau, asta de violare ale drepturilor si credintelor omului.
Dar uite un material care ne lamureste si vizual:


SCANDALUL
Producători de ou "3" vs Mencinicopschi

Marii producători de ouă din România au fost deranjaţi de afirmaţiile doctorului Gheorghe Mencinicopschi, care susţine că oul 3 este unul toxic, conţinând un hormon al stresului. Prin consum, hormonul ar ajunge în corpul uman.

Mencinicopschi îşi menţine însă declaraţia, dar autorităţile se feresc să pună egal între oul toxic şi cel produs de găinile crescute în baterii. Producătorii cer daune de trei milioane de euro din partea doctorului, în timp ce Mencinicopschi a anunţat că va merge la rându-i în instanţă, pentru a da în judecată unele companii producătoare de ouă.

Bravo domnule, sa-i dai in judecata pentru ca ne otravesc si mai vor si despagubiri daca cineva ii demasca ? Ar trebui sa-i dam in judecata intr-un mod colectiv, poate se face o lista. Eu ma inscriu.
Si de-ar fi doar ouala, dar la fel se procedeaza si cu animalele, iar daca sunteti carnivori sa nu va mirati ca odata cu carnea introduceti in voi antibiotice si substante modificate chimic, si nici nu indraznesc sa ma gandesc ce altceva.

Acelasi drum l-am parcurs si eu cand am dorit sa cumpar oua fara provenienta de baterie. Si am constatat acelasi lucru, atat in marile supermarket-uri cat si in magazine de cartier, am gasit doar nr. 3. Astfel ca balivernele spuse de ministrul agriculturii nu le mai crede nimeni. Daca realitatea bate trancaneala, cum sa credem ca doar 17% din ouala de pe piata sunt 3 ? Cei de la guvernare chiar ne iau de prosti. Sau, ca sa oferim prezumtia de nevinovatie, probabil nu au fost ei personal la cumparaturi si nici nu au inspectat vreodata numerele de pe oua, insa cu un raport primit in care scria de un astfel de procent s-a rezolvat totul. Atunci domnule ministru, nu mai dezinformati restul populatiei care va mai crede. Eu daca ma duc sa caut in Timisoara si vreau sa iau oua "o" nu gasesc. Astfel nu-mi ramane alta alternativa decat sa cumpar pe risc de la taranii din piete. Si sincer prefer un astfel de risc decat oua de baterie. Si daca nici asa nu se poate, atunci renunt la oua.
Urmaresc traseul facut din EZ si le dau dreptate, nici eu nu am gasit in Real-ul din Timisoara urma de oua 0, dar nici 2 si nici 1. Doar 3. Din pacate nici Cora, nici Gmarket nu exista in Timisoara, asa ca optiunea de a lua oua 0 de acolo dispare.
Mai observam un lucru. Diferenta de pret e mica. Oare de ce ? Daca la pret iese cam tot pe acolo, de ce se impulsioneaza o asa mare productie de oua la baterii, productie ce echivaleaza cu chinuirea bietelor gaini. Veti vedea filme aferente mai jos.

Din articol:
“Unii consumatori sunt deranjaţi de culorile ambalajelor, care te duc cu gândul la produse ecologice, deşi de cele mai multe ori nu este cazul”. Asta inseamna marketing si mind control pentru ca fiecare culoare inspira ceva anume, si astfel consumatorul va alege deseori produse in functie de culori.

„Înainte de scandal, cumpăram orice fel de ouă, nu ştiam să aleg”, spune Constantin, un bărbat în jur de 50 de ani. De cele mai multe ori, el cumpără ouă proaspete de la Piaţa Progresul, de la un ţăran în care are încredere. În familia lui se consumă, în general, 10 ouă pe săptămână şi, crede el, alegerea lor după calitate a devenit foarte importantă. „Mă bucur că se găsesc ouă bio şi la noi”.

“A treia oprire: Cora Lujerului. Şi în acest hipermarket oferta este variată, clienţii putând alege ouă de calitate 3, 2 sau 0. În faţa raftului cu ouă, Rozi Berevoianu a ales ouăle 0. Ea ştia despre calitatea ouălor de ani buni, fiind o absolventă a Institului de Agronomie.

Spune că mai cumpără de la ţărani, dar numai de la cei pe care îi cunoaşte şi în care are încredere. „Ouăle de altă categorie decât 3 se găsesc destul de rar”, explică ea, precizând că la gătit nu se observă diferenţa de gust, doar de culoare. „Dacă ai obişnuit organismul cu un produs, atunci el va realiza după ceva vreme diferenţa”, spune ea.


În schimb, o mamă cu un copil de patru ani se plânge că ouăle 2 nu au niciun gust şi că sunt prea albe la culoare. Ea ştie diferenţele de categorie. Se uită la ouăle bio, care costă de la 10 la 12,19 lei, dar le pune la loc în raft şi pleacă fără să cumpere.


A patra oprire: Mega Image Lujerului. Oferta de aici cuprinde doar ouă din categoria 3, iar una dintre angajate explică faptul că numai în Mega Image-urile mai mari oferta include şi produse bio.”

De citit:
Ce bem, ce mancam – e cu poze
Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii D-le ministru ?
Piata romaneasca dominat de oua de la gaini chinuite in baterii
90% din ouale din supermarket-urile din Romania contin hormoni de crestere

Si acum pentru cei ce se simt in stare sa vizioneze materiale despre crescatoriile de gaini in baterii si soarta acestora in numele eficientei si profitului, iata:



Primele 2 minute:


Sub acoperire in California


Viata un cosmar:




Va las pe voi sa apreciati costurile civilizatiei fortate sa faca doar profituri, fara a mai conta calitatea, moralul si umanitatea in sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!