Discutam demult de faptul ca America nu mai este ce a fost, de faptul ca economic s-a cam dus pe ambele sambetei, mai putin industria razboiului si banii infuzati direct de sub presa in marile banci si companii ce i-au falimentat pe restul. In acest peisaj dolarul american traieste de la o vreme incoace pe muchie de cutit si se alimenteaza din "fostul" sau statut de safe heaven currency, dar si din faptul ca pretul petrolului este racordat direct de dolar, iar Statele Unie au avut un loc privilegiat avand astfel cele mai mici preturi la combustibil si implicit la alte produse.
Anul trecut am asistat la o tentativa de cadere masiva a dolarului, insa turbulentele din Europa si redirectionarea atentiei catre alte state si probleme, au facut posibila revenirea pe linia de plutire al dolarului. Insa incepand din ianuarie, cand dolarul era pe la valori de 1.2880 fata de euro, lucrurile par a fi scapat de sub control pentru puternica valuta verde. La nici 3 luni de la valorea de sus amintita dolarul a atins 1.4450 si orice tentativa de revenire sau corectie a acestei valori intampina o rezistenta tot mai mare. Chiar si actiunile care au inregistrat cresteri continue indiferent de situatia reala din piete, au inceput de ieri sa dea semne de autosuficienta, iar astazi pentru a 2-a zi ele incep sa-si sape drumul in jos, un inceput de schimbare de trend, schimbare asteptata daca te gandesti logic si in functie de fundamente.
Iar in ceea ce priveste metalele si mai ales aurul si argintul, acestea au ajuns sa sparga recorduri la modul zilnic in ultima saptamana, cu mentiunea ca argintul se apropie tot mai rapid de raportul sau fata de aur din momentele istorice in care ambele erau cotate ca monede. Dupa nume rasunatoare din piata metalelor deceniul care s-a incheiat a fost al aurului, iar cel care a inceput este al argintului, iar la cum merg lucrurile de anul trecut pare sa fie adevarata aceasta prognoza. Orice mica corectie in acest sector atrage cumparatori dornici sa participe la marea apreciere a acestor metale, cunoscute ca fiind baza monetara nu atat de demult in istorie. Cand acestea cresc si in functie de ritmul cu care cresc inseamna ca economiile nu stau pe roz si investitorii isi cauta alternative de siguranta, alternative tot mai greu de gasit in valutele reprezentate in hartie, adesea hartia costand mai mult decat valoarea detinuta pe ea. Si sa nu uitam evident de petrol care a atins valori uriase de pana la 113 dolari barilul pentru contractele din mai.
Insa de data asta mai avem inca un indicator ce vine sa completeze peisajul "mortii dolarului". Indicele dolarului a reusit sa sparga din nou marea bariera de 75 si se indreapta vertiginos catre 72, valoare care odata sparta inseamna nebunie pentruu unii mayhem pentru altii, dar e cam acelasi lucru. Ideea este ca s-ar intra in teritorii necunoscute si atunci nimeni nu stie exact ce se va intampla. Pentru o mai buna intelegere, acest indice al dolarului are niste limite atribuite unor situatii clare. Suportul critic este la 75, iar o criza monetara incepe la 72. Intre 72 si 62 avem de a face cu o inflatie masiva, iar hiperinflatia se inregistreaza intre 62 si 52. Am asistat la atingerea pragului de 72 in 2008, iar acum ne putem confrunta cu aceeasi situatie foarte curand, iar dupa aceea nu se stie. Ar putea incepe la propriu procesul de moarte al dolarului, de care se tot vorbeste, sau o devalorizare de 50 % al dolarului intr-un timp foarte scurt, insa in mod sigur o continuare si mai masiva a inflatiei cu care deja ne confruntam cu totii daca ne uitam in magazine si in benzinarii. Dar daca ati urmarit acest blog inca de anul trecut din primavara atunci poate ati facut si pasii necesari sa ma protejati pe cat posibil, prin provizii, prin economii puse acolo unde trebuie si atunci stati putin mai relaxati la tot ceea ce se intampla. Insa cu siguranta trecem si ne asteapta noi etape de vremuri care ne pun la incercare, inclusiv din punct de vedere climatic si cataclismic.
Dar ca sa inchei pe un ton pozitiv, nu este fascinant sa fii contemporan cu astfel de vremuri istorice, inclusiv planetare ? Suntem la incheiere de ciclu si la orizontul altuia nou.
Mai vedeti/cititi si:
"Inside Job" : Daca acest film nu te infurie, inseamna ca esti mort! - subtitrare romana
Porter Stansberry – previziune economica pe 2011 (anul cand lucrurile o iau cu adevarat razna) – Mai aveti economii sau afaceri in dolari ?
Bogatii vs Saracii Americii: 14 statistici "amuzante" si 14 statistici mai putin amuzante despre asa zisa "revenire economica"
Max Igan si Wikileaks - Caderea Americii in 12 luni
Caderea Americii in cifre incepe sa apara si prin mass-media
Furand lumea cu hartia
Invataturi pentru noi toti - putina istorie palpitanta - povestiri din Weimer
Sfarsitul libertatii - documentar
Economia Americana (martie 2010)
Realitatea Americana (martie 2010)
China detine drepturile de proprietate privata in America in cazul neplatei datoriilor - Cea mai inalta tradare din istorie !
Tari handicapate
Cat de pregatiti sunt romanii ?
Lucruri importante de stiut despre AUR si ARGINT
Recorduri noi pe piata metalelor
Scandal pe piata metalelor pretioase.
În Premieră: Aur românesc, exploatat de canadieni. Guvernul se împrumută de la FMI
Reconfigurarea sistemului monetar ?
Top 50 ale celor mai urate realitati despre economia americana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!