marți, 9 noiembrie 2010

Recorduri noi pe piata metalelor

Aurul a depasit astazi 1400 de dolari pe uncie, iar argintul e foarte aproape de pragul de 30 dolari/uncie. Asta in conditiile in care in august uncia de argint era la valori de 17,80, iar aurul la 1186, deci cresterile sunt semnificative de 60 % in cazul argintului si 12 % in cazul aurului. Aceasta deconectare incepe sa arate esuarea manipularilor in aceasta piata. Piata metalelor devine tot mai cunoscuta ca fiind manipulata cu rate mari de succes de-a lungul anilor avand in vedere ponderea mica pe care o reprezinta din piata. Scandalurile pe aceasta tema s-au accentuat in acest an si de multe ori s-a luat in considerare faptul ca argintul a fost mult subevaluat comparativ cu aurul, deoarece era o piata mult mai mica si deci mult mai usor de influentat. Insa in momentul in care manipularile vor scapa de sub control procentul de crestere al argintului va depasi procentul aurului, tocmai din aceasta cauza. Asta se intampla astazi. Insa ambele metale cresc intr-un ritm fara repaus in ultimele saptamani, iesind de sub corelarea directa fata de indici si dolar.
Aurul creste atunci cand situatia economica nu este stabila, iar investitorii nu sunt increzatori in demersurile luate de guverne si nici de datele prezentate pe piata. Momentan piata este extrem de volatila si tot mai inpredictibila. Desi Dow Jones se afla pe verde situatia nu este sustenabila in continuare, si o perioada de declin lung pare sa se pregateasca in culise avand in vedere ca procentul optimistilor a atins un numar record, dar cumparatori proaspeti nu prea mai sunt, in plus vanzarile din interior au crescut intr-un ritm alarmant. Vanzarile din interior sunt cele care prezic adesea ceea ce va urma, deoarece sunt facute de persoanele care au informatiile cele mai complete si direct de la sursa. Adica pe ideea: fa-ti clientii sa cumpere ca sa mai creasca preturile si ca sa pot eu sa vand la un pret mai bun inainte ca piata sa o ia la vale.
Revenind la aur si argint, desi o corectie este asteptata, valoarea de 1500-1600 dolari/uncie de aur pare una extrem de plauzibila pana la finele anului. In cazul argintului s-a pronosticat pana la sfarsitul anului o valoare de 30 dolari/uncie pentru 1500 dolari/uncia de aur, insa astazi vedem ca argintul depaseste acest ritm si corelare. In conditiile in care un numar extrem de mic de populatie investeste astazi in aur si argint fizic, maximele posibile sunt inca departe de a fi atinse. Populatia needucata in acest sens nici nu are habar de aceasta forma de investitie, astfel incat atunci cand apare panica si nevoia de cumparare in masa pentru protectie atunci vom avea parte de reale cresteri pe aceasta piata. Insa indiferent de manipulare, anul acesta tot mai multi s-au orientat spre aceste investitii, si cum multe zvonuri au inceput sa curga despre faptul ca nu exista cantitatea de aur conforma contractelor tranzactionate tot mai multi incep sa-si retraga aurul. In aceste sens au aparut limitari in cantitatea retrasa, astfel ca investitori mari pot sa retraga metalul doar partial, restul fiind oferit sub forma de bani. Insa cine cumpara aur, il cumpara exact pentru ca nu are incredere in valute si deci nu vrea bani. Multi asteapta cu sufletul la gura ce se va intampla daca mari fonduri vor dori sa-si retraga cantitatea fizica de aur. 
In tot aceste timp mass-media tace, dupa cum ne-am obisnuit deja. Pentru ca nu se doreste panicarea populatiei, nu se doreste ca omul de rand sa cumpere aur si argint fizic. Insa si in acest context "tacut" cele 2 metale nu au pauza in aprecierile inregistrate, asta ilustrand faptul ca lucrurile nu stau bine in lume indiferent de indicatorii economici si discursurile incurajatoare menite sa tina lumea in ceata.
Cum sa stea bine cand autoritatile continua sa ia masuri care nu fac bine tarilor pe care le reprezinta. Ca o dovada recenta tragi-comica in acest sens, Obama a carui tara (asta daca este intra-devar american) se confrunta cu un somaj imens si externalizari masive in toate domeniile accepta in vizita sa in India sa se infiinteze prima fabrica inafara tarii de Harley-Davidson, un adevarat simbol american. Probabil americanii vor primii vestea foarte fericiti, cand ei insisi traiesc pe spinarea statului, caci nu au de lucru, sau au mai multe facilitati daca sunt someri decat daca lucreaza pe minim de economie. Probabil vor fi astfel foarte fericiti sa-si cumpere noile motociclete fabricate in India, la un pret redus. Si asta intr-un context in care India a fost mult mai drastica in a lasa companii mari americane sa intre pe teritoriul ei, asta daca era vorba de consum (gen Wal-Mart). Cand insa e vorba de productie se schimba treaba, pentru ca cei ce produc au de castigat mai mult, fata de cei ce doar consuma si sunt dependenti de cei ce realizeaza practic ceva.

Mai cititi si:
Scandal pe piata metalelor pretioase. 
Ce face societate cu noi ? - Invataturi cu Robert Kiyosaki. 
Invataturi pentru noi toti - putina istorie palpitanta - povestiri din Weimer
Cat de pregatiti sunt romanii ?
Nebunia de pe bursa - manipulare organizata sau simpla eroare ? 
Banii ca si datorie - Money as debt. 
1-0 pentru Reuters (presa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!