Ma bucur de faptul ca acest plan dorit de a egala euro cu dolarul pare sa nu aiba sorti de izbanda. Indiferent de motivatie, acest lucru este imbucurator pentru Europa, insa ne proiecteaza direct in faza numarul 2 respectiv colapsul dolarului. Ca sa recapitulez, primul scenariu era paritate, urmat de devalorizarea dolarului, faza 2 fiind indiferent de prima ceva inevitabil din punctul meu de vedere. Dolarul a avut aceasta perioada de apreciere fara nici un fundament real bazat pe economie, a fost doar o diversiune creata prin focusarea atentiei pe Europa cu preambului Grecia, si prin omisiune America a ramas in umbra neprihanita si curata prin comparatie. Insa se pare ca tactica nu mai functioneaza, chiar si downgrade-ul oficial al Portugaliei de zilele trecute nu a mai oprit reaprecierea euro fata de dolar. Iar daca privim acest lucru din prisma faptului ca acest downgrade venea tot de la reputabilele agentii de rating care si-au cam sifonat imaginea in ultima vreme, vedem ca nici piata nu mai tine cont de aceste ratinguri eronate. Si as adauga la asta si susceptibilitatile tot mai evidente fata de datele economice publicate de peste ocean. Lumea nu mai crede, iar piata reactioneaza ca atare. Inclusiv ieri cand au iesit date bune de la companiile americane, dolarul pica in voie, , iar astazi datele proaste dinspre Europa au avut acelasi efect. Astfel incat se pare ca declinul american si-a intrat in paine. Si ca sa accentuez si mai tare aceasta perspectiva, doar si zvonul tot mai persistent din ultimele luni ca Germania si Franta doreau sa iasa din zona euro, sau ca se pregatesc 2 zone euro separate ale tarilor puternice economic si a celor mai saracute cum e si tara noastra ar fi putut provoca un declin grabit al euro mai ales ca deja acesta era in curs de desfasurare. Nu uitati ca in vremea acuta cu Grecia indiferent de stirile iesite din zona aceasta, fie ele bune sau rele aveau aceeasi repercursiune, adica euro tot scadea. Ei uite ca de la nivelul de putin sub 1.19 acest declin nu a mai fost sustinut, iar astazi suntem foarte aproape de pragul de 1.3, prag care n-a mai fost atins din februarie. Eram foarte aproape de paritate totusi, dar am scapat in cele din urma, cel putin asa cred, pentru ca odata atentia orientata catre Statele Unite acestea nu vor mai reusi sa se eschiveze, doar cu o singura strategie si sa nu o omitem pentru ca ea clocoteste …. ma refer la razboi.
Relatiile dintre China si Statele Unite sunt si ele tot mai subrede, culminand cu ultimele critici din partea Chinei asupra agentiilor de rating din vest care nu-si fac treaba si stimuland scaderea ratingului pe Statele Unite sub nivelul Chinei, Australiei si Elvetiei. Mai mult decat atat China a luat masuri concrete si si-a introdus noua agentie de rating, un semn ca da peste bot vesticilor si incepe sa-si arate puterea economica castigata, culmea tot prin pierderi pe frontul vestic, externalizari la greu si dezechilibre ale competivitatii intre preturile lor si ale altor state. De altfel tot mai mult se intrevede moartea capitalismului, cum multe publicatii prestigioase in domeniu au atras avertizari asupra faptului ca s-a promovat un transfer al datoriilor populatiei si ale bancilor pe guverne iar acest fapt deschide potentialul de falimentare al unor state. Dar cum sunt cicluri economice periodice in istorie, acest lucru nu ar fi de mirare, estul poate deveni vest si invers.
Revenind la razboi, se intrevede tot mai mult un posibil razboi declansat asupra Iranului. Dupa cum inclusiv Jim Sinclair atentioneaza desi nu este aria in care si-ar da cu parerea daca nu ar avea fundamente solide. Aceste semne sunt:
1. Iranul devine din ce in ce mai izolat.
2. Rusia a declarat ca Iranul ar putea fi foarte aproape de detinerea unei arme nucleare. Unii chiar cred ca aceasta tara are deja o astfel de arma. Se pare ca Rusia incepe sa-si tempereze imaginea anterior avuta si sa intre in asentimentul puterilor vestice.
3. Prietenii Iranului din lumea araba, care au ajutat aceasta tara in mai multe feluri, incep sa se indeparteze de ea.
4. Iran si-a vandut o mare parte din rezervele de petrol in exterior, fapt care ar putea induce ideea ca tara strange fonduri pentru un potential razboi.
5. Am observat tot mai multe tari cumparand aur si putine care si-l vand sau isi imprumuta participatiile. Nu stim daca Iranul este implicat in aceste activitati, dar daca strang bani pentru un potential razboi, orice sursa de a strange bani este importanta.
6. Am observat ca primul ministru Netanyahu si Obama au avut o conversatie cordiala la Casa Alba, iar Obama si-a exprimata recent suportul fata de Israel.
Un astfel de razboi in care America este de partea Izraelului, ar putea reorienta din nou atentia de la adevaratele probleme cu care se confrunta aceasta tara, mai ales ca fondurile varsate in aceasta industrie au depasit orice ratiune in ultimii ani.
Traim vremuri tulburi, ramane de urmarit...Mai cititi si:
Euro sub presiune. Paritate Eur/Usd ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!