miercuri, 23 iunie 2010

Viitorul arata sumbru – viziune acceptata public chiar de unul dintre arhitectii acestui sistem ce acum ne omoara - Alan Greenspan

Pentru cei care nu cunosc cine este acest om, el a fost capul Rezervei Federale ale Statelor Unite intre anii 1987 - 2006 si cel care a creeat si stimulat pietele pe tip bule ce apoi se sparg, incurajand introducerea derivatelor pe bursa, iar apoi protejarea acestora de orice fel de regulari. Astazi el recunoaste si condamna sistemul pe care el insusi l-a creeat si agreat.
Avand in vedere ca ne-am obisnuit sa ni se ascunda adevarul, iar cei responsabili mereu doresc sa se scoata basma curata, faptul ca tocmai ei incep sa admita adevarul face ca posibilitatile de redresare sa devina atat de utopice pana si pentru ei incat nu au alta solutie in fata inevitabilului decat sa accepte realitatea.

Prima declaratie a lui este ca Grecia este un apel de trezire pentru Statele Unite si majoritatea natiunilor dezvoltate. El admite ca autoritatile americane ar trebui sa faca o schimbare tectonica in politicile fiscale.

A doua este ca Statele Unite incep sa fie deja contagiate. Dar cum sa observi de afara daca datoriile suverane americane au lovit deja sau nu ? Pentru cineva de afara lucrurile ar putea fi neclare, insa pentru un analist al ratelor de dobanda indiciile sunt foarte clare. Respectiv daca un guvern federal are de platit o rata mai mare pentru imprumuturile sale fata de o presupusa companie privata cu risc, atunci stii ca a sosit adevarata criza a datoriilor suverane.
Acest lucru este exact ceea ce spune Greenspan cand descrie piata creditelor din SUA astazi. Bazata pe calcule precise, guvernul american plateste de curand cu 0.13 procente mai mult pentru bondurile pe 10 ani fata de companiile private ce se imprumuta.

A treia declaratie se refera la faptul ca ratele de dobanda ar putea exploda cum au facut in 1980, insa cuvintele exacte ale lui Greenspan au fost: “Cresterile ratelor pe termen lung ar putea urca intr-un mod neasteptat. Intre octombrie 1979 si finalul lui februarie 1980 de exemplu, randamentul pentru notele pe 10 ani au crescut cu aproape 4 puncte procentuale.” Asa este, dar totodata in aceeasi perioada bondurile de trezorerie pe 30 de ani au crescut cu 5 puncte procentuale; apoi ratele de trezorerie s-au catapultat de la 6 procente la 16 % in doar 6 luni, cu prima rata (prime rate) ajungand la 21.5%.
Asteptarile actuale nu sunt de cresteri atat de spectaculoase si rapide, insa chiar si cu o crestere de o fractiune din explozia anului 1980, consecintele ar fi catastrofale.

Declaratia numarul patru se refera la faptul ca o crestere marcata a unciei de aur vesteste colapsul monedelor nationale. Citand: “ Este putin confortabil faptul ca dolarul sta cel mai putin rau dintre valutele principale.”

Imaginea globala trebuie sa se bazeze si pe cum merge economia in principalele natiuni. De exemplu atata Statele Unite, Europa cat si Japonia sunt dependente de stimuli economici, iar actualmente guvernele prescriu inghetarea de stimulente. Astfel ca si daca taierile nu vor fi drastice, in loc de cresteri economice vom avea parte de retrageri masive de capital si un declin major.
Ce s-a intamplat in ultima perioada a fost ca administratia Obama impreuna cu congresul nu doar ca au manipulat economia, dar au manipulat si psihologia investitorului. Asta prin faptul ca detinand capitalul si sursa de printare bani, au cheltuit fara fund si salvat in prostie entitati care nu o meritau, astfel manipuland opinia publica de faptul ca aceasta criza este gata si revenirea iminenta.
Dar astazi s-a atins un punct in care promovarea oricarui stimulent sau salvare este discreditata, iar toti cei care mai sustin asta sunt redusi la tacere. Si dupa cum vedem insusi Greenspan scrie despre aceleasi consecinte nefaste despre care noi am avizat de multa vreme.
Concluzia momentului este ca o noua criza este iminenta, pachetele stimulative se apropie de final, micile imbunatatiri vazute pe piata imobiliara, locuri de munca si profituri corporatiste se vor termina, raliul actiunilor de pe bursa ce a inceput de anul trecut in martie este in faza finala, iar planurile de redresare prin mascare nu mai pot fi continuate.

Sursa: Money and Markets

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!