luni, 18 aprilie 2011

Un calcul interesant asupra valorii actuale a unciei de aur si argint comparativ cu perioada romana

Desi cresterile alarmante pentru unii al pretului unciei de aur si argint ii face pe unii sa strige ca e vorba de o noua bula in aceste metale si ca ne apropiem de top, realitatea e cu totul alta. Am mai discutat pe acest blog despre valoarea reala care ar trebui s-o aiba aceste metale astazi, valoare raportata la inflatie si perioada scursa. Facand aceste calcule ajungem la concluzia tot mai evidenta ca pretul acestor metale, cunoscute ca fiind de altfel bani adevarati, a fost suprimat si manipulat. Iar faptul ca de data asta orice corectie minora atrage rapid noi cumparatori, nu face altceva decat sa intareasca ideea ca manipularea preturilor se apropie de final si ca realitatea economica e tot mai greu de ascuns.

Insa alaturi de mentinerea fortata a preturilor de-a lungul ultimelor decenii, mai sunt si alte dezinformari pentru cei care considera ca pretul nu poate merge prea sus. Si anume analogia cu vremea romanilor, cand ni se spune ca o uncie de aur pe acea vreme putea cumpara un costum nou si o masa copioasa. Aceasta informatie circula demult timp pe canalele media si fara o verificare prealabila ea devine una credibila si ne duce cu gandul ca poate intr-adevar pretul metalelor e cam mare astazi. Insa informatia se dovedeste a fi falsa daca stai sa verifici veridicitatea afirmatiei. Dar am sa va las pe voi sa apreciati care este adevarul, dupa ce cititi si informatiile de mai jos.

Pentru a putea evalua corect valoarea din acea vreme a metalelor trebuie sa comparam salariile pentru muncile depuse din acea vreme.
In primul rand, in perioada romana un soldat era platit cu 20 de dinari de argint pe luna, adica 240 de dinari pe an. Dupa evaluarea standard romana aveam 25 de dinari de argint pentru fiecarea moneda Aureus de aur, astfel salarul reprezentat in aur era de 9.6 Aureus. Avand in vedere ca 1 Aureus continea 8 grame de aur, inseamna ca un soldat era platit cu 2.47 uncii de aur pe an. Deci ... hai sa comparam asta cu zilele noastre.

Sa luam ca exemplu un soldat tipic de la infanterie, comparabil cu un E3 (prima clasa) din armata Statelor Unite. Un E3 castiga un salariu de baza de 23.400 dolari pe an. Asta inseamna ca daca ar fi platit la aceeasi rata cu un soldat roman, atunci aurul ar trebui sa fie la 9.474 $/uncia.

Dar sa mai luam un alt exemplu. Un functionar/secretar de pe vremea romana castiga 15 dinari de argint pe luna, sau 1.85 uncii de aur pe an, folosind aceeasi metoda de mai sus. Plata medie pe luna pentru un receptionist/secretar astazi in Statele Unite este de 26.000 $/an, facand aurul sa fie de 14.054 $/uncie daca am raporta la corelatia romana.

Asa ca dintr-o uncie de aur puteai mai degraba sa-ti hranesti intreaga familie si s-o imbraci pentru un an intreg.

Concluzia e simpla, o uncie de aur in vremea romanilor era o mica avere pentru omul de rand. Valora oricat intre 10.000-20.000 de dolari de hartie/uncie corelat cu inflatia de astazi. Asa ca faceti si voi sapaturi si evaluati daca informatia circulata cu faptul ca o uncie de aur cumpara un costum si o masa e valida ?
Multumiri analizei lui Sidewalk Catharsis

Analiza detaliata in inregistrarea de mai jos:


Mai cititi si:
Cat de aproape suntem de caderea dolarului ?
Invataturi pentru noi toti - putina istorie palpitanta - povestiri din Weimer
Lucruri importante de stiut despre AUR si ARGINT
Recorduri noi pe piata metalelor
Scandal pe piata metalelor pretioase. 
Cat de pregatiti sunt romanii ? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!