In primul rand, toate sistemele energetice nationale vor fi controlate de aceste companii, daca n-au intrat deja sub controlul lor.
Tarile estice trec sub papucul energetic al acestora. Sunt singurele tari in care presiunile UE de dezmembrare a companiilor nationale de energie au fost urmate si, ca atare, sunt prada usoara pentru gigantii respectivi, daca nu, precum in cazul Romaniei, partea rentabila din sistemele energetice nationale (anume distributia) a si trecut in posesia lor.
In al doilea rand, aceste companii vor impune o crestere masiva a pretului energiei, indiferent de forma acesteia, in UE. O parte din cresterea de preturi este obiectiva, ca urmare a intrarii in sistem a energiei regenerabile, dezirabila si mai putin poluanta, dar mult mai scumpa.
O alta parte din crestere isi are insa sorgintea in noua pozitie dominanta a acestor companii. Extinsa pe o piata mai mare, aceasta pozitie va putea fi folosita pentru impunerea preturilor ridicate pe care le urmaresc.
Un caz notoriu este generalizarea la scara intregii UE a pretului gazului rusesc cu care ele insele se aprovizioneaza, inclusiv deci catre tari, precum Romania, care au si ceva gaz propriu, a carui exploatare se afla la un cost sub cel impus de Gazprom.
Sa nu ignoram nici impactul asa-zisei liberalizari in directia scumpirii generale a energiei prin aparitia unei multitudini de intermediari de energie, ale caror costuri de operare si profituri vor incarca factura energetica fara a aduce absolut nimic in calitatea serviciilor de aprovizionare energetica.
Scumpirea energiei - sustinuta, girata si promovata de marile companii energetice - va avea un impact dramatic asupra consumatorilor considerati vulnerabli, in ciuda pretinsei protejari a acestora.
Scumpirea energiei va impinge mereu in sus reperul in functie de care se face protectia respectivilor consumatori, astfel incat ceea ce le va reveni acestora ca rabat va reprezenta mereu mai mult doar niste biete faramituri.
In sfarsit, nu ar putea fi trecut cu vederea efectul ce ar putea fi denumit al deposedarii detinatorilor de resurse energetice din UE de avantajul lor natural ce le-a fost lasat de Dumnezeu.
Indiferent de costul exploatarii acestor resurse, companiile respective impun decontari la preturile pe care le platesc ele principalilor lor furnizori.
Cazul notoriu: gazele. Romaniei, de pilda, i se pretinde alinierea pretului de decontare a gazelor exploatate intern la pretul platit Gazpromului. Toti consumatorii romani sunt pusi sa plateasca scump si ceea ce costa mai ieftin. De fapt, li se rapeste dreptul de a beneficia de pe urma a ceea ce le-a lasat Dumnezeu romanilor si nu altcuiva!
Ca si in cazul petrolului, ti se interzice sa te mai poti bucura de avantajul propriilor resurse, trebuind sa platesti pentru aprovizionare preturile pe care le platesc altora cei ce nu au resurse!
Si aceasta, nu din vreun alt motiv decat din acela ca cei ce impun regulile nu au resurse!
Mai concret, daca Occidentul plateste un pret Rusiei pentru energia importata, este pusa si Romania sa plateasca acelasi pret, chiar daca Romania, avand si niscai resurse de petrol si gaze, nu depinde de Rusia in aceeasi masura! Asta se numeste piata unica a Uniunii Europene si liberalizarea preturilor!
Inutil de subliniat ca renta diferentiala, care oricum se obtine din exploatarea gazelor si petrolului romanesc, n-o mai incaseaza consumatorii romani, ci companiile vest-europene care exploateaza si distribuie petrolul si gazele romanesti, pe numele lor OMV, Gaz de France, E.ON.
Nu intamplator, cel putin ultimele doua sunt dintre marile multinationale care fac jocurile din piata energetica din UE.
Analiza de Ilie Serbanescu preluat de Gandeste.org
Mai cititi si:
Resursele tarii jefuite rand pe rand ... de data asta aflam de gaze.
În Premieră: Aur românesc, exploatat de canadieni. Guvernul se împrumută de la FMI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!