vineri, 28 ianuarie 2011

Egiptul - prima tara care interzice internetul !

Potrivit Renesys.com, se pare ca Guvernul egiptean chiar le-a ordinat providerilor de servicii de internet sa inchida toate conexiunele internationale. Astfel, fiecare provider egiptean, fiecare afacere, banca, intenet cafe, site, scoala, ambasada si chiar oficiu al guvernului care se baza pe unul dintre cei patru mari ISP (n.r. internet service provider) egipteni (n.r. Link Egypt, vodafone/Raya, Telecom Egyt, Etisalat Misr) pentru conectivitatea la internet, este "taiat" de restul lumii.

La ora locala 00:34 (n.r. ora Romaniei), Renesys a observat ca toate rutele catre retelele egiptene de intenet s-au blocat, iar acum toate adresele de internet egiptene nu pot fi accesate de nicaieri din lume.

Situatia este complet diferita de modesta "manipulare online" din Tunisia, unde doar o serie de routere au fost blocate, sau de cea din Iran, unde numai conectivitatea a fost "atinsa", guvernul facand conexiunea extrem de inceata. Potrivit Renesys, Guvernul egiptean a reusit, prin actiunile din ultimele zile, sa-si stearga tara de pe harta online a lumii. [Protestele din Tunisia ii inspira pe ceilalti arabi]

  • Ce efecte secundare poate avea oprirea conexiunii la internet a unei tari?

"Insa ce se intampla daca deconectezi o economie moderna si 80 de milioane de persoane de la internet? Ce se va intampla ziua urmatoare pe strazi si la bursa? Acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata in istorie si inca nu se pot estima consecintele sale", conchid cei de la Renesys.


Avand ca exemplu revolutia din Tunisia, unde presedintele Ben Ali a fost inlaturat de la putere si gratie amplorii pe care evenimentul a capatat-o pe internet, si alte popoare arabe, nemultumite de modalitatea in care sunt guvernate, au incearca sa-si "castige libertatea". Printre acestea se afla si egiptenii, insa Guvernul de la Kairo a hotarat sa se apere interzicand retelele de socializare Facebook si Twitter.
Un membru al echipei de PR a Facebook a postat un tweet in care anunta ca desi compania stie ca accesul pe reteaua de socializare a fost restrictionat, Facebook nu a remarcat schimbari majore pentru traficul avut de retea in Egip, scrie Mashable.com.

Pe masura ce fortele de securitate egiptene au incercat sa calmeze protestatarii aflati pe strazi folosind tunuri de apa si bombe lacrimogene, se pare ca autoritatile au depus eforturi sa calmeze si "instigarile" online ale opozitiei. Astfel, se pare ca pe langa blocarea Twitter, Guvernul egiptean a hotarat sa blocheze si reteaua de socializare Facebook. 

Mai multe persoane s-au plans ca Twiter a fost blocat in asa fel incat clipuri video, poze si alte detalii ale protestelor sa nu fie facute publice. Site-ul de microblogging a confirmat marti ca activitatea sa fusese blocata in Egipt inca de la ora 8 dimineata.

Iar acum, tot mai multe persoane au anuntat ca, si Facebook este blocat in intreg Egiptul. Acest lucru a fost confirmat si de HerdictWeb, un site al Centrului pentru Internet si Societate al Universitatii Harvard, reprezentanti ai acestuia declarand ca reteaua de socializare devenise inaccesibila de miercuri dimineata. [Cum a incercat o tara sa fure parolele de Facebook ale cetatenilor sai]

  • Mod de cenzura inedit si unic in istorie

In cazul in care Facebook chiar este blocat, acesta este un mod extrem de inedit de cenzura din partea statului egiptean. Activistii anti-guvern s-au folosit de reteaua de socializare Facebook pentru a planifica protestele si pentru a convinge 90.000 de persoane sa participe la eveniment. Pana in momentul de fata, Facebook nu a comentat restrictiile din Egipt.
 

Sursa: 9am

Mai cititi si:
Cairo intra pe lista oraselor protestatare
Presedintele tunisian si sotia lui au lasat in urma o gaura de 1.5 tone de aur
Tunisia in pragul unor mari schimbari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!