vineri, 21 ianuarie 2011

China si pericolul din "umbra" - APA


Aceasta ecuatie a apei este omisa cu desavarsire din imaginea de front tot mai glorioasa pictata acestui mare imperiu in crestere - China. Marturisesc ca pana recent nici eu nu am luat asta in calcul insa situatia din interiorul Chinei nu este deloc roz. Desi China astazi este o forta incontestabila, tinand Statele Unite in spinare si raspandindu-se in lume precum o caracatita, vedem cum prezenta sa se extinde si in Europa. Multa lume a speculat pe motivele pentru care China doreste sa ajute nenumarate tari cu bani ca alternativa la FMI si Banca Mondiala. Bine, sa nu credem acum ca e vorba cu adevarat de vreun ajutor, fiecare isi urmareste interesul propriu. Spania este una dintre ele, insa oamenii informati nu sunt incantati de alternativa, deoarece ar deveni subjugati unui imperiu care nu are un renume bun in ceea ce priveste tratamentul aplicat “sclavilor sai”, vedeti cazul african, dar ajunge si daca va uitati la propriul popor. Altii au facut referiri ca de fapt China urmareste resursele tarilor pe care le imprumuta deoarece mizeaza pe faptul ca acestea nu isi vor plati datoriile si vor fi nevoite in schimb sa-si dea aurul, argintul, petrolul si ce mai au ei ca resurse. Dar putini s-au gandit la apa.
Vizionand Conspiratia Apei cu Jesse Ventura mi s-a deschis apetitul sa caut putin in acest sens. Si desi aceasta teorie nu este foarte accesibila la o prima vedere, daca stii ce cauti gasesti o gramada de informatii utile, chiar foarte multe.
Noi stim cu totii cum a ajuns azi China o putere mondiala de necontestat. A stiut sa faca jocurile in asa fel incat sa mute aproape toata productia marilor companii din lume in tara sa facand orice forma de competitie una futila datorita preturilor bune. Locuitorii Chinei au devenit astfel sclavi de plantatie, platiti mizer pentru toate marcile din lume care apoi isi puteau vinde marfa cu adaosuri de sute de procente. In tot acest timp economia a crescut constant, insa traiul chinezului de rand a ramas acelasi, desi s-a imbunatatit intr-adevar infrastructura, s-au construit orase intregi care au beneficiat deplin de boom-ul imobiliar, si chiar in exces deoarece astazi sunt nenumarate orase fantoma care zac de-a lungul tarii nelocuite de nimeni. O cautare iscusita pe google map le poate releva in toata splendoarea lor (vezi aici cateva). Ele nu s-au vandut, dar nici pretul nu a scazut. Cat despre industria infloritoare China a ajuns sa fie o alegere obligatorie pentru orice mare companie multinationala care dorea sa reziste pe piata. Daca ne gandim mai bine o astfel de exploatare in masa a unei zone precum a fost China nu poate fi una sanatoasa pentru terenul sau. E greu de imaginat ce zone uriase ocupa astazi constructiile acestor conglomerate si toate acele companii care folosesc la greu de ani buni resursele Chinei.
Iar problema apei nu e chiar noua. Daca ne gandim putin mai in spate ne putem aminti de scandalurile marete pe care le-au avut companiile Coca Cola, Intel dar lista e lunga cu localnicii. Aceste companii au lasat zonele in care au exploatat fara apa, iar oamenii au ajuns sa nu mai aiba deloc apa in puturi. Batalia e lunga, dar ganditi-va la toate acele fabrici si uzine care exista acum acolo. In plus orice companie mare chiar daca nu are specific in exploatarea apei foloseste totusi aceasta resursa in cantitati uriase, iar ele se cumuleaza. Daca intri insa in interiorul tarii realitatea chineza este cu totul alta decat cea prezentata la televizor. Nenumarate testimoniale atesta lupta zilnica pentru apa.
Astfel deconspirarea faptului ca americanii isi dau apa la propriu chinezilor cu transporturile maritime de la Marile Lacuri devine tot mai motivata din punct de vedere al Chinei. Si atunci de ce nu s-ar urmari acelasi lucru si in Europa. Nu exclud ca ei vaneaza si metale pretioase si petrol, insa la apa nu prea s-a gandit nimeni. Dar gandind la rece la cat de mult s-a intins China in ultimii ani o nevoie acuta de apa pentru mentinerea standardelor actuale, ca sa nu mai vorbim de cresteri, devine aproape o certitudine.
Materialele gasite pe acest subiect sunt foarte multe, nu am sa le enumar pe toate, ar fi imposibil, dar cautati-le singuri. Ele releva inceputurile problemei si stadiul actual. E o poveste acuta dar lasata in derizoriu. Insa ea poate afecta la modul cel mai serios toate previziunile macro-economice marete pentru aceasta tara. Sunt voci care spun ca apa s-ar putea termina cu totul in China, nu doar diminua cantitativ. Ganditi-va la un astfel de scenariu pentru o tara cat un continent. 

Am sa traduc putin dintr-un articol care este destul de concis pe acest subiect.


  • China are probleme serioase cu apa datorita unui uz excesiv si a poluarii, dar si a faptului ca foarte multi oameni locuiesc in zone ce nu au prea multa apa (si multe din aceste orase fantoma sunt in aceste zone - probabil pe modelul Dubai sau Las Vegas, daca tot sunt buni chinezii la copiat). Se estimeaza ca in fiecare an China consuma  40 de miliarde metri cubi de apa. In alte cuvinte China foloseste anual aceasta cantitate – de 5 la 7 ori mai mare decat cantitatea folosita in California de Sud – mai mult decat isi poate permite ca resurse proprii. Cele mai mari lipsuri de apa sunt in partea de nord.
  • China suporta 20 % din populatia lumii, insa cu doar 7 % din procentul existent de apa. Tara are cam aceeasi cantitate de apa precum Canada insa de 40 de ori mai multi oameni. Zona de nord care are cele mai mari probleme si unde jumatate din populatia tarii consuma 15 % din totalul de apa al tarii.  Apa accesibila pentru fiecare persoana este 1/4 din media globala, dar acest raport e asteptat sa scada la 1/5 odata cu cresterea populatie (as spune mai degraba odata cu cresterea exploatarilor sau mentinerea acestora).
  • Lipsa apei afecteaza aproximativ pierderea unor recolte anuale de 39 de miliarde de dolari, o scadere in productia industriala si o viziune stagnanta economica. Aceasta lipsa a cauzat inchideri temporare pentru companii, apa sarata infiltrata in puturi si apa tot mai murdara. Disputele intre cei din aval si cei din amonte s-au intetit.
  • Unii vad lipsa apei ca fiind problema numarul 1 a Chinei pe termen lung si spun ca daca nu se solutioneaza problema din nord intreaga tara s-ar putea duce pe “apele sambetei”. Banca Mondiala (nu ca ar fi ea o sursa credibila, dar poate de data asta) atentioneaza ca lipsa apei poate aduce consecinte catastrofice pentru generatiile urmatoare. Situatia e atat de serioasa incat zone intinse odata cunoscute ca fiind fertile si roditoare s-au transformat in praf si pulbere, iar apa potabila este adusa de catre armata in containere, recolta este stropita de fermieri cu mana, iar acestia aduna fiecare strop de apa in containere de plastic cand da sa ploua. Dupa unele estimari in fiecare an 400.000 de mii de oameni se muta in alte parti din cauza apei.
  • Li Xiaoqiang de la Yellow River Conservancu Commision a explicat: “ Toata lumea vrea mai multa apa, barajele vor apa pentru electricitate, industriile pentru a creste productia, fermierii pentru irigatii, iar orasele pentru traiul zilnic … Noi estimam ca anumite provincii si regiuni sa experimenteze lipsuri majore de apa in perioadele de folosinta maxima.”
  • Oamenii de stiinta spun ca in decursul anului 2010 China ar putea avea deja un minus de 1 miliard de metri cubi doar pentru nevoile industriale si cele zilnice de trai (probabil acest minus se recupereaza din State). Iar in timp de seceta lipsurile pot ajunge la proportii catastrofale. Pana in 2030 acest minus anual s-ar putea ridica la 3 miliarde de metri cubi (poate din Europa ?).

Sursa: Facts and details (veti gasi si nenumarate referinte la finalul articolului)

In orice caz acesta este un subiect foarte sensibil, care afecteaza intreaga Terra, nu degeaba tot mai multi denumesc apa ca fiind resursa numarul 1 a lumii. Am luat-o de buna, dar in curand ea ne poate afecta intreaga existenta. Intre timp marile companii au avut grija sa acapareze monopuluri pe apa si cu asta pot dispune de viata oamenilor cum vor ei. Doar si comunistii aveau in vedere metoda cu apa: "Apa este esenţială pentru supravieţuirea omului. În cazul unor revolte foarte greu de contracarat, controlul asupra reţelelor de apă oferea posibilitatea declanşării unor acţiuni diversionist-teroriste cu efect catastrofal asupra insurgenţilor..." Cine are posibilitatea sa devina independent macar cu aceasta resursa, este un om norocos. Dar sa nu uitam ca si ai nostrii au vrut sa taxeze apa din fantana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!