duminică, 2 mai 2010

O saptamana nebuna (26 aprilie - 2 mai) si nu numai

Este o perioada extrem de fierbinte in lume fara doar si poate. Nimic nu pare a mai fi sigur, ci primeaza semnele de intrebare cu ce se va intampla in fiecare colt al lumii. Cine nu observa fierberea care este in curs, imi pare rau dar traieste intr-o lume paralela, una programata poate in care daca apare un semn diferit de reperele sale cunoscute, se va preface ca semnul nu exista. Uneori este usor sa te inchizi in micul tau univers in care toate par a mai avea repere si puncte fixe, in care crezi ca esti stapan pe ce ti se intampla, insa poti fi luat astfel pe nepregatite atunci cand in mod brutal esti fortat la un moment dat sa privesti realitatea. Omenirea si planeta noastra a ajuns intr-un punct in care calea urmata in ultimele decenii a zdruncinat echilibrul normal al lucrurilor. Din ce punct de vedere ati vrea sa va explic asta ? Sa va arat cum sufera planeta noastra sau soarele care ne incalzeste, sa va arat cum puterile care iau decizii pentru umanitate nu se mai suporta intre ele, sa va arat cum calitatea vietii noastre s-a deteriorat in defavoarea ritmului alarmant al vietii fara nici o logica, sa va arat cum oamenii nu se mai simt fericiti si prin compensare incearca sa-si gaseasca ceea ce le lipseste ajungand sa faca lucruri fara sens sau sa ajunga la extreme, sa va arat cum nu exista echilibru ci in mare partea polaritati diferite in care prapastia se adanceste intre saraci si bogati, in care toate se impart disproportional fara a tine cont de legile naturale ? Despre toate acestea as putea sa va scriu tone, insa nu e nevoie decat sa va treziti voi.

Saptamana aceasta a continuat declinul euro catre o viitoare paritate cu dolarul, perspectiva care in momentul de fata pare cea mai posibila. Ca si ajutor grecii au sarbatorit 1 Mai in revolte de strada, unele devenite mai putin prietenoase, lucru care din pacate nu ajuta pe nimeni. Pe de o parte la ce sa te astepti de la un popor care a fost denigrat si dat ca si exemplu negativ pentru toate relele din zona euro. Un popor care a fost oarecum indirect etichetat ca si “gunoi” de agentiile de rating. Un popor care are specific bizantin si care desi are regulile sale diferite de pragmatismul si capitalismul nemtesc nu a avut habar de intelegerile care s-au incheiat cu usile inchise intre guvernul sau si Goldman Sachs, intelegeri care au bagat tara in niste datorii demne de cartea recordurilor. Si tot grecii sunt acel popor primitor care stie ce inseamna turismul, care a oferit mereu o vacanta frumoasa tuturor celor veniti in statiunile sau insulele sale, fie ei nemti, americani sau romani, fara sa se zgarceasca de la o portie serioasa de mancare buna spre deliciul turistilor. Masurile care sunt obligati sa le ia asupra populatiei de rand sunt extrem de dure si se anunta tot mai severe, dar asta de dinafara nu se vede. Insa un guvern care asemenea Romaniei nu-si mai apartine, care este vandut inafara si care este in foc continuu atacat de presa si se afla in mijlocul unor presiuni enorme fiind dat ca model de salvare sau distrugere pentru zona euro, nu are mari sanse de alegere. Iar primul ministru, desi a admis ca s-au facut multe speculatii valutare si bursiere pe tara sa, intampina si chiar cere un nou guvern mondial, astfel incat perspectiva tarii sa se ridice din cenusa scade drastic. Interesant cum noii veniti la conducerea unor tari par a propovadui noua ordine mondiala, vezi si cazul Poloniei. Si cum s-ar putea ridica Grecia economic in viitorul apropiat, cand masurile de austeritate inchid afaceri de familie (atat de importante in cultura greceasca), iar incidentele disperate din ultima vreme au indepartat Grecia ca si tara de destinatie turistica pentru acest sezon care de abia incepe. Probabil nu le va mai ramane alta alternativa decat sa-si vanda insulele, care par a fi luate in vizorul noii ordini.
Si cum tarile care alcatuiesc acest celebru PIIGS, sunt toate in colimator si sunt potential declansatoare in efectul de domino, treaba ramane serioasa. Mai ales ca paralizia cerului, urmare a eruptiei vulcanului islandez a tras dupa sine o nota de plata uriasa, afectand din nou economia europeana. Dupa cercetarile efectuate masurile drastice luate nu au fost justificate si se putea zbura foarte bine in spatiul aerian, vizibilitate a fost, iar marturie vizibila sta si vremea in general insorita care parca scotea ochii celor ce intre timp erau fortati sa stea la sol. Si aflam tot astfel cum sunt in general macar 10 vulcani permanent activi pe glob care arunca cenusa si ca ea este o prezenta constanta in aer, dar care poate fi ocolita deoarece nu produce nevoia unor astfel de restrictii. Si cat de interesant s-a legat aceasta restrictie cu inmormantarea presedintelui polonez, care a furnizat astfel o scuza nejustificabila pentru multi presedinti si delegatii oficiale (vezi Germania, Spania etc). A fost o scuza jalnica, mai ales de la vecini, care aveau sanse sa zboare cu elicopterul sau sa aleaga alternative. Urat. In orice caz absenteismul incredibil de mare si scuza invocata sunt cel putin dubioase. Mai exista o ipoteza demna de luat in calcul, cum ca spatiul aerian s-a dorit a fi golit de ochi iscoditori deoarece s-au demarat niste misiuni ultrasecrete pe calea aerului.
Revenind economic, ma intreb unde se afla Romania in tot acest peisaj, care desi a scapat deocamdata in mod miraculos, chiar daca fara fundament, de aceasta demascare in lant a dedesubturilor unei tari, este momentan cea mai indatorata tara FMI si continua sa traiasca cu transele periodice venite care insumeaza in final minunata suma de 20 miliarde de euro, chiar daca nu toti banii vor fi de la FMI. Intre timp eu stiu un lucru, ca la magazine si chiar piata cumparam ceapa si fasole din egipt, ceapa verde din Bulgaria, rosii din Italia, sticlarie si obiecte de bucatarie din Indonezia, ca sa nu mai vorbesc de standardele cunoscute din Turcia, chiar Grecia, China etc. Dar in schimb avem si noi un grup de hackeri romani, care saptamana asta au pus si Italia pe lista avertizatilor.

Tot saptamana aceasta ne vine si apelul lui Jean-Paul Trichet catre preluarea guvernarii globale de catre grupul G20 si BIS (Banca Reglementarilor Internationale). Acest apel a fost plasat la intalnirea din New York la inceputul saptamanii in cadrul elitelor ce constituie celebrul CFR (Council on Foreign Relations). In discursul tau Trichet pronunta nu odata cuvantul “guvernare globala”, accentuand importanta acestei forme de preluare a puterii in lume. Dar nu ma credeti pe mine, urmariti materialul.

Este doar inca o voce de la conducerea Europei alaturi de controversatul si ciudatul Herman Van Rompuy, ajuns peste noapte presedintele UE, care inca de la investire pronunta cuvantul “guvernare globala”.

Dar cine este acest BIS care este propus sa ne conduca pe noi toti impreuna cu adunarea G20 ? Dupa unii investitori este cea mai puternica instituatie financiara, peste Goldman Sachs, care are ca si rol pe hartie promovarea cooperarii dintre bancile centrale ale tarilor membre. Nimic mai frumos, numai ca aceasta banca prin puterea detinuta si controlul asupra bancilor centrale poate determina economia unei tari intregi, deoarece prin mainile sale se scurg sume uriase venite de peste tot din lume direct de la bancile centrale. La conducerea sa se afla un grup de elita care reprezinta toate bancile centrale, un grup conectat direct cu grupul Bilderberg. Aceasta banca a fost acuzata ca a spalat bani pentru nazisti in timpul celui de al doilea razboi mondial. De altfel BIS a fost un jucator major in adoptarea Euro ca si moneda comuna in UE. Si ghiciti ce, ca si organism autotstiutor si perfect, nici aceasta banca nu este controlata de catre nimeni, astfel poate dispune si face cu banii sai ceea ce doreste fara nici o consecinta. John Maynard Keynes, unul dintre cei mai cunoscuti si influenti economisti ai timpurilor a dorit desfiintarea acestei banci tocmai din acest motiv. Dar cum sa inchizi ceva ce nu are de raportat la nimeni si care nu e controlat de nimeni, fiind un fel de dumnezeu in propria creatie. Astfel ca aceasta banca oricum a avut un rol major de control asupra a ceea ce se intampla, insa acum prin declaratia lui Trichet se doreste sa o faca pe fata.

In America asistam poate la cel mai mare dezastru ecologic al timpurilor, iar repercursiunile vor fi globale. Unii denumesc evenimentul “Katrina lui Obama”, deoarece Katrina a sifonat in mod serios imaginea lui Bush pe vremea aceea. Insa acest dezastru afecteaza intreg ecosistemul, vizand peste 400 de specii, toata flora si fauna zonei, iar amploarea e atat de mare incat nu se reuseste stoparea raspandirii. Deocamdata statele Alabama si Mississippi au decretat stare de urgenta, insa daca masurile nu vor fi eficiente vom asista la propagarea constanta si necontrolabila a patei de petrol, care are o dimensiune inexacta deocamdata pentru ca aproape fiecare ziar sau stire publica o alta cifra, in orice caz se afla intre 1500 - 4400 km patrati (adica enorm) culminand cu scurgeri continue de aproximativ 800.000 de litri petrol in fiecare zi.



America devine o tara militarizata care se izoleaza parca de toata lumea degradandu-si relatiile anterior stabile cu multe state aliate din trecut. Mergand pe antecedentele prin care si-a creeat un nume ca nu-si respecta angajamentele facute (vezi situatia cu Japonia) multe puteri ii intorc spatele. Exemplele sunt multiple anul acesta, China isi permite sa dea sfaturi in calitate de debitor nr. 1 al Statelor Unite si sa refuze cereri noi de finantare si alianta. Marea Britanie, fostul aliat important isi restrange relatiile, iar nu putini sustin ca fosta caldura dintre Anglia si America incepe sa cunoasca inghetul. In acest context am asistat deja la proiectul noii ambasade colosale ale Statelor Unite in Londra menite parca sa impresioneze. In plus pentru prima data in istorie America prin vocea lui Hillary Clinton a luat apararea Argentinei in defavoarea Angliei in legatura cu Insulele Falkland, un gest foarte graitor. Colac peste pupaza firma care este acuzata de americani pentru dezastrul ecologic in desfasurare este o firma engleza – British Petroleum. Totodata tarile Americii de Sud creeaza aliante intre ele, vadit impotriva statelor unite, si la fel se intampla si in orientul mijlociu si Asia. Dar cum vorbim de retrospectiva saptamanii, am avut parte de manifestari pe Wall Street impotriva bancherilor, iar imigrantii la randul lor il acuza pe Obama de nerespectarea promisiunilor facute fata de acestia. Situatia lor a luat o intorsatura drastica prin noua lege care prevede golirea tarii de imigranti fara acte in regula, desi mare parte a acestora au fost tolerati ca si sclavi prestatori de munci fara drepturi in tara in care au copii nascuti acolo, iar acum se pare ca sunt razii tot mai multe prin care acestia sunt ridicati de acasa si deportati, lasand copii abandonati. Tot mai multi parinti sau mame singure se tem sa se mai duca la munca, deoarece pot avea surpriza sa nu se mai intoarca, iar copii sa fie ridicati de autoritatile sociale. Imigrantii vad in asta o masura pur rasiala si discriminatorie, facand haz de necaz cu celebrul slogan al lui Obama din campanie “Yes we can“ transformat in “Yes we can’t”, slogan care daca e inversat da “Thank you Satan”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!