joi, 8 aprilie 2010

Romania si alte state est-europene, in incapacitate de plata?

Citez din articolul de astazi din ziare.com, articol semnat Teodora Bodeanu:

"Tarile din Estul Europei, printre care si Romania, sunt in pericol mult mai mare decat Grecia sa intre in incapacitate de plata, cred analistii internationali.

Spre deosebire de Grecia, guvernele acestor tari nu au facut imprumuturi doar pentru a-si finanta deficitele bugetare, ci si pentru a sprijini cursul de schimb valutar, prevenind, astfel, intrarea in incapacitate de plata a sectorului privat fata de bancile straine, potrivit analistilor de la Financial Times.
 

Aceste datorii sunt aproape imposibil de platit, din cauza faptului ca majoritatea tarilor foste comuniste au deficite comerciale mari si se adancesc in recesiune. In plus, avand in vedere scaderea preturilor la proprietatile imobiliare, aceste deficite comerciale nu mai pot fi finantate de fluxul de credite ipotecare in monede straine.
“Este plauzibil ca Romania sa intre in incapacitate de plata, avand in vedere ca nu mai avem bani sa platim. Romania este cel mai clar exemplu. Noi traim pe baza unui imprumut de 20 de miliarde de euro si am inteles de la autoritati ca vom mai lua un imprumut, cand se incheie acesta”, a explicat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu.

Daca se va insista pe plata datoriilor in euro, multe firme locale vor da faliment. Pe de alta parte, daca se accepta plata in monedele locale depreciate, s-ar crea o gaura neagra in capitalurile bancilor europene ce opereaza pe aceste piete. Insa interesul guvernelor il reprezinta cetatenii propriilor tari, avand in vedere ca bancile externe nu voteaza.
Romania depinde de firmele straine.

In plus, analistii sunt de acord ca economiile din tarile fost comuniste au fost structurate, de la inceput, pentru a avantaja interesele straine, nu economiile locale.  

“Nimic nu depinde de Romania, ci de firmele straine. Daca 80 la suta din ce trebuie platit reprezinta datoriile firmelor straine, tu, stat roman, nu ai ce sa faci”, ne-a spus Ilie Serbanescu. “Chiar daca am putea plati imprumutul FMI, ceea ce e putin probabil, totul depinde de cei care au cea mai mare parte din datorii. Romania, ca atare, nu are ce sa faca”, a adaugat el."

Cititi articolul integral aici 

Mda, dupa cum aminteam in alte articole cand nu mai esti stapan la tine in tara orice se poate intampla, iar conditiile vor fi puse in avantajul celor ce detin puterea, si cu siguranta nu vei tu, cetaneanul de rand, cel avantajat.  In ceea ce ne priveste, criza doar acum incepe.

Mai cititi si:


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!