luni, 26 aprilie 2010

Tupeu de ministru in Romania


 Este fabuloasa declaratia lui Sebastian Vladescu referitor la contractul care si l-a atribuit singur pe vremea primului sau mandat ca si ministru de finante: “Nu vad care este acuzatia. Am fost si voi fi intreprinzator privat, dar trec din cand in cand prin administratie”.

Boss Constructii si Consultanta SRL, firma care-l are actionar pe Vladescu cu 47% a vandut in decembrie 2006 palplanse metalice si baraje mobile din aluminiu pentru prevenirea inundatiilor cand Dunarea a rupt digurile si palplansele existente. Firma lui Vladescu doar a cumparat aceste parplanse de la unii si le-a vandut statului. Ce suflet nobil trebuie sa ai ca sa urmaresti sa faci bani si din nefericirea oamenilor.

Adriean Videanu este disperat sa-si mareasca averea declarata sub 2 milioane de euro (pentru cine il crede), asa ca nu vrea sa piarda nici un potential contract pentru firma sa  Marmosim, atata vreme cat mai este la ciolan. Si pentru ca scandalurile se tin lant, s-a gandit ca daca trimite o scrisoare catre presedintele comisiei europene Jose Manuel Barroso ca sa-i ceara permisiunea, va reusi in demersul sau. Pana si gestul e incredibil atata vreme cat este evident pentru oricine un conflict de interese, nu e nevoie sa iti spuna asta comisia europeana. Probabil urmareste un raspuns ambiguu pentru a-l putea exploata in avantajul sau. E doar o alta varianta pentru raspunsul dat de Vladescu in a-si urmari in primul rand interesele de om de afaceri, ca doar prin administratie trece din cand in cand.

Mai e cineva care crede ca vreun ministru urmareste interesele tarii, sau sa faca ceva de calitate care sa ramana si dupa ce mandatul expira. Politicienii merg pe vorba “dupa mine potopul” si nesimtirea a luat culmi noi in care nici macar nu se mai prefac ca vor sa faca altceva inafara intereselor personale.
Probabil daca si-ar putea asuma contructia celebrelor autostrazi romanesti si-ar aloca sumele uriase la licitatii, sume care depasesc inclusiv tarifele pentru autostrazile din Elvetia cu tronsoane pline de tuneluri. Dar sa nu ma grabesc cu asta, pentru ca cine stie poate asta urmeaza. O autostrada in cardasie cu ministrii, care sa aiba o speranta de viata echivalenta cu inaugurarea. Ma refer in mod evident la calitatea unui astfel de proiect, conform antecendentelor.

Va reamintesc definitia politicului si cu asta ar fi cazul sa ne lamurim odata pentru totdeauna.

POLITICA s.f. 1. Activitate a claselor sociale, a grupurilor sociale, in raport cu statul, determinata de interesele si de scopurile lor; activitate a organelor puterii si conducerii de stat in domeniul treburilor publice interne si externe, care reflecta oranduirea sociala si structura economica a tarii; participare la treburile statului. 2. Fel de a intelege si de a actiona intr-un anumit domeniu al afacerilor publice. ♦ Dibacie cu care se poarta cineva pentru a-si atinge scopul. [< fr. politique, it. politica, cf. germ. Politik, rus. politika < gr. politike – arta de a administra bine]. Sursa: DN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!