luni, 19 aprilie 2010

Incepe razboiul Goldman Sachs – Washington ?

Balanta puterilor se clatina in lume in ultima vreme si pentru cei ce au ochi sa vada multe evenimente fara precedent se intampla, insa suprapunerea acestor evenimente care luate chiar si cate una ar fi putut umple prima pagina a ziarelor, fac in asa fel incat ele sa se atenueze reciproc. Scandalul Goldman Sachs, eruptia vulcanului din Islanda care paralizeaza Europa si decimarea puterii de stat al Poloniei toate s-au petrecut simultan, dar fiecare in parte reprezinta niste evenimente cu conotatii si impact major. Astfel incerc sa le dezbat in parte.
 Pentru cei care nu inteleg de ce am adaugat pe lista prioritara noul scandal Goldman Sachs am sa ma straduiesc sa aduc lamuririle de vigoare. Goldman Sachs a ajuns sa reprezinte cea mai puternica banca de investitii care si-a intins tentaculele in intreaga lume, mergand pe principiul ca avaria organizata va invinge mereu democratia dezorganizata. Schema folosita este relativ simpla, vinzi ceva la un pret tot mai mare si creezi astfel acele "Bubbles” (bule) care la un moment dat se sparg ducand la un numar imens de pierzanti care pot fi investitori simpli, organizatii, banci sau guverne. Cand acestea dau faliment sau intra la datorii, tot tu vei intra ca parintele salvator imprumutand bani la cei disperati spre a-ti plati tie banii pe care tot tu i-ai luat si prima data. E o schema geniala, care s-a repetat de fiecare data cu succes. Goldman Sachs a fost taticul actiunilor supraevaluate deoarece regulile au ajuns sa fie dictate direct de pe Wall Street. Bancherii au ajuns sa detina puterea si capitalul necasar in a transforma o actiune fara valoare intr-un miracol investitional, crescandu-i valoarea de piata pana la un punct in care nu mai era sustenabila si pana cand mizeria de sub stratul exterior poleit cu aur incepea sa apara. Cazul Enron este un exemplu cat se poate de elocvent pentru cum functioneaza aceasta masinarie. Cazul Enron a scos la iveala cum se poate lucra cu 2 contabilitati, una pentru cei din interior, iar alta pentru cei ce doresc a fi imbatati cu apa rece pentru profitul celor ce au creat intreaga poveste. Goldman a reusit sa elimine masurile de regulare si control asupra bancilor si investitiilor pe burse, iar apoi a stat la baza bulei imobiliare care inca este in spargere. Au reusit sa creeze o societate bazata pe ipoteci in masa, iar oricine avea un loc de munca serios si un credit bancar pozitiv putea sa se inhame la ipoteci si imprumuturi bancare pentru a-si cumpara o casa. In plus Goldman a reusit cu succes sa creasca pretul petrolului prin manipularea unui numar record de investitori cu capital mare; incluzand si fonduri de pensii; facandu-i sa investeasca in petrol. Nu e greu sa faci legatura ca daca exista cerere pentru ceva acel ceva isi va mari pretul, iar daca un numar mare de investitori vor infuza sume uriase mizand pe cresterea pretului la o anumita data din viitor atunci acest lucru are o probabilitate mare sa se intample. Prin aceste instrumente financiare orice bun poate deveni un bilet de loterie, sau o fisa de casinou. Si astfel bancherii au preluat lumea si au ajuns sa o conduca din umbra. Oameni care pe spinarea multimii de rand devenita datornica pentru schemele create de primii isi atribuie bonusuri imense aratand registre cu profituri uriase ani la rand. Angajati de la Goldman au finantat campania Obama cu 1 milion de dolari, bani proveniti probabil din acele bonusuri colosale pentru care un milion este o nimica toata.
O mica retrospectie a unor nume celebre de la Goldman ne va lumina si mai tare. Fostul secretar de stat al trezoreriei de sub mandatul lui Bush, Henry Paulson a fost CEO la Goldman si a devenit taticul modelului de a salva bancile prin infuzari masive de bani de la guvern, ajutand prin aceasta masura la refinantarea fostilor camarazi ai sai de pe Wall Street. Astazi compania sa Paulson & Co joaca un rol important in initiativa intreprinsa, fiind acuzata ca a castigat o suma uriasa prin fraudarea investitorilor. Robert Rubin, fostul secretar al trezoreriei dar de data asta de pe vremea lui Clinton a lucrat 26 de ani la Goldman inainte sa devina Chairman la Citigroup. Si tot asa, fiecare nume de la conducerea Goldman de-a lungul timpului are legaturi stranse cu institutiile financiare cele mai avantajate de pe urma crizei.
Insa in ultima vreme numele de Goldman Sachs a inceput sa-si gaseasca asocieri nefaste, precum corelarea cu nefericirea Greciei printr-o intelegere secreta prin care au ajutat si posibil manevrat grecii sa accepte un targ care i-ar fi facut perfect incadrati in UE.
Dar aceste zvonuri nu erau de ajuns sa alimenteze o actiune colectiva indreptata catre acesti megacolosi Goldman, pana astazi cand se ia prima actiune in instanta impotriva lor.
Pe scurt, pana nu demult Wall Street conducea Washington-ul. Astazi insa regulile se rescriu si o lupta mocnita incepe, deoarece Washington s-a intors impotriva bancherilor si a atacat rechinul cel mare - Goldman. Aceasta actiune ar putea reprezenta primul pas major intr-o reforma bancara serioasa si demult necesara.
Iar astazi initiativa se extinde ? Germania si Anglia sunt pe pragul de a da si ele in judecata marele colos ? Citez din Cotidianul de astazi: “Premierul britanic Gordon Brown s-a declarat ieri şocat de dezvăluirile făcute vineri de comisia americană de supraveghere a pieţei de capital în cazul Goldman Sachs. Banca de investiţii şi Banca de investiţii şi vicepreşedintele acesteia, Fabrice Tourre, au fost acuzaţi de fraudă. Potrivit autorităţilor, banca ar şi înşelat investitorii prin crearea şi vânzarea unui produs financiar complex, de tip CDO, legat de credite ipotecare "subprime".
Produsul, denumit Abacus, reflecta performanţa unor titluri raportate la împrumuturi pentru imobile rezidenţiale, ce au produs pierderi de peste 1 miliard de dolari investitorilor. Potrivit primelor date ale anchetei, efectele fraudei s-ar fi extins în toată lumea. Gordon Brown a declarat, într-un interviu la BBC, că dezvăluirile în cazul Goldman Sachs arată că băncile reprezintă încă o problemă, un adevărat risc pentru economie.”
Actiunea guvernului american este de natura civila, deci pare un prim pas slabut, insa pana nu demult orice astfel de demers ar fi parut de neconceput. S-ar putea ca scopul urmarit sa fie doar refacerea sistemului bancar in sensul de a fi din nou reglementat si monitorizat, insa prin asta s-ar redeschide o noua sonda de infuzare de capital de la stat catre aceste banci, in acest caz radacina va ramane neafectata pentru alte pierderi si datorii viitoare.
Va continua …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!