vineri, 18 octombrie 2013

Situatia Pungesti si Ziua Mondiala impotriva fracturarii hidraulice - 19 octombrie

Daca tot m-am intors, sa nu credeti ca o sa omit subiectul fierbinte din ultimele zile.

Am urmarit cu atentie si am luat si parte la demonstratii in toata aceasta perioada de cand Rosia Montana si gazele de sist au ajuns in centrul interesului. E foarte greu de estimat ce se intampla si e buna precautia. Stiti ca mereu v-am spus sa va documentati inainte si sa nu luati nici o informatie a buna din prima. Subiectul fracturarii este unul sensibil si am postat pe aceasta tema acum ceva timp.

Aceasta comuna Pungesti cu epicentrul actiunii in satul Silistea este oarecum o premiera pentru intrarea fracturarii cica pe cale legala la noi in tara. Nu e important ca terenul nu e chiar al primarului care a dat cu semnatura si apoi s-a dus de luni in concediu. Totusi ma intriga faptul ca Chevron s-a hotarat sa faca aceasta ocupatie exact inainte de Ziua Mondiala impotriva fracturarii hidraulice. Coincidenta sau nu, ideea e ca retragerea era oarecum "intelectuala" de moment, pentru ca maine Romania activista din domeniu se muta in zona cu numar mare. Si va mai fi si Europa care deja urmareste cum namila de Chevron a fost infruntata de niste sateni.

Televiziunile au fost extrem de subtiri si la faza asta. Realitatea a tinut plutonul cu stiri mici punctate si fara o vizibilitate prea mare; Antena 3 e scrantita la cap deja de o vreme si nici nu mai comentez tentativele lor manipulatorii (pacat); a mai fost TV-ul Poporului din Italia cica, nu m-am uitat dar am inteles ca ei au mai transmis live. B1 i-a suparat pe cei de la fata locului prin telefoane gen securist si cam atat despre TV.

In orice caz, saptamana aceasta a fost cruciala si ce s-a intamplat si se intampla la Pungesti are semnificatie. Dar treburile e bine sa fie duse la bun sfarsit, pana cand tara noastra va deveni zona libera de astfel de exploatari. Ca doar un cocktail de cianura si chimicale de la fracturare + cutremure e numai bun de distrus ce a mai ramas din tarisoara noastra.

 Ziua de maine este iarasi foarte importanta, apogeul cum s-ar spune, ramane sa urmarim ce se intampla la fata locului. De altfel tot weekendul se anunta plin cu demonstratii in toata tara. E timpul sa ne miscam si sa contribuim. E vorba de urmatoarela generatii, poate ca aceste toxice se infiltreaza ele in timp, dar nu atat de mult incat sa nu se vada in mod dramatic chiar pana prindem noi pensia. Si coruptia devine intolerabila atunci cand pune in pericol tot ce este mai sfant: viata, sanatate si libertatea de exprimare.

 Acesta este link-ul catre TV-ul live din Pungesti, acum uneori emite, alteori ba, insa stima iesenilor care s-au ocupata sa inlocuiasca televiziunile, care desi pe teren preferau sa contribuie mai putin la raspandirea informatiei.

 http://www.ustream.tv/channel/tv-pungesti

Ramanem pe receptie si nu uitati sa comentati cu informatii utile pentru toata lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!