sâmbătă, 10 aprilie 2010

Tragedie aviatica - avionul prezidential polonez s-a prabusit in Rusia

Astazi Polonia a primit o lovitura socanta prin prabusirea avionului prezidential care transporta o intreaga echipa din elita puterii. In urma prabusirii se presupune ca au incetat din viata 132 de persoane, incluzand presedintele statului, cat si sotia acestuia.
Presedintele polonez, Lech Kachinsky a fost o figura controversata pe scena politica, unii il blameaza, altii il omagiaza. Se pare ca sub mandatul sau a ajuns sa ia decizii tot mai ferme si hotarate, mai ales in ultimii ani.
Polonia are insa si multe initiative si reusite de raportat in toata aceasta perioada.

Nu voi face speculatii, desi am multe semne de intrebare, insa voi enumera cateva fapte. Singura nelamurire care o postez acum se refera la intrebarea: avand in vedere ca avioanele prezidentiale au un program de zbor foarte incarcat (cu norme de siguranta extrem de stricte), iar presedintii zboara dintr-o parte in alta permanent, cate astfel de avioane au avut astfel de prabusiri ? Si care au fost presedintii implicati ?

Prima varianta oficiala pare sa fie pusa pe seama vremii, cum ca turnul de control a indemnat aterizarea catre pista din Moscova, avertizare ignorata de nava poloneza. Martori oculari au spus cum nava si-a aruncat combustibilul chiar inainte de prabusire, astfel ca nu a existat o explozie. Totusi prima echipa venita la fata locului a spus ca nu are sens sa se trimita ambulante deoarece toti pasagerii au murit. Asa repede au dat acest verdict, cand nici nu s-au recuperat cadavrele ? Intr-o astfel de situatie ar parea standard sa misune si ambulantele in zona, nu credeti ?

Si acum sa etalam cateva date interesante de asamblat, si fiecare este indemnat sa gandeasca pentru el. As fi preferat un material mult mai complex si elaborat, insa avand in vedere importanta evenimentului am optat sa postez acum cateva date.

De exemplu Polonia a fost singura tara din UE care a refuzat campania vaccinarii impotriva virusului gripal AH1N1, motivand ca nu va achizitiona acele vaccinuri pana cand companiile farmaceutice nu-si asuma riscurile vaccinarii. Din aceasta cauza aceste companii vand vaccinurile direct guvernelor si nu direct pe piata, deoarece astfel evita o raspundere juridica mult mai mare.
Apoi Polonia a refuzat aderarea la moneda euro pe termen nelimitat.
Si sa nu uitam, ca desi Polonia a fost blamata pentru o politica tot mai inchisa, aceasta tara a infruntat criza extrem de bine, ajungand fruntasa in masurile luate de depasire si de contracarare a efectelor crizei.
Multe voci il acuzau pe Kachinsky, spunand ca este un dusman al Rusiei, ca este un nazist, si ca s-a aliat cu statele unite impotriva acestei puteri estice. Unii sustin ca insasi campania sa prezidentiala a fost sustinuta si finantata din America.
Din nou, media americana continua sa sa joace cu stirile, astfel ca in primele ore de dupa incident o mare parte a preferat sa omita sa raporteze stirile referitor la cele intamplate.
Daca ne uitam la primele informatii venite despre cele intamplate, ce sare rapid in ochi este asocierea Rusiei si Americii, dar stand pe pozitiii diferite ale baricadei.
Acest incident apare la scurt timp dupa protestele din Tailanda si Kyrgystan. In ambele tari influenta ruseasca s-a facut simtita instantaneu prin trimiterea de 150 de trupe paramilitare pentru protectia cetatenilor rusi. Totodata Rusia a sustinut noul guvern provizoral din Kyrgysztan. Interesant este insa cum in aceasta tara, atata Rusia cat si America au baze aeriene, deloc obisnuit. Si in plus Kyrgystan are o importanta strategica pentru Irak, Iran, Afganistan si China. Astfel o prezenta o oricarei superputeri in acea zona poate deveni fierbinte.



P.S. Poate ca ce s-a intamplat este un accident aviatic, insa conjunctura in care s-a produs si intr-o perioada politica atat de fierbinte, poate da curs multor semne de intrebare la care merita sa fim atenti.

Condoleante poporului polonez si familiilor indoliate !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!