miercuri, 19 mai 2010

Scenarii, solutii de peste ocean


Zona euro se scalda in ape tulburi si nimic nu pare sa opreasca asta. Cel putin 5 din natiunile europene au mai multe datorii decat pot gestiona. Insa ce se omite in continuare este faptul ca si America se scalda in aceleasi ape. Nu doar ca a fost declansatoarea crizei, insa datoriile sale cresc in fiecare zi catre cer, iar dolarul se tipareste pe banda rulanta ca sa dea credite nelimitate tuturor natiunilor cu probleme si care nu pot fi platite inapoi prin calcule si cai reale. Ca sa aveti o idee si mai clara, Spania de exemplu are datorii de 59,2 centi la fiecare dolar din GDP-ul tarii (produsul intern brut). Insa Statele Unite au 94,5 centi datorie pentru fiecare dolar. Astfel incat incarcatura datoriilor este cu mult mai mare decat al Spaniei, de fapt aproape dublu. Portugalia care a fost si ea retrogradata de agentiile de rating oricum conduse fraudulos, are un deficit de peste 8.3 % din GDP. Acest procent este imens, insa nu atat de imens decat deficitul Statelor Unite care are 10.6 %. Nici nu e atat de departe de Grecia cu cei 12.2%.
Statele Unite au declansat si sustinut sistemul de indatorare la scara globala si au creat astfel punctul zero al nebuniei fiscale. Astfel ca America a reusit performanta sa adune datorii interne de 127 trilioane, devansand serios toate datoriile altor natiuni de pe glob, incluzand aici si banii care statul ii datoreaza cetatenilor sai prin celebrele programe de Social security si Medicare.
Nimeni nu a ramas pentru a salva America, atata vreme cat FMI s-a aruncat sa salveze tot ce prinde si avand in spate doar Washington. Insa cine va salva Washington-ul ? Nu a ramas nimeni pentru asta. America a reprezentat ultimul resort de salvare, colacul de salvare cand toata lumea esueaza. Si acest ultim resort este pe punctul sa se scufunde asemenea Titanicului. Cand sageata trece de Europa si va atinge razant America, Washington-ul va avea doar 2 solutii. Fie sa abandoneze datoriile de 12.6 trilioane care le are fata de investitorii titlurilor sale de stat, fie sa imprime si mai multi bani devalorizand dolarul intr-un ritm rapid fara sa mai iasa si sa anunte asta, crezand ca vor putea sa-si achite datoriile cu o valuta mai slaba. Varianta ca guvernul sa taie cheltuielile sale incluzand Social Security, Medicare si Medicaid este o posibilitate extrem de mica, avand in vedere exemplul oferit de Grecia iesita in strada.
Un scenariu posibil arata cam asa. FED-ul pompeaza momentan bani pe banda rulanta pentru achizitii in zona euro. Asta pana cand problemele se vor reorienta catre ograda proprie. Atunci Fed-ul va imprima si mai multi bani pentru a-i arunca pe taramurile sale. Intr-un final atat euro cat si dolarul vor pica, insa in moduri diferite. Euro se va destabiliza ca si moneda mai ales pe varianta pierderii unor membrii importanti. Cat despre dolar, acesta isi va pierde statutul de moneda de rezerva a lumii.
Din aceasta cauza investitiile in aur sunt cat se poate de importante pentru siguranta. Investitia in aur poate fi impartita intre aur fizic si actiuni la mine de aur, insa nu oricare mina. O selectie viabila pentru minele de aur ar fi: Goldcorp (GG), Agnito-Eagle Mines (AEM), Golden Star Resources (GSS) si Seabridge Gol (SA). Pe langa actiuni la mine credibile de aur, investitiile pot fi si catre actiuni in cadrul companiilor energetice, alimente de baza si apa. 

Mai cititi si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!