joi, 6 mai 2010

Nebunia de pe bursa-manipulare organizata sau o simpla eroare ?

Am semnalat o atentionare pentru noaptea de joi, dar nimic nu era pregatit pentru ce s-a intamplat astazi. Noaptea ce urmeaza, maine cifrele lunare NFPS din Statele Unite, problema Grecia, insa astazi s-a intamplat altceva. Un haos total, semnal de panica in piete care nu are echivalent decat cu date din celebrele prabusiri ale bursei in octombrie 2008. Faptul ca euro se prabuseste in continuare intarind dolarul este un eveniment in curs, insa picajul nebun de azi a dat peste cap o gramada de platforme de trading, a atins stop-uri si a inchis conturi. Ca si exemplificare am o lista intreaga:
- Dow Jones a inregistrat cel mai mare picaj din 1987 incoace, pierzand 8.8 % din valoarea sa (1000 de puncte)
- EUR/USD cea mai mare cadere de dupa octombrie 2008
- petrolul a cazut 6,7 %
- perechile valutare au inregistrat fluctuatii de pana la 10 %
- aurul era sa-si bata maximumul istoric urcand bine peste 1200$/uncie( a castigat astazi 31,62$)
Intr-un cuvant, haos total intr-un timp scurt.

Acum sa vedem motivele care se vehiculeaza pana la aceasta ora. Primul motiv invocat a fost ca Citi Bank (oare de ce mereu aceleasi nume ?) a avut o eroare in programul sau de trading si a executat un ordin de vanzare de 16 bilioane de dolari in loc de 16 milioane. Incredibil, nu ? Putini traderi cred acest lucru.
Pe urma un alt motiv vine din partea Procter&Gamble, care s-a prabusit instant in acel moment, urcand aproape imediat la loc, numai bine pentru un potential cumparator pe bani putini.
Oricum ambele variante indica o putere exagerata pe care o au bancile sau corporatiile, putere care poate da peste cap orice valua, orice exista pe bursa in cateva secunde.

In orice caz ceva foarte serios s-a intamplat in aceasta noapte, pe un teren si un moment atat de sensibil. Insa daca ma intrebati pe mine cred ca s-au facut niste profite uriase acolo unde trebuia pentru a acoperi cine stie ce gauri negre sau a finanta ceva anume, cum ar fi un razboi de exemplu. Posibil sa se fi si cumparat actionariate la firme mari precum P&G, dar cu siguranta ceva a fost foarte bine gandit. Si asa cum unii au avut de castigat enorm, altii au pierdut pe masura. Acum piata este in fierbere si nu se stie exact care va fi miscarea urmatoare, pentru ca majoritatea indicilor, perechilor valutare sau bunurilor nu si-au revenit la pretul anterior picajului brusc. Plus alegerile din Anglia, negocierile pentru Grecia (si aici vizez in primul rand Germania), datele importante de maine., toate acestea fac din bursa un joc de noroc in acest moment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!